Wat te doen in Winsum

 Breng een bezoek aan ‘Het mooiste dorp van Nederland!’

In de provincie Groningen ligt in de gemeente Het Hogeland het plaatsje Winsum. Verken het Historische Centrum, maak een wandeling door het schilderachtige historische centrum van Winsum en bewonder de prachtige oude gebouwen, pittoreske straatjes en charmante grachten. Stop bij de middeleeuwse Nicolaaskerk en neem de tijd om de rijke geschiedenis van de stad te ontdekken.

Wat te doen in Winsum

Winsum telt ongeveer 8000 inwoners en werd in 2021 bekroond tot het ‘Mooiste dorp van Nederland’. Geniet van de Natuur rondom Winsum. Winsum ligt in een prachtige landelijke omgeving met veel groen en waterwegen. Verken de omliggende natuur door te wandelen of te fietsen langs de kronkelende paden van het Reitdiepdal of langs de Waddenkust. Geniet van de rust en sereniteit van het platteland en spot vogels en andere wilde dieren onderweg.

Bezienswaardigheden in Winsum

Winsum heeft een levendige kunst- en cultuurscene met diverse galeries, ateliers en culturele evenementen. Breng een bezoek aan een van de lokale galeries om werk van regionale kunstenaars te bekijken, of neem deel aan een cultureel evenement zoals een concert, tentoonstelling of theatervoorstelling.

Bewonder de unieke architectuur van de “Boog van Winsum”, een voormalige spoorbrug die nu dienst doet als fiets- en wandelbrug over het Winsumerdiep. Geniet van het uitzicht op het water en de omgeving terwijl je over de brug loopt of fietst, en leer meer over de geschiedenis van deze bijzondere plek.

Wandel door historisch Winsum, de Obergummer Kerk, het haventje en de gezellige winkels in het centrum. In de kroegen van Winsum krijg je het echte dorpsleven mee. De lokale inwoners vertellen je graag over hun Winzum (dialect voor Winsum)

Kerk Garnwerd

Een belangrijk niet te missen bezienswaardigheid nabij Winsum is de Kerk Garnwerd. De kerk van Garnwerd stamt uit de 12 of 13e eeuw. Iedere kerk vertelt zijn eigen verhaal, zo ook de Kerk van Garnwerd.

De Kerk is ook te bezichtigen!

TopTip: Lees hier alles over de kerk Garnwerd

Winkelen in Winsum

Geniet van Lokale Lekkernijen: Proef de lokale smaken van Winsum door een bezoek te brengen aan een van de gezellige cafés, restaurants of bakkerijen in de stad. Probeer traditionele Groningse gerechten zoals poffert, eierballen of Groninger koek, en geniet van een kopje koffie of thee met een stukje lokale lekkernij.

Voor alle biologische levensmiddelen en aanverwanten moet je zeker naar Fluitekruid in Winsum gaan. Fluitekruid is gevestigd in het voormalig gemeentehuis, Hoofdstraat Winsum 4 in het historisch centrum van Winsum.

Zoek je iets authentieks? Breng dan zeker een bezoek aan Old Dutch and Friends. Klaas van der Laan werkt vanuit zijn atelier aan de Hoofdstraat Obergum in Winsum. Old Dutch and Friends is een leeratelier, conceptstore en cadeauwinkel in één waar ambacht en duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Je mag bij een bezoek aan Winsum Kaas-Notenhuysch Winsum van oud deelnemer van Heel Holland Bakt zeker niet overslaan. Johan en zijn personeel bereiden dagelijks de lekkerste soepen en quiches en staan graag voor je klaar. Haal de lekkerste noten en kazen en laat je inspireren door Johan van der Beek.

De geur van lekker brood, koek en banket trekt dagelijks door de straten van Bakkerij Haafs. Naast alle heerlijke producten kun je hier ook terecht voor een heerlijk kop koffie en belegde broodjes. Bij Bakkerij Haafs staat exclusiviteit, superieure kwaliteit, tastbare ambachtelijkheid en aandacht hoog in het vaandel! Bakkerij Haafs is gevestigd aan de Hoofdstraat O 32 in Winsum.

Bekijk de website van Bakkerij Haafs

Voor de leukste sportkleding en persoonlijk advies moet je naar Sportwinkel Veldhuis gaan. Aan de Onderdendamsterweg in Winsum staan de gebroeders Bram en Joop Veldhuis  en hun team in de sportwinkel  graag voor je klaar. In de winkel een uitgebreide collectie van bijna alle actieve in en outdoor sporten voor jong en oud. De bekende A-sportmerken vindt je bij Sporthuis Winsum.

Verken Winsum en de omgeving vanaf het water door een boottocht te maken over het Winsumerdiep of het Reitdiep. Huur een kano, roeiboot of motorboot en geniet van een ontspannen tochtje langs de mooie waterwegen en landschappen van de regio.