Wat te doen op Urk

Ontdek Urk en de gastvrije Urkers!

Urk was vroeger een eiland en ligt in de provincie Flevoland. Urk wordt ook wel ‘De Parel van Flevoland’ genoemd. Urk is een echt vissersdorp. Voor 1939 was Urk een eiland in het IJsselmeer. In 1939 is de dijk die Urk met Lemmer tot stand gekomen.

Urk is een zeer hechte gemeenschap waar bijna alle inwoners lid zijn van de kerkelijk gemeente. Urkers hebben een eigen dialect en eigen volkslied. Urkers zijn ook heel gastvrij. De toeristen die naar het dorp komen worden hartelijk ontvangen. Er word graag gepraat over de geschiedenis en over de grootste vissersvloot en visindustrie van Nederland.

Wat te doen op Urk

Tal van bezienswaardigheden op Urk zijn een bezoek zeker waard! Bezoek de Vuurtoren en het Vissersmonument op Urk en in het Urker Museum ‘Het Oude Raadshuis’ kom je alles te weten over Urk en de vissers.

Ontdek Urk als een Urker!

Onderweg naar het Kerkje aan de Zee of in de haven tref je ook diverse monumenten aan. Een Urker in klederdracht zien? Dagelijks lopen de Urker vrouwen in klederdracht en tijdens een evenement zie je de Urkers bijna allemaal in hun speciale kledij.

Je kunt op Urk ook naar hartenlust winkelen er zijn meerdere winkelcentra en iedere zaterdagochtend is er een warenmarkt op Urk.

De Ginkiestocht is een aanrader om Urk te ontdekken! Tijdens de Ginkiestocht ga je met een gids Urk ontdekken en krijg je een rondleiding van een echter Urker! Je komt langs alle bezienswaardigheden en iedere Urker heeft wel een ander verhaal waardoor de Ginkiestocht iedere keer anders kan zijn!

Reserveer vooraf je ticket voor de Ginkiestocht!

Zingen op Urk

Er wordt veel gezongen op Urk tijdens de Urkerdag in mei. De Urkerdag is een gezellige dag die geheel in het teken staat van de klederdracht. Ook Zingen in de Zomer in het Kerkje aan de Zee is een gezellig evenement en in november en december is Urk in Winterse sferen waar er graag wordt gezongen in en rondom de dorpskern. Het hele jaar zijn er leuke evenementen op Urk!

Bezoek de website van Tourist Info

Urk op TV

Urk is definitief op de kaart gezet door SBS6 met het programma URK! In dit programma worden Urkers gevolgd door camera’s en worden de dagelijkse beslommeringen van Urkers vastgelegd.

Genieten van culinaire hoogstandjes op Urk!
Vis is natuurlijk de delicatesse van Urk. Pak een terras aan de haven en geniet van het uitzicht en lekker eten en drinken. Kom je rond de middag Op Urk? Dan is het druk! De Urkers gaan dan naar huis voor hun dagelijkse kost. Warm eten doen ze op Urk in de middag. Je zult merken dat ook veel winkels op Urk dicht zijn rond het middag uur. Wil je een typisch Urker gerecht proeven? Probeer dan Kapkool of Dikkoek. Zodra het weekend wordt komen de vissers van een lange week op zee thuis en dan ruik je de versgebakken vis uit ieder huis op Urk vandaan komen!

Verblijven op Urk

Urk is prachtig voor een dag, maar nog gezelliger voor een paar dagen! Aan de rand, in de haven of in een klein steegje kun je wel een accommodatie vinden om te overnachten op Urk. En denk je dat de lampen bijtijds uit gaan op Urk dan heb je het mis! In de café op Urk kun je tot in de late uurtjes feesten en borrelen.

Je kunt alle dagen terecht op Urk maar vergeet niet dat het een rustdag is op zondag. Op zondag gaan bijna alle Urkers naar de kerk en daarom is deze dag een echte rustdag.

Je gaat niet NAAR Urk maar je komt OP Urk!