Wat te doen met bevrijdingsdag

Vier het mee!

Bevrijdingsdag is een nationale feestdag in Nederland die elk jaar op 5 mei wordt gevierd. Op deze dag wordt de bevrijding van Nederland in 1945 herdacht en wordt stilgestaan bij het belang van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Op 5 mei zijn ook alle schoolkinderen vrij en veel bedrijven zullen dicht zijn. Voor veel mensen dus de ideale dag om er lekker een dagje tussenuit te gaan! Gelukkig worden er in heel Nederland allerlei leuke dingen georganiseerd, waaronder de bekende Bevrijdingsfestivals.  Je kunt er ook een weekje of weekend weg van maken.

Hier zijn enkele tips voor activiteiten die je kunt doen tijdens Bevrijdingsdag:

 • Bezoek een bevrijdingsfestival: In verschillende steden in Nederland worden bevrijdingsfestivals georganiseerd waar je kunt genieten van muziek, dans en andere activiteiten.
 • Herdenk de slachtoffers van oorlog en geweld: Op Bevrijdingsdag is het belangrijk om stil te staan bij de slachtoffers van oorlog en geweld en hun offers te herdenken.
 • Bezoek een oorlogsmuseum: Leer meer over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederland door een bezoek te brengen aan een oorlogsmuseum, zoals het Anne Frank Huis of het Verzetsmuseum.
 • Hang de Nederlandse vlag uit: Op Bevrijdingsdag hangen veel mensen de Nederlandse vlag uit als symbool van vrijheid en solidariteit.
 • Organiseer een bevrijdingsmaaltijd: Nodig vrienden of familie uit voor een speciale maaltijd om de bevrijding te vieren en te herdenken.
 • Loop mee met een bevrijdingsdefilé: In sommige steden worden bevrijdingsdefilés georganiseerd waar je samen met anderen kunt meelopen om de bevrijding te herdenken.
 • Kijk naar de Nationale Herdenking op tv: Op Bevrijdingsdag wordt op televisie de Nationale Herdenking uitgezonden, waarbij de slachtoffers van oorlog en geweld worden herdacht.
 • Doe mee aan een moment van stilte: Op Bevrijdingsdag wordt om 20:00 uur een landelijk moment van stilte gehouden om stil te staan bij de bevrijding en de offers die daarvoor zijn gebracht.

Boek een overnachting tijdens Bevrijdingsdag!

Wat let u om er een heel weekend weg van te maken? Ga lekker met het hele gezin, of alleen met uw partner of juist gezellig met een groep vrienden weg. Er zijn talloze mogelijkheden in het weekend van Bevrijdingsdag. Van groepsaccommodaties tot luxe hotels, er is voor ieder wel wat wils. De keuze is reuze tijdens Bevrijdingsdag, dus boek snel!

De leukste bevrijdingsfestivals tijdens Bevrijdingsdag

Traditioneel worden er op Bevrijdingsdag natuurlijk door het hele land allerlei Bevrijdingsfestivals georganiseerd. Ook dit jaar zijn er weer verschillende ‘Ambassadeurs van de vrijheid’ gekozen, dit zijn bekende Nederlandse artiesten. Op 5 mei in 1945 zijn we bevrijd van de Duitse bezetting waardoor er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.

Elk jaar staan we hierbij stil. Op 4 mei met de dodenherdenking, en op 5 mei vieren we onze vrijheid. Dit is hét moment om ons te bezinnen op hoe belangrijk vrijheid is en om ons te realiseren dat deze vrijheid ook nu nog kwetsbaar is.

Tijdens een Bevrijdingsfestival treden veel bekende artiesten op en zijn er verschillende activiteiten en optredens op het gebied van dans, theater, poëzie en spoken word. Het festival trekt vaak grote aantallen bezoekers en heeft een feestelijke en positieve sfeer. Naast het genieten van de muziek en andere activiteiten, is een Bevrijdingsfestival ook een gelegenheid om stil te staan bij de geschiedenis en de betekenis van vrijheid. Vaak zijn er dan ook diverse herdenkingsmomenten en sprekers aanwezig om deze boodschap over te brengen.

Sommige Bevrijdingsfestivals zijn gratis toegankelijk, terwijl voor andere festivals kaartjes moeten worden gekocht. Het is aan te raden om van tevoren informatie op te zoeken over het programma, de locatie en de toegangsprijzen van het Bevrijdingsfestival dat jij wilt bezoeken.

Bevrijdingsfestivals in het noorden van Nederland

Het noorden van Nederland mag dan misschien niet het dichtstbevolkt zijn, er is van alles te doen op Bevrijdingsdag! In Noord-Nederland vindt je de volgende Bevrijdingsfestivals:

In deze drie plaatsen kun op 5 mei terecht om ieders vrijheid te vieren. Het Bevrijdingsfestival in Groningen vindt plaats in het Stadspark. Er zijn wel zes verschillende podia waarop je een uitgebreid muzikaal programma mag verwachten. Naast muziek is er hier nog veel meer te beleven.

Maar er zijn meer Bevrijdingsfestivals in Noord-Nederland, verspreid over de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Enkele bekende Bevrijdingsfestivals in Noord-Nederland zijn:

 • Bevrijdingsfestival Friesland in Leeuwarden: Dit festival vindt plaats op verschillende locaties in Leeuwarden en heeft een uitgebreid programma met muziek, theater, dans en andere activiteiten.
 • Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen: Dit festival vindt plaats op het TT Circuit in Assen en heeft een gevarieerd programma met muziek, theater en andere activiteiten.

Daarnaast zijn er ook nog Bevrijdingsfestivals in andere plaatsen in Noord-Nederland, zoals Zwolle en Emmen. Het is aan te raden om van tevoren informatie op te zoeken over het programma en de locatie van het Bevrijdingsfestival dat jij wilt bezoeken.

Bevrijdingsfestivals in het midden van Nederland

Uiteraard vinden er ook in het midden van Nederland verschillende leuke Bevrijdingsfestivals plaats. U kunt onder andere in Utrecht, Wageningen, Zwolle en Amsterdam een Bevrijdingsfestival bezoeken. In Zwolle vindt het spetterende Bevrijdingsfestival Overijssel plaats! Er staan verschillende leuke acts op het podium.

Naast een muziekprogramma is er ook nog een danstheater waarop verschillende dansstromingen aan bod komen. Ook is er een familie- en theaterweide waar een leuk programma is en u onder andere een muziekkiosk en zweefmolen vindt. Er zijn verschillende Bevrijdingsfestivals in Midden-Nederland, verspreid over de provincies Utrecht, Gelderland en Flevoland.

Dit zijn een paar bekende Bevrijdingsfestivals in Midden-Nederland:

 • Bevrijdingsfestival Utrecht: Dit festival vindt plaats in Park Transwijk in Utrecht en heeft een gevarieerd programma met muziek, dans, theater en andere activiteiten.
 • Bevrijdingsfestival Gelderland in Wageningen: Dit festival vindt plaats op verschillende locaties in Wageningen, de stad waar in 1945 de capitulatie-overeenkomst werd getekend die een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het festival heeft een uitgebreid programma met muziek, theater, lezingen en andere activiteiten.
 • Bevrijdingsfestival Flevoland in Almere: Dit festival vindt plaats op het Esplanadeplein in Almere en heeft een gevarieerd programma met muziek, dans en andere activiteiten.

Er ook Bevrijdingsfestivals in andere plaatsen in Midden-Nederland, zoals Amersfoort, Nijmegen en Arnhem.

Bevrijdingsfestival in het zuiden van Nederland

Natuurlijk kunt u ook als u zich in het zuiden van Nederland bevindt genieten van een Bevrijdingsfestival. Onder andere Den Bosch, Vlissingen en Roermond hebben een eigen festival. In Roermond wordt het Bevrijdingsfestival Limburg georganiseerd, wat ongetwijfeld weer één groot feest wordt!

 • Bevrijdingsfestival Limburg in Roermond: Dit festival vindt plaats op verschillende locaties in Roermond en heeft een gevarieerd programma met muziek, theater en andere activiteiten.
 • Bevrijdingsfestival Brabant in ‘s-Hertogenbosch: Dit festival vindt plaats op de Pettelaarse Schans in ‘s-Hertogenbosch en heeft een uitgebreid programma met muziek, dans, theater en literatuur.
 • Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen: Dit festival vindt plaats op de boulevard van Vlissingen en heeft een gevarieerd programma met muziek, theater, workshops en andere activiteiten.

Daarnaast zijn er ook nog Bevrijdingsfestivals in andere plaatsen in het zuiden van Nederland, zoals Maastricht, Eindhoven en Tilburg. Verschillende bekende Nederlandse artiesten geven acte de préséance op de diverse podia.

Lees alles over de Bevrijdingsfestivals in Nederland

Andere uitjes tijdens Bevrijdingsdag

Wil je wat anders gaan doen op deze vrije dag? Neem een kijkje bij de provincie of de stad van uw keuze voor andere mogelijkheden. Voor u het weet heeft u iets leuks gevonden om te doen op Bevrijdingsdag!

Er zijn talloze dingen te doen op Bevrijdingsdag!