Hetty Huisman. Baselines

Hetty Huisman – Baselines in het Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum heeft begin 2024 een significante toevoeging aan zijn collectie gedaan door het verwerven van “Baselines” (1974) van Hetty Huisman, die leefde van 1941 tot 2017 in Nederland. Deze aanwinst vormt een belangrijke aanvulling op de andere werken van Huisman in het museum en toont de experimentele benadering van de kunstenaar met keramiek. De volledige collectie van Huisman’s werken in het museum zal te zien zijn van 27 april tot en met 8 september 2024.

Expositie

Een van haar opvallende projecten, “Baselines”, omvat een diepgaande ontleding van basismaterialen zoals grafiet, lood, aluminium en keramiek, die ze vervolgens verwerkte in meerdere series van kunstwerken. Huisman documenteerde in een ander werk, “Graph and Graphite – No. 4” (1975), de veranderingen in klei bij het verhogen van oventemperaturen.

Een ander markant project van Huisman is “Rounding the Square”, waarin zij in 1989 drie maanden lang dagelijks de ondergaande zon in Zuid-Frankrijk filmde. Dit project illustreert niet alleen het landschap, maar ook het chemische proces dat het filmmateriaal beïnvloedt, resulterend in beelden van dubbele zonnen en buitenaardse kleuren. Dit werk projecteert ze op grafiet bedekte bladen, die een unieke textuur en glans toevoegen aan de beelden.

Dagje eropuit

Margedag Tips

Margedag Tips

Ontdek 10 leuke en gevarieerde activiteiten voor een margedag met kinderen, inclusief 5 gratis uitjes voor een betaalbare dag vol plezier!

Uitgelicht in Nederland

Blogs