Sonnenborgh

SonnenBorgh

SonnenBorgh kun je de sterren van dichtbij zien.

Zonnenburg 2
3512 NL Utrecht

Telefoon: 030-8201420

Op SonnenBorgh komt ver dichtbij!

SonnenBorgh Museum en Sterrenwacht

Op Sonnenborgh komt ver weg dichterbij! In de tentoonstellingen en museale objecten. In de activiteiten zoals de Sterrenkijkavonden, planetariumvoorstellingen en kinderfeestjes. Én in het bijzondere gebouw met z’n verschillende historische lagen: Sonnenborgh is een sterrenwacht uit de 19e eeuw, gebouwd op een bastion uit de 16e eeuw.

Telescopen

Sonnenborgh heeft 3 telescopen: de Merz, Gala en Lunt. Met de Merz en Gala kijk je naar de hemel bij nacht. Met de Lunt kun je op klaarlichte dag veilig de zon bestuderen. Het is de grootste zonnetelescoop van Nederland. De Merz stamt uit 1863 en was in zijn tijd één van de grootste in zijn soort. Maar ook nu kun je er nog prima mee waarnemen.

De Merz en Lunt en de koepels waarin ze staan zijn tijdens een museumbezoek te bekijken. Een kijkje dóór de telescopen kan op Sterrenkijkavonden en op zondag. Naast deze 3 telescopen staan er nog 2 bijzondere kijkers op Sonnenborgh: de Meridiaankijker en de Zonnespectrograaf.

Spoorzoeken op Mars

In 2012 landde onderzoeksrobot Curiosity na een reis van 8 maanden en 567 miljoen kilometer op Mars. Hoe bijzonder dat was, zie je op het filmpje hieronder. Het Marswagentje is op zoek naar tekens van leven op deze planeet. Ben jij hier ook zo nieuwsgierig naar? Kom dan naar de tentoonstelling Spoorzoeken op Mars. Wat is er nodig voor het ontstaan van leven in de ruimte? Wat zijn de verschillen tussen Aarde en Mars? Wat onderzoeken wetenschappers van de Universiteit Utrecht op Mars? Leer alles over de Curiosity en eerdere missies.

Vergelijk het weer van de Rode Planeet met ons eigen weer en ontwerp je eigen superdier. Die overleeft het zeker op Mars! Voor 8 jaar en ouder.

Adres SonnenBorgh

Zonnenburg 2
3512 NL Utrecht
Telefoon: 030-8201420

Bezoek de website

Dagje eropuit

Margedag Tips

Margedag Tips

Ontdek 10 leuke en gevarieerde activiteiten voor een margedag met kinderen, inclusief 5 gratis uitjes voor een betaalbare dag vol plezier!

Uitgelicht in Nederland

Blogs