Wandelen in Overijssel

In de vele natuurgebieden in Overijssel kun je heerlijk wandelen

In het prachtige Overijsselse landschap zijn tal van mooie wandelroutes te vinden.

Wandelen in Overijssel

In Overijssel kun je niet alleen mooie wandelingen maken in het natuur landschap, er zijn ook leuke stadswandelingen uitgestippeld die de moeite waard zijn om te volgen. Van rivierlandschap tot heide en van de historische Hanzesteden tot bosrijk gebied. Er is voor ieder wat wils.

Wandelen in de natuur

In de provincie Overijssel bevinden zich twee Nationale Parken. De Sallandse Heuvelrug en Nationaal Park Weerribben-Wieden. Op de Sallandse Heuvelrug kun je in alle rust genieten van de natuur. Eén van de mooiste plekjes op de Sallandse Heuvelrug is de Holterberg. In augustus kun je hier genieten van de ‘Paarse Loper’.

De bloeiende heide kleurt paars en levert een adembenemend gezicht op. Andere wandelingen zijn onder meer:

 • Wandelroute Noetselerberg (4 km)
 • Wandelroute Eelerberg (5 km)
 • Wandelroute Wolfsslenk (5 km)
 • Wandelroute Koningsbelt (13 km)
Kijk voor meer wandelroutes op de Sallandse Heuvelrug

Het speelbospad van 2 kilometer is dankzij speelobjecten en -toestellen uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen.

In Nationaal Park Weerribben-Wieden kun je genieten van meer dan 550 kilometer aaneengesloten netwerk en 60 kant-en-klare rondwandelingen.

Wandel door het drijvende land en kijk je ogen uit over mystieke moerasbossen en zeldzame planten. Of wandel naar de Uitkijktoren Woldberg, beklim deze en geniet van het omringende boslandschap. Je kunt ook een heuse rietwandeling volgen.

Rondom het dorp Kalenberg loop je langs rietvogels en (her)beleef je de eeuwenoude ambacht van de rietcultuur. Er zijn nog tal van wandelingen uitgezet in Nationaal Park Weerribben-Wieden, waaronder:

 • Weerribben Turf wandeling (14,9 km)
 • Wandelronde Giethoornsche Meer (20 km)
 • NS Wandeling Woldberg (13,8)
 • Kiersche Wijde-Wieden wandeling (14,7)
Kijk voor meer wandelroutes op Nationaal Park Weerribben-Wieden

Naast de Nationale Parken kent de provincie Overijssel ook onder andere het Vechtdalpad. Een prachtige lange afstand wandeling vanaf (86,7 km) Zwolle.

Andere routes zijn onder meer de Archemerbergroute (12,5 km) op onverharde paden langs de Archemeberg en de Lemelerberg. De bergen zijn goed te bewandelen en geven uitzicht over prachtige heidevelden. Ook kun je de Junner Koeland route (15 km) bewandelen. Een prachtige route langs het Wolvenspoor, het buurtschap Junne en het Rundveebedrijf Vechtdal Hoeve dat tevens Koesafari’s aanbiedt.

Er zijn ook korte wandelroutes die tevens geschikt zijn voor gezinnen met kinderen, zoals het Piratenpad (3 km) in Ommen, het Avonturenpad Beerze Rangers (1 á 2 uur) in de bossen van Beerze en een heuse speurtocht, Knof de Pad (1,5 uur) in Hardenberg.

Wandelen in de stad

In de Overijsselse (Hanze)steden zijn verschillende stadswandelingen uitgestippeld.

Zo kun je in onder andere de Hanzesteden Kampen en Zwolle een authentieke stadswandeling maken langs monumentale panden en rijke cultuurhistorie. In Giethoorn kun je een wandeling maken langs waterdorpen zoals Belt-Schutsloot, Dwarsgracht, Wanneperveen en natuurlijk Giethoorn zelf! En in het Twente heuvelland kun je in het kunstenaarsstadje Ootmarsum een historische en pittoreske wandeling maken.

Er is in bijna elke stad wel een gelegenheid om te voet de stad te leren kennen.

In de provincie Overijssel zijn ook de rondwandelingen onder de naam Groene Wissel te vinden. Dat zijn wandelingen van station of halte naar station of halte. De wandelingen zijn makkelijker te bereiken met het openbaar vervoer en laten een mooi stukje van de provincie zien. Een paar Groene Wissels in Overijssel zijn:

 • Groene Wissel Zwolle 2 (Eekhoutpark, vestingwallen en binnenstad) (7 km)
 • Groene Wissel Deventer 2 (IJssel en binnenstad) (9 km)
 • Groene Wissel Almelo 2 (Huize Almelo, parken en binnenstad) (12 km)

Je kunt een stadswandeling vaak vinden bij het Toerist Informatie Punt of het VVV kantoor in de betreffende stad.

Zo vindt je in Deventer een stadswandeling met gids langs middeleeuwse straatjes en het oude handelshart en in Enschede de anderhalf uur durende wandeling langs hippe en historische plekjes in de binnenstad.

Of je nou een liefhebber bent van de stad of van de natuur, er is in de provincie Overijssel altijd een wandeling te vinden die bij jou past.

Wandelen in Overijssel betekent een lust voor het oog!