Wat te doen op zondag in Haarlem

Wat te doen op zondag in Haarlem? Wij helpen u graag!

Omdat de meeste mensen vrij zijn, is zondag de ideale dag om er eens lekker op uit te gaan. Of u nu op zoek bent naar een ontspannen uitje of juist iets spectaculairs wilt gaan doen, in Haarlem zijn er mogelijkheden genoeg! Wat dacht u bijvoorbeeld van een heerlijk ontspannen dagje in een sauna of een beauty center?

Of heeft u meer zin om de stress van de werkweek van u af te schudden met een potje sportief karten? Hieronder hebben wij een aantal leuke uitjes op zondag in Haarlem voor u uitgelicht.

Haarlemse Hofjes wandelroute

Zin om een mooie wandeling te maken langs verschillende prachtige hofjes in Haarlem? Haarlem Marketing en VVV Haarlem hebben hier een speciale wandelroute voor samengesteld. De wandeling brengt u langs allerlei verborgen rustoorden in de stad.

Vele hofjes liggen verscholen achter zware deuren en toegangspoorten. Daarachter vindt u juist prachtige tuinen en schattige huisjes. Deze hofjes werden in vroegere tijden opgericht door de gegoede burgerij om behoeftige ouderen en bejaarde vrouwen op te vangen. Van oorsprong zijn er drie soorten hofjes:

•    kerkelijke hofjes
•    stichtingshofjes
•    gildehofjes

Al in de twaalfde eeuw werden de eerste hofjes gesticht voor de Begijnen van de kerk. Later stichtten de kerkenraden hofjes om de armen aan huisvesting te helpen. In de 17e en 18e eeuw stichtten rijkere families hofjes om hun familienaam te laten voortbestaan (door de naamgeving van het hofje).

Ook werden er hofjes gesticht door gilden, hier herinnert bijvoorbeeld het Brouwershofje nog aan. Later werden de hofjes meestal bestemd voor weduwen en arme, ongehuwde vrouwen van boven de 60 jaar.

De meeste hofjes zijn geopend op maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De route start op de Grote Markt van Haarlem en duurt in totaal ongeveer anderhalf uur. Het is ook mogelijk om te starten bij het VVV-kantoor, u volgt de wandelroute dan vanaf het punt *** in de beschrijving.

Houdt u alstublieft rekening met de privacy van de bewoners van de Haarlemse hofjes!

Leuk uitje op zondag met kinderen

Wat te doen op zondag in Haarlem. Zin in een leuk dagje weg op zondag samen met de kinderen? Ook daarvoor zijn genoeg mogelijkheden in Haarlem! Het bekendste voorbeeld van een kinderuitje is natuurlijk Linnaeushof Bennebroek. Met meer dan 350 speeltoestellen en attracties is dit de grootste speeltuin van heel Europa. Wat kunnen u en uw kinderen hier zoal verwachten?

Trampolines, luchtkussens, kabelbanen, waterfietsen, motorskelters, minigolfbanen, superglijbanen, funny-wheels en nog veel meer! Er zijn speciale speelzones voor klein en groot. Voor de peuters en kleuters is er bijvoorbeeld een eigen afgeschermde speeltuin waar naar hartenlust gespeeld kan worden op de draai-, schommel- en klimtoestellen. Ook is er een grote zandspeelplaats en een heus verkeersdorp met kinderfietsjes.

De grotere kinderen kunnen zich uitleven in de speel-sportief-hoek met skaterail, skiswing en klimwand. Met warm weer is het genieten in de waterspeeltuin met allerlei spetterende watertoestellen zoals een waterspeelput, waterglijbaan, waterbrug en watertuimelbakjes. Zelfs als het regent is er in Linnaeushof van alles te doen. Een groot deel van de speeltuin is overdekt.

Ook voor mindervalide kinderen is dit een echt spectaculair uitje, er zijn verschillende roltoeltoegankelijke speeltoestellen zoals een zandspeelhuis, draaimolen, wip en een kleuterspeeltuin met speelhuisjes, allerlei spelletjes en hindernisbruggen. Een ideaal familiepark vlakbij Haarlem!

Visit Haarlem heeft nog meer tips voor u, Lees ze hier

Een cultureel bezoekje aan het museum in Haarlem

Wat te doen op zondag in Haarlem. Heeft u zin om wat cultuur op te snuiven? Dat kan uitstekend op de zondag in Haarlem. Haarlem is namelijk verschillende musea rijk. Het bekendste museum is waarschijnlijk het Teylers Museum. Dit museum bestaat al sinds 1784 en het is daarmee het oudste museum van het land.

Het is het best bewaard gebleven openbare kennisinstituut voor wetenschap en kunst uit de 18e eeuw. Van machines die elektriciteit opwekken tot historische boeken, munten en miljoenen jaren oude fossielen, u vindt het allemaal in het Teylers Museum.

Bent u een echte kunstliefhebber? Dan kunt u hier uw hart ophalen aan de mooie collectie Hollandse meesters en de wereldberoemde tekeningen en prenten van Rembrandt en Michelangelo. Op zoek naar een ander museum in Haarlem? Wat dacht u van:

•    De Hallen Museum – Een prachtig museum voor de moderne en hedendaagse kunst.
•    Archeologisch Museum Haarlem – Hier vindt u bijzondere vondsten uit de middeleeuwen, ijzertijd en steentijd.
•    Museum Het Dolhuys – Onderzoek hier hoe het er vroeger aan toe ging in de wereld van de psychiatrie.

Er zijn mogelijkheden genoeg voor een dagje cultuur opsnuiven op de zondag!

Een ander uitje op de zondag?

Wat te doen op zondag in Haarlem. Staat bij bovenstaande opties nog geen leuk uitje voor úw zondag in Haarlem? Neem dan eens een kijkje op de rest van onze website.

U ziet het, er is van alles te doen op zondag in Haarlem en omgeving!