Wat te doen in Winsum

 Breng een bezoek aan ‘Het mooiste dorp van Nederland!’

In de provincie Groningen ligt in de gemeente Het Hogeland het plaatsje Winsum.

Wat te doen in Winsum

Winsum telt ongeveer 8000 inwoners en werd in 2021 bekroond tot het ‘Mooiste dorp van Nederland’.

Bezienswaardigheden in Winsum

Wandel door historisch Winsum, de Obergummer Kerk, het haventje en de gezellige winkels in het centrum. In de kroegen van Winsum krijg je het echte dorpsleven mee.

De lokale inwoners vertellen je graag over hun Winzum (dialect voor Winsum)

wat te doen in Winsum

Kerk Garnwerd

Een belangrijk niet te missen bezienswaardigheid nabij Winsum is de Kerk Garnwerd.

De kerk van Garnwerd stamt uit de 12 of 13e eeuw. Iedere kerk vertelt zijn eigen verhaal, zo ook de Kerk van Garnwerd.

De Kerk is ook te bezichtigen!

TopTip: Lees hier alles over de kerk Garnwerd

Winkelen in Winsum

Winsum heeft een aantal winkels waar je de nodige boodschappen kunt halen. In Winsum zijn veel smalle straatjes met beeldbepalende gebouwen, zeer authentiek.

Bruggen, kerken, kroegen en gezellige winkels. Winsum is een dorp waar de lokale ondernemers graag voor je klaar staan.

Voor alle biologische levensmiddelen en aanverwanten moet je zeker naar Fluitekruid in Winsum gaan. Fluitekruid is gevestigd in het voormalig gemeentehuis, Hoofdstraat Winsum 4 in het historisch centrum van Winsum.

fluitekruid winsum

Zoek je iets authentieks? Breng dan zeker een bezoek aan Old Dutch and Friends. Klaas van der Laan werkt vanuit zijn atelier aan de Hoofdstraat Obergum in Winsum. Old Dutch and Friends is een leeratelier, conceptstore en cadeauwinkel in één waar ambacht en duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Je mag bij een bezoek aan Winsum Kaas-Notenhuysch Winsum van oud deelnemer van Heel Holland Bakt zeker niet overslaan. Johan en zijn personeel bereiden dagelijks de lekkerste soepen en quiches en staan graag voor je klaar. Haal de lekkerste noten en kazen en laat je inspireren door Johan van der Beek.

De geur van lekker brood, koek en banket trekt dagelijks door de straten van Bakkerij Haafs. Naast alle heerlijke producten kun je hier ook terecht voor een heerlijk kop koffie en belegde broodjes. Bij Bakkerij Haafs staat exclusiviteit, superieure kwaliteit, tastbare ambachtelijkheid en aandacht hoog in het vaandel! Bakkerij Haafs is gevestigd aan de Hoofdstraat O 32 in Winsum.

Bekijk de website van Bakkerij Haafs

Voor de leukste sportkleding en persoonlijk advies moet je naar Sportwinkel Veldhuis gaan. Aan de Onderdendamsterweg in Winsum staan de gebroeders Bram en Joop Veldhuis  en hun team in de sportwinkel  graag voor je klaar. In de winkel een uitgebreide collectie van bijna alle actieve in en outdoor sporten voor jong en oud. De bekende A-sportmerken vindt je bij Sporthuis Winsum.

wat te doen in winsum

Het mooiste dorp van Nederland

Winsum is bekroond tot mooiste dorp van Nederland! ANWB riep Winsum uit tot het mooiste dorp van Nederland.

De jury noemde Winsum “Een prachtdorp”, en daarmee won de Groningse plaats van onder andere Urk (Flevoland), Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Noord-Brabant) en Hollum (Friesland).

Winsumerdiep

Ontdek Winsum vanaf het water. Huur een fluisterboot of ga met een kano op pad.

Vanuit de Jachthaven Marenland aan het Winsumerdiep vaar je via het Reitdiep de provincies Groningen of Friesland in.

De omgeving is prachtig en voor je het weet vaar je door het Nationaal Park Lauwersmeer en haal je een lekker visje in Lauwersoog. Of vaar door de binnenstad van Groningen en ontdek de stad.

TOPtip-> Ontdek Winsum met de 8 tips van ‘Bijzonder Plekje’