Openluchtmuseum It Damshûs

Openluchtmuseum It Damshûs

Bij het Openluchtmuseum It Damshûs ervaar je ´vroeger´.

Domela Nieuwenhuisweg 59 B
9245 VC Nij Beets

Het Openluchtmuseum It Damshûs laat de bezoekers op een levendige en actieve manier ervaren hoe laagveenturf werd gemaakt en hoe de veenarbeiders leefden en werkten in de periode van 1863 tot ca. 1920. Hun erbarmelijke werk-, woon- en leefomstandig-heden waren de voedingsbodem voor een felle sociale strijd. Daarnaast wordt een indruk gegeven van de verandering van het landschap als gevolg van de turfwinning.

Openluchtmuseum It Damshûs

De bezoeker krijgt Openluchtmuseum It Damshûs een totaalbeeld van de sociaal-economische, politieke en landschappelijke geschiedenis van de laagveenderij in Opsterland en Smallingerland met als uitgangspunt Nij Beets.

In het Sudergemaal (onderdeel van het museum) wordt beleefd op welke wijze het drassige land, dat na de vervening overbleef, door bemaling in cultuur gebracht kon worden. Het Sudergemaal
werd in 1924 gebouwd en was één van de eerste elektrische gemalen in Friesland. De pompen geven een goede indruk van de kracht waarmee het waterverzet plaats vond.
Ook vinden in het gemaal tentoonstellingen plaats van werk van beeldend kunstenaars die een betrokkenheid hebben bij het Friese landschap.

Adres Openluchtmuseum It Damshûs

Het museum is geopend van mei t/m september, dinsdag t/m zondag van 13.30 tot 16.30 uur
In april en oktober alleen voor groepen na reservering: 06-83 69 40 95.

Domela Nieuwenhuisweg 59 B
9245 VC Nij Beets

Bezoek de website

Dagje eropuit

Margedag Tips

Margedag Tips

Ontdek 10 leuke en gevarieerde activiteiten voor een margedag met kinderen, inclusief 5 gratis uitjes voor een betaalbare dag vol plezier!

Uitgelicht in Nederland