Schaapskooien in Drenthe

Schaapskooien in Drenthe

Gaat u een dagje wandelen of fietsen door de natuur in Drenthe dan komt u ook veel schapen tegen. In Drenthe zijn er vele schaakpskooien! Een bezoek aan een schaapskooi is dan ook zeker een aanrader!

Wat is een schaapskooi

Een schaapskooi is een zogenaamde potstal en fungeert als onderkomen voor schapen die de heide begraasden. De schapen van een schaapskooi begrazen over het algemeen onder beheer van een schaapsherder de heide rondom de schaapskooi. Deze vorm van natuurlijk landschapsbeheer zorgt ervoor dat de heidevelden behouden blijven en niet vol groeien met gras, struiken en bomen en uiteindelijk bos worden.

De authentieke uitstraling van een schaapskooi maakt dat de meeste schaapskooien een toeristische attractie vormen in de regio. Vaak wordt vermeld waar de schapen zich op het moment bevinden en wanneer ze weer onder leiding van de herder terug naar de kooi komen.

In Nederland zijn er o.a. schaapskuddes met bijbehorende kooien bij Ruinen, Dwingeloo en Havelte in de provincie Drenthe, te Schijndel in Noord-Brabant, in Heerde, Loenen, Ermelo, Elspeet en Hoog Buurlo te Gelderland en in Blaricum te Noord-Holland. Het Gelderse Ede kent zelfs twee schaapskuddes. De ene kudde loopt op de Edese Heide, de andere op de Ginkelse Heide.

Bron: Wikipedia

Een bezoekje aan de schaapskooi is niet alleen leuk maar er zijn ook veel activiteiten voor de kinderen en het is erg leerzaam!

Schaapskooien in Drenthe

Drenthe heeft meerdere schaapskooien over de provincie waaronder in Ruinen, Dwingeloo en Havelte. Bezoek eens de Schaapskooien in Drenthe!

Bezoek de website

Dagje eropuit

Margedag Tips

Margedag Tips

Ontdek 10 leuke en gevarieerde activiteiten voor een margedag met kinderen, inclusief 5 gratis uitjes voor een betaalbare dag vol plezier!

Uitgelicht in Nederland