Soldaat van Oranje de Musical

De 4 vrienden gaan weer op stap! Naar Soldaat van Oranje!

Soldaat van Oranje de Musical

Daar zijn we weer! De vakantie is voorbij en het wordt de hoogste tijd dat we er weer even op uit gaan! Het was dit keer aan Bas om het uitje te bepalen en hij deed er al een paar weekjes op de app geheimzinnig over. We kregen op onze groepsapp te horen dat we een tas met extra kleding mee moesten nemen inclusief zwemkleding. Aangezien Bas een sportief type is zou het best eens een sportief uitje kunnen worden. Wij houden allemaal wel van een uitdaging dus werd onze nieuwsgierigheid gewekt!

Een paar dagen voordat wij een dag op pad zouden gaan kregen we wat cryptische apjes op onze telefoon.  ‘Morgen is vandaag’, IX en 2,9 miljoen + 4.  Niemand had enig idee. We zaten er alleen klaar voor en aangezien het niet heel lekker was die week zat onze rugzak goed vol met extra kleding en zelfs met thermoskleding! Want tja met Bas weet je het maar nooit :).

Eenmaal allemaal opgepikt, komen zoals altijd de verhalen wel los. Dit maal over de vakanties en dat we weer aan het werk zijn. Zo rijden we ineens richting de kust. Dus toch zwemmen? Wij stamelen in de auto nog dat het nu echt september was en dat de zee echt koud zou zijn! Rijden we richting Leiden en afrit Oegstgeest, misschien gingen we eerst wel even ons zelf ontdekken bij CORPUS. Nee hoor we reden door en zien dan als snel een bordje Duinrell. Dat wol lol trappen in het zwembad!! Of toch niet…

Soldaat van Oranje

Nee ook geen Duinrell. Eenmaal een paar afslagen verder zijn we er. We zijn in Katwijk en we rijden een oud terrein op. Het blijkt Vliegbasis Valkenburg te zijn, we zijn bij de Theaterhangaar voor Soldaat van Oranje! Bucketlist afwerken! CHECK!

Want deze stond er al heel lang op, we wilden al heel lang eens naar deze musical. Het kwam er niet van. Nu is deze musical net weer verlengd en speelt bijna 9 jaar in Nederland.

We kunnen de auto makkelijk parkeren op het grote terrein en we worden zeer vriendelijk begroet. Bas had gereserveerd in het restaurant waar we eerst nog even wat hebben gegeten. We waren ruim op tijd en konden na de lunch ook nog even in de grote foyer rond kijken. Er is in de foyer ruimte voor een mini documentatie / museum ruimte en overal hangen foto’s met verhalen. Het is duidelijk we belanden in de oorlog, Soldaat van Oranje – De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de grootste verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema.

Vlak voor aanvang kunnen we richting de zaal, en uiteraard lopen we de verkeerde richting op, maar uiteindelijk hebben wij op rij 14 onze plaats gevonden. Het is er pikkedonker en de zaal oogt rond. het schijnt dat de zaal draait en dat we op deze unieke manier een hele theater belevenis ervaren. De lichten gaan uit, de zaal zit vol. De voorstelling kan beginnen!

We bevinden ons inderdaad op een draaischijf, het blijkt een sublieme uitvinding te zijn om ons mee te nemen naar verschillende plekken van de oorlog. Zo zijn we in een studenten sociëteit en studentenhuis daarna op het strand en kijken we van Scheveningen naar de verwoestende Rotterdam die net gebombardeerd is. Historische beelden op het doek, een bizar decor. prachtige indrukwekkende liedjes en veel spektakel.

Door de oude filmpjes en foto’s die worden getoond tijdens het draaien worden we helemaal in het verhaal gezogen. Het hele verhaal van Erik Hazelhoff is goed te volgen en tijdens de pauze lopen we over het decor naar de foyer. We willen we een biertje, daar zijn we wel aan toe.

Het is een heftige musical tot nu toe en het geluid en de effecten doen ons eigenlijk meer willen weten over het vervolg dus gaan we snel terug de zaal in, eigenlijk is iedereen er al stil van. De voorstelling komt tot een climax als iedereen is overleden behalve Erik zelf. Wat een verhaal maar ook een drama in de oorlog. We ervaren het bijna zelf! Indrukwekkend als de Koningin (we wisten niet dat ze zoveel humor had 🙂 ) weer in een echte Dakota land op Nederlandse bodem, wij waren er gewoon bij! En als Erik weg rijd op zijn motor… kippenvel.

Een staande ovatie volgt, waarna iedereen onder de indruk terug naar de foyer loopt. We drinken nog wat na, terwijl de nieuwe bezoekers voor de avond voorstelling alweer binnen komen. Na al dit oorlogs-geweld heeft Bas nog wat geregeld in Katwijk aan zee, maar de rugzak blijft (gelukkig) dicht! Het werd nog lang gezellig in de kroeg waarna we tegen middernacht richting huis terug gingen.

Soldaat van Oranje ; Morgen is vandaag, IX en 2,9 miljoen + 4, indrukwekkend, bijzonder, Moge!, Nasse!
Oftewel…. een echte AANRADER!

Tot de volgende! Groet Erik, Bas, Jan en Marc.