Wat te doen in thuisisolatie

Wat te doen als je door omstandigheden thuis komt te zitten?

Vanwege de uitbraak van het COVID-19 virus, beter bekend als het Corona virus, hebben veel bedrijven in Nederland hun werknemers naar huis gestuurd om het werk thuis voort te zetten. Maar hoe deel je een werkdag in als je thuis zit, ondertussen de kinderen te eten moet geven, je geen bus of trein hoeft te halen en niet na je werkdag kan aanschuiven bij de VrijMiBo? Wij zetten een paar tips voor je op een rij om deze periode van thuiswerken en thuisisolatie door te komen. 

10 tips voor de thuiswerker

Tip 1: Zet een wekker

Doordat je een wekker zet, breng je structuur aan in je nu toch al turbulente leven. Hoe laat ging je wekker toen je elke dag naar kantoor moest? Je mag je wekker natuurlijk iets uitstellen, omdat je nu woon-werk verkeer niet hoeft mee te rekenen, maar zet alsjeblieft een wekker. Zo blijf je in je normale ritme.

Tip 2: Kleed je om

Voorkom dat je vanuit je bed zo achter je laptop rolt, met je pyjama, onesie en sloffen nog aan. Je hoeft natuurlijk ook niet in een mantelpakje of 3-laags pak door je huis te paraderen (het mag wel!), maar zorg ervoor dat je er fris en fruitig uitziet. Wie weet wanneer je wordt gebeld voor een video conference call. Je kunt maar beter voorbereid zijn!

Tip 3: Je ideale werkplek

Zorg ervoor, indien mogelijk, dat je   een werkplek creëert in je huis die niet overlapt met bijvoorbeeld je slaap- of woonkamer. Zorg voor een goede stoel en tafel om aan te werken en hou je privéruimte voor werkzaamheden buiten je werk.

Tip 4: Communiceer

Informeer je familie en/of huisgenoten over je werktijden en vraag om respect voor een rustige werkplek. Natuurlijk is dit met kinderen makkelijker gezegd, dan gedaan, maar probeer een afspraak te maken, waardoor je ongestoord te werk kunt gaan.

Tip 5: Houd regelmatig pauzes

Voorkom dat je jezelf gaat overwerken. Houd regelmatig pauzes, om een kopje thee te zetten, de hond uit te laten of een frisse neus te halen.

Tip 6: Lunchpauze

Las een vaste lunchpauze in, van bijvoorbeeld 30 minuten, en zet daarbij de meldingen van je computer uit of op stil. Het is belangrijk om niet acht uur ongeremd met je werk bezig te zijn.

Tip 7: Muziekkeuze

Zorg voor een achtergrondgeluid in de vorm van de televisie of radio op zacht volume, of je favoriete playlist op Spotify. Dit doorbreekt de ongemakkelijke stilte en helpt je te focussen.

Tip 8: Werkuren

Deel je werkdagen in met een maximaal aantal werkuren. Hiermee voorkom je dat je tot ’s avonds laat achter je computer zit. Houd je aan een vaste tijd.

Tip 9: Eind werkdag

Sluit aan het einde van de werkdag je computer af of zet deze op sluimer. Zet ook je meldingen uit op je eventuele werktelefoon.

Tip 10: Sociaal contact

Vergeet niet je sociale contacten. Nu het niet mogelijk is aan te sluiten bij de VrijMiBo of na een werkdag de bioscoop in te duiken met je vrienden, kun je het beste (video)bellen en samen de dag doornemen. Dit voorkomt totale vereenzaming.

Tot slot, luister naar de maatregelen van de overheid en het RIVM, ga niet onnodig de straat op en pas goed op jezelf en elkaar!