Herinneringspark Koude Oorlog

Herinneringspark Koude Oorlog

Bezoek het Herinneringspark Koude Oorlog

Boompjesweg 2
5445 NK Landhorst

Telefoon: 06 -5011777

In 2010 kocht de provincie Noord-Brabant het mobilisatiecomplex (MOB-complex) in Wanroij. Tijdens de Koude Oorlog kende Nederland zo’n honderd van deze militaire bases, bedoeld om een opmars van de Sovjet-Unie te stuiten.

Herinneringspark Koude Oorlog

De meeste mobilisatiecomplexen in Brabant zijn gesloopt om het grondgebied terug te geven aan de natuur. Het MOB-complex in Wanroij is gelukkig behouden. Het is geen monument, maar het is wel bijzonder vanwege de gaafheid en utilitaire verschijningsvorm van de bebouwing. En de ligging op een smalle zandrug in het Peelgebied. De provincie heeft het terrein opgenomen in het Brabantse programma de Erfgoedfabriek. In dit programma worden belangrijke Brabantse erfgoedcomplexen behouden door een zielvolle herbestemming.

Indeling mobilisatiecomplex Wanroij

Het mobilisatiecomplex Wanroij bestaat uit een wacht- en kantoorgebouw, een eenvoudige werkplaats voor kleine reparaties, meerdere loodsen voor wielvoertuigen, munitieopslagplaatsen, verbindingsmagazijnen en een opslagplaats voor benzine, olie en smeermiddelen. De loodsen liggen in een natuurgebied en zijn met elkaar verbonden door een slingerweg.

Herinneringspark Koude Oorlog

In 2014/2015 heeft de provincie het Wanroijse MOB-complex opgeknapt en ingericht tot herinneringspark aan de Koude Oorlog. De provincie stelt het terrein open voor het publiek om de sfeer en het tijdsbeeld van de Koude Oorlog te beleven. Via een route over het terrein wordt bij elke loods een deel van het verhaal van de Koude Oorlog verteld. Beeldend kunstenaars Rob Moonen en Albert Kliest hebben de buitenruimte en een aantal loodsen op het terrein ingericht. Zij maken met fysieke en digitale informatie het verhaal van de Koude Oorlog zichtbaar en hoorbaar.

Bescherming NAVO grondgebied

Het mobilisatiecomplex in Wanroij is gebouwd tijdens de hoogtijdagen van de Koude Oorlog, eind jaren ’50, begin jaren ’60. Veel van deze complexen werden gebouwd in Brabant. Dit kwam onder andere door de beschikbaarheid van goedkope woeste gronden in het buitengebied. Mobilisatiecomplexen zoals in Wanroij vertegenwoordigen een fase in de Nederlandse defensiegeschiedenis, waarin Nederland als lid van de NAVO allerlei militaire objecten oprichtte ter bescherming van haar grondgebied. Het is daarmee een voorbeeld van 20e-eeuws verdedigingserfgoed.

Adres Herinneringspark Koude Oorlog

MOB-complex Wanroij
Boompjesweg 2 Landhorst
Telefoon: 06 -5011777

Bezoek de website

Dagje eropuit

Margedag Tips

Margedag Tips

Ontdek 10 leuke en gevarieerde activiteiten voor een margedag met kinderen, inclusief 5 gratis uitjes voor een betaalbare dag vol plezier!

Uitgelicht in Nederland