Wat te doen in Zuidhorn

Met de straat benoemd tot beschermd dorpsgezicht.

Wat te doen in Zuidhorn? Zuidhorn is een dorp, ongeveer 12 kilometer ten westen van de stad Groningen. Zuidhorn ligt in de gemeente Westerkwartier. De Gast is een straat met fraaie huizen en monumentale panden die is benoemd tot beschermd dorpsgezicht. Het dorp biedt uitgebreide mogelijkheden voor vrije tijd en ontspanning, cultuur en sport.

Zuidhorn en de omgeving zijn gezegend met prachtige natuurlijke landschappen. Maak een wandeling of fietstocht langs de kronkelende paden van het Zuidhornerbos of verken de weidse velden langs de oevers van het Van Starkenborghkanaal.

Winkelen in Zuidhorn

In het centrum van Zuidhorn bevinden zich verschillende klantvriendelijke ondernemers die jou graag helpen bij jouw uitgaven. Ben je op zoek naar een nieuwe outfit, een nieuwe bril, week- en of maandbladen of wil je meer informatie over het kopen van een huis? Dan kun je hier goed terecht. Op vrijdag is er op het rode plein een markt met bloemen, kazen, vis, vleeswaren en noten.

Verwen je smaakpapillen met heerlijke streekproducten uit Groningen. Breng een bezoek aan lokale boerderijen, markten of restaurants en proef de verse en ambachtelijke lekkernijen die deze regio te bieden heeft, zoals kaas, honing, en verse groenten.

Sportief in Zuidhorn

Op gebied van sport is Zuidhorn een goede plek. De voetbalclub VV Zuidhorn is toonaangevend in de regio, maar ook individuele sporten zoals tennis, judo en vissen worden aangeboden in Zuidhorn. Jaarlijks wordt tevens de De ZUIDHORuN georganiseerd.

Check de lokale agenda voor interessante evenementen en culturele activiteiten in Zuidhorn. Of het nu gaat om een ambachtelijke markt, een muziekfestival of een tentoonstelling, er is altijd wel iets te beleven dat je zal boeien en vermaken.

Cultuur in Zuidhorn

Ontdek de rijke geschiedenis van Zuidhorn door een bezoek te brengen aan historische bezienswaardigheden zoals de kerk van Zuidhorn, met zijn karakteristieke architectuur, of het Borgterrein van Nienoord, waar je meer te weten kunt komen over het verleden van de regio.

De cultuurliefhebber kan zijn hart ophalen in het Cultureel Centrum Zuidhorn waar jaarlijkse verschillende amateur en professionele voorstellingen worden geprogrammeerd. Het centrum is ook geschikt voor workshops, vergaderingen, lezingen, seminars of presentaties. Sociaal Werk de Schans, diverse kunstbedrijven en de bibliotheek zitten gevestigd in CC Zuidhorn.

In Zuidhorn bevindt zich tevens het Museum de Verzamelaar, een plattelandsmuseum met een gevarieerde collectie antieke poppen, gewichten uit Napoleontische tijd, Berlage stoeltjes en een bijzondere collectie vooroorlogse buitenboordmotoren. “Voor elck wat wils”. Bezoek het museum aan de Oostergast 19 in Zuidhorn.

Overnachten in Zuidhorn

Wil je kunstzinnig overnachten in Zuidhorn? Kom dan naar de Lindehoff. Kunstenares Margot Brekelmans heet je van harte welkom in haar in 2012 volledig gerenoveerde Bed & Breakfast. Luxe en gastvrij en voorzien van een kunstzinnig ingerichte kamer.

Zuidhorn ligt in de buurt van verschillende meren en waterwegen, waardoor het een ideale bestemming is voor watersportliefhebbers en natuurliefhebbers. Huur een kano, ga vissen, of maak een ontspannen boottocht langs de schilderachtige waterwegen van de regio.

Ontdek de Omliggende Dorpen. Maak van je bezoek aan Zuidhorn een gelegenheid om de omliggende dorpen en steden te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het charmante dorpje Garnwerd, bekend om zijn historische molens en gezellige terrassen, of maak een uitstapje naar de bruisende stad Groningen voor een dosis stadsleven en cultuur.

Of je nu van natuur, geschiedenis, cultuur of lekker eten houdt, er is voor elk wat wils in Zuidhorn en omgeving!