Wat te doen in Leeuwarden

Bezoek de hoofdstad van Friesland!

Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland en bovendien een van de oudste steden van Noord-Nederland.

Het is één van de steden van de Friese Elfstedentocht, je kunt er shoppen, wandelen, fietsen, prachtige monumenten bezichtigen, naar tal van evenementen, maar vooral ook cultuur snuiven, want Leeuwarden was in 2018 ook de culturele hoofdstad van Europa!

Wat te doen in Leeuwarden

In Leeuwarden ben je vanaf Amsterdam binnen een uur en vanaf Groningen rijd je er ook binnen een uur zo naar toe. Leeuwarden ligt mooi centraal in Noord-Nederland en is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto.

Leeuwarden is de stad van honderd namen. Door de Friese taal kun je Leeuwarden op vele manieren uitspreken. Leeuwarden, Liwwadden, Leewadden, Ljouwert, Luwt, Lintwarde. De herkomst van deze naam ligt in het feit dat de stad op drie heuvels en de luwte ertussen ontstond.

In Leeuwarden kun je van alles beleven! Je kunt er heerlijk overnachten, uiteraard feesten en gezellig dineren in de vele restaurants die de stad te bieden heeft.

Verken de stad Leeuwarden!

Prinsentuin

Een heel bijzondere plek midden in de stad is de Prinsentuin. Op het eerste gezicht een groot park, maar kijk je beter, dan ontdek je de onvoorstelbaar vele functies die dit stuk groen heeft! Zo kun je er naar het Pier Pander museum, vinden er concerten plaats en is het de passantenhaven voor bezoekers per boot. Bovendien zijn er restaurantjes gevestigd. Zomers bieden de bomen heerlijke verkoeling, ’s winters kun je er de intocht van Sinterklaas bijwonen.

Culturele hoofdstad Leeuwarden

In 2018 was Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa. Leeuwarden heeft prachtige grachten, monumenten, herenhuizen en vele hotspots. In 2018 zette Leeuwarden Friesland definitief op de kaart. Op de Elfstedentocht na natuurlijk. Maar dat het een feestje was in 2018 daarvan kon heel Nederland meegenieten!

Winkelen in Leeuwarden

Een gezellig dagje winkelen? Dan ben je in Leeuwarden ook op het juiste adres! Vele modeketens en de leukste boetiekjes vindt je in Leeuwarden. Er zijn diverse winkelroutes waarbij je niet alleen bij de leukste winkeltjes uit komt maar ook langs de gezelligste terrasjes loopt waar je even lekker kunt uitrusten en genieten van echt Fries lekkernijtje. Een bezoek aan de Nieuwestad en de Wirdumerdijk mogen zeker niet ontbreken als je een dag gaat shoppen in Leeuwarden!

VISIT Leeuwarden voor de leukste winkels en inspiratie

Bezienswaardigheden in Leeuwarden

In de historische binnenstad Leeuwarden zijn er de mooiste gebouwen, hofjes, gastenhuizen, musea en historische panden. Leeuwarden ademt een rijke geschiedenis met twee paleizen het Stadhouderlijk Hof en het Princessehof.

Zodra je in Leeuwarden bent dan moet je zeker een bezoek brengen aan de toren Oldehove. De Oldehove is zelfs schever dan de Toren van Pisa! Je mag deze toren beklimmen en eenmaal boven dan heb je een prachtig uitzicht over de stad en omgeving.

In Het Fries Museum kom je alles te weten over de historie van Leeuwarden en Friesland. In Het Fries Museum zie je tijdloze en indrukwekkende tentoonstellingen en kun je met kinderen een educatieve middag beleven. Ontdek in Het Friese Museum de Friese kunst en cultuur en ontdek meer over de rijke geschiedenis van het Friese volk.

Uiteraard zijn er nog meer musea in Leeuwarden. Keramiekmuseum Princessehof, Het Verzetsmuseum, Boomsma Beerenburger Museum, Natuurmuseum Fryslan zijn er een paar waar je zeker naar toe moet gaan als je in Leeuwarden bent.

Bekijk musea in Friesland.

De prachtige kerken in Leeuwarden zoals de Waalse Kerk en de Sint Bonfatiuskerk zijn tevens een lust voor het oog. Deze kerken kun je bezoeken en eenmaal binnen kom je alles te weten over de geschiedenis achter de kerk.

Evenementen in Leeuwarden

In Leeuwarden zijn tal van evenementen het hele jaar door. Er zijn wandeltochten, Straatfestivals, Tentoonstellingen, week- en jaarmarkten, braderieën en vele leuke activiteiten voor jong en oud!

In het theater Stadsschouwburg De Harmonie zijn jaarlijks vele diverse voorstellingen. Hou je van cabaret of een musical? De agenda van De Harmonie staat vol met de meest uiteenlopende voorstellingen. Volg de Friese verhalen tour om alle te weten te komen over Leeuwarden en Friesland. De Friese Verhalen Tour is een stadswandeling met een enthousiaste gids. De Friese Verhalen Tour begint elke vrijdag om 15:00 op het Oldehoofsterkerkhof.

Lees alles over de Friese Verhalen Tour

Evenementen in de binnenstad van Leeuwarden

In de binnenstad van Leeuwarden worden er het hele jaar leuke evenementen georganiseerd, van Roze Zaterdag, Weekmarkten tot culturele en muzikale evenementen. De binnenstad van Leeuwarden leent zich uitstekend voor de leukste evenementen het hele jaar door in Leeuwarden.

Bekijk alle evenementen in Leeuwarden

Elf Fonteinen

In Leeuwarden staat ook 1 van de Elf Fonteinen die zijn geplaatst. In Leeuwarden staat de fontein ‘Love’ die bestaat uit twee 7 meter hoge, witte sculpturen van een jongen en een meisje. Ze kijken elkaar aan maar met hun ogen zijn gesloten.  ‘Ze dromen’, zegt de Spaanse kunstenaar Plensa; ‘voor kinderen is de toekomst een droom vol beloftes.’ De fontein staat in het nieuwe Stationsgebied in Leeuwarden. Je kunt er niet omheen ze zijn prachtig en vooral groot!

Lees alles over de Elf Fonteinen

Ben je al besmet geraakt met de prachtige Friese cultuur en ken je inmiddels ook al een paar Friese woordjes? Trek er ook zeker verder op uit in Friesland! Zo is een bezoek aan Heerenveen ook een aanrader. Of wat dacht je van een weekendje naar de Waddeneilanden. Je kunt in Friesland heerlijk wandelen en fietsen. Grenzend aan Friesland liggen de provincies Drenthe en Groningen die ook zeker een bezoek waard zijn!