Wandelen in Friesland

Geniet van het water en de natuur in Friesland!

In Friesland kun je heerlijk wandelen! Er zijn tal van wandelroutes door de steden maar ook door de kleine dorpen. Ontdek tijdens een wandeling de prachtige natuur van Friesland!

Wandelen in Friesland

Friesland heeft vier nationale parken en twee nationale landschappen. Iedere natuurliefhebber kan volop genieten in Friesland! In Friesland vindt je veel water en open Friese landschap en vergeet ook de Waddeneilanden niet. Wandel langs de meren en bossen en geniet van de prachtige natuur. Vanuit toeristische dorpen zoals Terherne wandel je ook door heel Friesland.

Friesland is perfecte provincie voor een mooie wandeling. Heb je al zin om lekker te wandelen in Friesland? 

Bekijk de wandelroutes in Friesland van ANWB

Wandelen in Cultureel Hoofdstad Leeuwarden

In Leeuwarden zijn vele hotspots. Van musea tot de historische binnenstad! De hoofdstad van Friesland heeft een eigenzinnige rol gespeeld in de geschiedenis! De stad telt ruim zeshonderd monumenten, en tal van moderne architectuur. De verschillende wandelroutes in Leeuwarden doen je versteld staan van de veelzijdigheid van de stad!

VISIT Friesland

Op de website van VISIT Friesland vind je de mooiste routes door heel Friesland. Ga je voor meerdere kleinere routes door Friesland, of liever voor een lange tocht? Van de Elfstedenpad (283 kilometer!) tot Koningspad XL (21 kilometer) Het kan allemaal! Zoek een leuke route uit en volg de aanwijzingen via je telefoon.

Bezoek de website van VISIT Friesland

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold ligt op de grens van Friesland en Drenthe.

Tussen beekdalen en vennen, de bossen en de heidevelden en tussen stuifzandvlaktes en moeras kun je kilometers lang wandelen. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een uniek natuurgebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland.

In het Aekingerzand, beter bekend als de Kale Duinen kun je goed zien dat weer en wind vrij spel hebben. De bijzondere dieren zoals de kommavlinderm de zandhagedis leven hier erg graag! Het gebeid kent veel stuifzandgebieden, zoals het Witte Zand bij Diever. Waar je ook zeker even naar toe moet gaan is de De Grenspoel. Dat is een ven aan de rand van het Aekingerzand.

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa.

Lees alles over Het Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân

Zuidwest Fryslân is één van de twintig Nationale Landschappen in Nederland. Hier vindt je een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie. Het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân ligt tussen de Kop van de Afsluitdijk, Bolsward, Sneek, Joure, Lemmer en de IJsselmeerkust. Het gebied valt in twee gemeenten: gemeente Súdwest-Fryslân en gemeente De Fryske Marren.

In dit gebied zijn tal van wandel en ook fietsroutes te vinden!

Lees alles over Nationaal Landschap Zuidwest Fryslan

Wandelen op de Waddeneilanden

De waddeneilanden Terschelling en Ameland behoren ook tot de provincie Friesland. Er zijn prachtige wandelroutes op de eilanden!

Ameland – Wandelroute Westpunt: De wandelroute Westpunt gaat de westpunt van Ameland langs de Waddenzee, door de duinen en de bossen. De prachtige natuur en de vele plantensoorten tref je op het eiland! Loop langs de vuurtoren, en met een beetje geluk kun je deze beklimmen. Op 55 meter hoogte kijk je uit over het dorpje Hollum en de natuurlijke pracht van het eiland. Natuurlijk kun je onderweg even bijkomen in het strandpaviljoen. Geniet daar van de Amelander specialiteiten.

Bekijk hier meer wandelroutes op Ameland

Terschelling – Wandelroute Struinen en jutten: De ongerepte natuur staat centraal tijdens deze wandeltocht! Deze route gaat via polders en door duinen en duinvalleien naar de Noordzee. Op de natte duinvalleien groeien veel bijzondere planten. Het strand is schitterend breed, daar maak je de mooiste foto’s en bekijk hoe er nog volop gejut wordt op Terschelling!

Bekijk hier meer wandelroutes op Terschelling

Elf fonteinen in Friesland

In Friesland zijn er 11 fonteinen aangelegd in de 11 steden van de Friese Elfstedentocht. Lees er hier alles over!

Er is natuurlijk in Friesland veel meer te zien. De prachtige Friese natuur met de vele wandel en fiets routes de historische gebouwen en de geschiedenis van Friesland zijn overweldigend! Cultureel gezien kun je in Friesland ook je hart op halen! De musea, theaters en vergeet culturele hoofdstad Leeuwarden niet! Verblijf je langer in Friesland, blijf je overnachten bezoek dan de vele mogelijkheden in Friesland! Ga lekker winkelen in Friesland en uit eten in de vele restaurants in Friesland. Maak gezellige uitjes met het hele gezin in Friesland!