Wat te doen met Sinterklaas

Op Wat te doen vandaag vind je de leukste uitjes voor 5 december!

Alle kinderen in Nederland kijken er elk jaar weer reikhalzend naar uit: Sinterklaas! Dit jaar is dit natuurlijk niet anders. Midden november komen de goedheiligman en zijn Pieten alweer aan in het land, en ze brengen vele festiviteiten met zich mee.

Vrijwel elk groot dorp heeft wel een eigen intocht van Sinterklaas, maar de landelijke intocht is natuurlijk het meest bijzonder. Hieronder lees je van alles wat er in Nederland te doen is tijdens de periode van Sinterklaas.

Landelijke intocht Sinterklaas

Het is de voor iedere stad een eer om de officiële intocht van Sinterklaas te verzorgen. Na bijna een jaar in Spanje te hebben gezeten, is het in november weer tijd voor hem om richting Nederland te vertrekken. Hij en zijn Pietermannen komen in Nederland! Uiteraard nemen ze de stoomboot, Pakjesboot 12 genoemd.

Al sinds de intocht van 1985 komt Sinterklaas met deze boot aan, en ook nu is deze weer van de partij.

Sinterklaas intochten in de rest van Nederland

Naast de landelijke intocht die ook wordt uitgezonden op TV, komt Sinterklaas natuurlijk op nog veel meer plekken in Nederland. Alle kinderen willen natuurlijk dat Sinterklaas hun een bezoekje brengt! Van Aalsmeer tot Zaandam, overal is Sinterklaas natuurlijk te zien.

Sinterklaas op de televisie

Elk jaar wordt er op de Nederlandse televisie natuurlijk veel aandacht besteed aan de hele periode rondom Sinterklaas. Het bekendst is natuurlijk het Sinterklaasjournaal met ieder jaar een spannend verhaal. Zouden ze het wel redden om in Nederland aan te meren?

Het Sinterklaasjournaal

Het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok wordt uitgezonden door de NTR op NPO 3. In dit programma kunnen kinderen zien wat Sinterklaas en zijn Pieten allemaal meemaken in de dagen voorafgaand en na zijn intocht, tot pakjesavond.

Elke zondag wordt het Sinterklaasjournaal weekoverzicht uitgezonden, en na de laatste aflevering het jaaroverzicht. Er zullen, net als voorgaand jaar, ook speciale uitzendingen met bonusmateriaal op internet worden gezet.

Schoen zetten

Elk jaar wachten de Nederlandse kinderen weer vol spanning op de dag dat ze hun schoen mogen zetten. Schoen klaar zetten, een wortel of wat suikerklontjes er in voor Ozosnel, mooie liedjes zingen en dan maar afwachten of Sinterklaas en de Pieten ’s nachts langskomen!

Al sinds de vijftiende eeuw worden er in Nederland schoenen gezet. In het begin vond dit gebruik plaats in de kerk, waar de schoenen gevuld werden voor de armen. Later ging dit over in schoenen die gevuld werden met presentjes voor alle kinderen, in hun eigen huiskamer.

Vroeger werd er vaal snoepgoed gegeven, zoals pepernoten, speculaas, kruidnoten, taaitaaipoppen, marsepein en chocoladeletters. Stoute kinderen ontvingen soms een zakje zout of een roe in hun schoen…

Sinds 2020 heeft Sinterklaas tijdens het Sinterklaasjournaal bekend gemaakt dat stoute kinderen niet meer in de zak meegenomen worden naar Spanje.

Pakjesavond

Pakjesavond, dat is natuurlijk waar het allemaal om draait met Sinterklaas. Sinterklaas komt niet bij iedereen op dezelfde dag, maar vrijwel iedereen is in het jaar braaf geweest en krijgt één of meerdere cadeautjes van de goede Sint. Pakjesavond is elk jaar weer een heerlijk avondje, met mooie pakjes, allerlei lekkernijen, grappige gedichten en surprises en natuurlijk heel veel gezelligheid!

Sinterklaasliedjes

Eén van de leukste en belangrijkste gewoontes tijdens Sinterklaas zijn de speciale Sinterklaasliedjes.

Veel van deze liedjes gaan al generaties lang mee en veranderen bijna niet. Al sinds de zeventiende eeuw werden er al Sinterklaasliedjes gezongen, toch stammen de meeste liedjes van vandaag de dag uit de negentiende eeuw. Als Sinterklaas aankomt wordt altijd ‘Zie ginds komt de stoomboot’ gezongen, als hij weer vertrekt zet iedereen ‘Dag Sinterklaasje’ in.

Er zijn talloze leuke Sinterklaasliedjes, op deze pagina vindt je van een groot aantal de tekst. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘O, kom er eens kijken’ en ‘Hoor wie klopt daar kinderen’. Zonder Sinterklaasliedjes geen Sinterklaas, en dit jaar is het natuurlijk niet anders!

Andere uitjes tijdens Sinterklaas

Staat het uitje van jouw keuze er nog niet tussen? Voor je het weet heb je iets leuks gevonden om te doen tijdens Sinterklaas!

Neem een kijkje bij de provincie of de stad van jouw keuze voor andere mogelijkheden