Wat te doen met of als mindervalide

Wat te doen als je rolstoelafhankelijk bent? 

Het is niet altijd makkelijk om een geschikt uitje te vinden als je in een rolstoel zit of op pad gaat met een mindervalide. Toch zijn er genoeg rolstoelvriendelijke uitjes in Nederland die het bezoeken waard zijn, van een bezoek aan een museum tot overnachten in een rolstoeltoegankelijke bungalow in een attractiepark.

Rolstoelvriendelijke musea

Het Zuiderzee Museum in Enkhuizen bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. Het binnenmuseum is dusdanig ingericht waardoor deze voor rolstoelgebruiker prima toegankelijk is. Het buitenmuseum biedt een speciale kaart voor rolstoelgebruikers, omdat sommige paadjes smal of stijl kunnen zijn. Je kunt de rolstoelvriendelijke routekaart opvragen bij de kassa van het museum.

Het Drents Museum in Assen is tevens een geschikte plek om te bezoeken met een of als rolstoelgebruiker. “Het museum is voor iedereen”, luidt de uitspraak van de organisatie van het museum. Een groot deel van het museum is goed toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn of die gebruikmaken van een rolstoel, scootmobiel of ander hulpmiddel. Hulp- en assistentiehonden zijn toegestaan en de meeste verdiepingen zijn bereikbaar via de lift. Een speciale route voor rolstoelgebruikers is verkrijgbaar bij de informatiebalie.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is tevens geschikt voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn. Ter hoogte van het museum aan de Paulus Potterstraat is het mogelijk om kort met een bus te parkeren voor het uitstappen en/of laden van de passagiers. De rolstoelgebruikers (en begeleiders) kunnen het museum hier of via de hoofdingang betreden. Er zijn ook enkele rolstoelen en krukjes te leen bij de garderobe en er zijn aangepaste toiletten aanwezig op de begane grond van het museum. Bij de informatiebalie(s) is een plattegrond met voorzieningen op te halen.

Het moderne Fries Museum in Leeuwarden is ook goed toegankelijk voor mindervaliden. Het is mogelijk om onder het museum in de parkeergarage te parkeren en elke verdieping beschikt over een lift en invalidentoilet. Er zijn tevens enkele rolstoelen en kleine stootmobiles te leen. Hulp- en assistentiehonden zijn ook welkom in het Fries Museum.

Een greep uit overige rolstoelvriendelijke musea:

 • Tropenmuseum, Amsterdam
 • Centraal Museum, Utrecht
 • Het Afrika Museum, Berg en Dal
 • Noordbrabants Museum, ‘s-Hertogenbosch
 • Museum MORE, Ruurlo
 • Museum Speelklok, Utrecht

Begeleiders van rolstoelgebruikers die niet zelfstandig het museum kunnen betreden krijgen gratis toegang.

Musea voor doven en slechthorenden

Voor vele musea in Nederland is het ook mogelijk een schrijftolk aan te vragen. Een schrijftolk wordt vergoed door de overheid en kan digitaal aangevraagd worden via deze link.

Rolstoelvriendelijke attractieparken

De Efteling is Kaatsheuvel is door zijn uitgestrekte locatie uitermate geschikt voor rolstoelgebruikers en mindervaliden. Je kunt een speciale faciliteitenkaart aanvragen via deze link. Hier dien je aan te geven dat je niet in staat bent om de attracties via de gewone wachtrij te bezoeken, je de attractie zelfstandig kunt bezoeken of dat je de attractie met hulp van een begeleider (en eventueel een attractiemedewerker) kunt bezoeken. Wanneer je niet zelfstandig de attractie kunt bezoeken, moet je minstens één begeleider (en maximaal 3 begeleiders) bij je hebben die 16 jaar of ouder is. Bijna alle attracties hebben een rolstoelingang. Sprookjes bestaan echt!

In Harderwijk staat het Dolfinarium, een rolstoelvriendelijk attractie- en dierenpark. Alle locaties, voorzieningen en attracties kunnen zonder obstakels door rolstoelgebruikers worden bezocht. De dolfijnenvoorstelling in de DolfijndoMijn heeft een speciale rolstoelingang waar je als rolstoelgebruiker, met gezelschap, de zaal kan betreden. Let op: hiervoor dien je een half uur voor aanvang aanwezig te zijn, zodat je op je gemak de zaal kunt betreden.

Attractiepark Duinrell in Wassenaar is tevens goed bereikbaar voor rolstoelgebruikers en mindervaliden. Op vertoon van een Autipas of doktersverklaring kun je de attracties betreden via de invalideningang. Bezoekers met een beperking mogen met één begeleider de attractie via deze weg betreden. Ben je met een grotere groep? Dan kan de rest via de reguliere wachtrij aansluiten.
Het is tevens mogelijk te overnachten in een Duingalow. Een bungalow voor de bezoekers van het park. In de Premium Klasse Duingalow, voor vier tot zes personen is het mogelijk met een rolstoelgebruiker te overnachten. De duingalows staan op een rustige locatie, nabij het attractiepark.

Een greep uit overige rolstoelvriendelijke attractieparken:

 • Walibi Holland, Biddinghuizen
 • Familiepark Drievliet, Den Haag
 • Themepark & resort Slagharen, Slagharen
 • Avonturenpark Hellendoorn, Hellendoorn

Rolstoelvriendelijke dierenparken

Er is veel te zien en te doen in Diergaarde Blijdorp, dé dierentuin in Rotterdam. Er zijn flink wat aanpassingen gedaan in het park, zoals speciale kaartautomaten, voldoende invalidentoiletten en invalide parkeerplekken en je kunt zelfs je scootmobiel opladen bij de muur in het restaurant De Lepelaar. Er zijn een beperkt aantal rolstoelen gratis te leen. Reserveren wordt aangeraden.

Het Ouwehands Dierenpark in Rhenen staat vooral bekend om zijn panda’s, maar er is nog veel meer te beleven. Ook voor mindervaliden is het park goed te bezoeken. Er zijn speciale toiletten, invalide parkeerplekken en gratis rolstoelen te leen. (Reserveren wordt aangeraden). Hulphonden zijn ook toegestaan in het park.

SEA Life Scheveningen is tevens goed bereikbaar voor rolstoelgebruikers. Het pand is geheel drempelloos en er is een invalidentoilet aanwezig. Indien je een rolstoel wilt lenen, kun je deze van tevoren reserveren. Tip: Probeer drukke momenten te vermijden, zoals in het weekend en de schoolvakanties tussen 13.00 en 15.00 uur.

Een greep uit overige rolstoelvriendelijke dierenparken:

 • Avifauna, Alphen aan den Rijn
 • Aqua Zoo, Leeuwarden
 • Ecomare, De Koog
 • ZOO Veldhoven, Veldhoven

Actieve uitjes voor rolstoelers

Zoek je een actiever uitje? Ga dan naar het Klimbos in Goirle! Ervaar het rolstoelvriendelijke parcours op een hoogte van 5 meter! En voor de echte waaghalzen kun je ter afsluiting ook nog eens 35 meter naar beneden gaan via de tokkelbaan. Onder begeleiding ga je met je rolstoel klimmen langs de boomtoppen en over spannende hindernissen heen. Klim en Avonturenbos Goirle is een aanrader voor rolstoel gebruikers.

Ook als je slecht(er) ter been bent is er genoeg te doen in Nederland!