Wat te doen in Workum

Workum ligt in de provincie Friesland. In Workum is er altijd iets te beleven!

Workum is een stad in de provincie Friesland. Workum ligt pal naast Hindeloopen. Een deel van de stad is een beschermd stadsgezicht. De stad heeft vele prachtige rijksmonumenten. Workum is een Fries Elfstedenstad en heeft net als alle andere steden in 2018 een prachtig fontein gekregen in de stad genaamd ‘De Woeste Leeuwen van Workum’.

Wat te doen in Workum

De Friese stad heeft voor jonge en oud genoeg te bieden! Maak een gezellige wandeling door het oude centrum en ga op de gezellige terrasjes lekker borrelen. De natuur is ook zeker de moeite waard! Maak een wandeling of fietstocht door de stad. Lees wat je zoal kunt beleven in Workum!

Watersport in Workum

Denk je aan Friesland, dan denk je natuurlijk aan watersport. In de stad kun je bijvoorbeeld goed kitesurfen. Ga je kiten, dan kun je bij de kitesport aan de waterkant parkeren. Het water is ondiep en er is een kiteshop. Ook kun je vanuit hier gaan zeilen, suppen, zwemmen en vissen. Wist je dat er zelfs een Bed & Breakfast in een groot schip is gevestigd, dat ligt voor de kust van Workum?!

Bezienswaardigheden in Workum

In de stad tref je meerdere oude gebouwen die een bezoek zeker waard zijn. Het voormalig stadhuis, musea zoals het Jopie Huisman Museum en Museum Warkums Erfskip, Sint Werenfriduskerk of Sint-Gertrudiskerk uit de 15e eeuw is een bezienswaardigheid op zich! Het Jopie Huisman Museum is één van de populairste musea van het noorden. Het museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese Meesterschilder Jopie Huisman.

Keramiekmuseum De Waag is gevestigd in een historisch gebouw, toont dit museum het rijke keramische erfgoed van Workum en Friesland, inclusief het beroemde Workumer aardewerk. De Sint-Gertrudiskerk of Workumkerk is een prachtige kerk welke dateert uit de 16e eeuw en is een mooi voorbeeld van de gotische architectuur. De kerk heeft een opvallende toren die van ver te zien is.

Bezoek een van de lokale glasblazers voor een demonstratie. Dit ambacht wordt in Workum nog steeds beoefend en trekt veel belangstelling. In de stad zijn vele verschillende historische gebouwen en huizen met prachtige gevels. Een wandeling door de stad biedt een mooie blik op de traditionele Friese architectuur.

Evenementen in Workum

Workum staat bekend om zijn visserijdagen in de herfstvakantie, maar ook het beurtveer en de strontrace trekken jaarlijkse bezoekers naar Workum. De dag voor Hemelvaart is Workum de finishplaats van de jaarlijkse Elfstedenwandeltocht.

Shantyfestival Workum

Shanty liederen zijn oude zeemansliederen die dateren uit de tijd dat men met grote zeilschepen op zee ging. Maar ook vandaag worden ze nog gezongen, vaak in een modern jasje. Zo ook in Workum. Jaarlijks vindt er het Internationaal Shantyfestival plaats in het centrum.

Lees alles over het Shantyfestival Workum

De Woeste Leeuwen van Workum

Elf fonteinen zijn permanente kunstwerken op prominente plekken in de elf steden van de Friese Elfstedentocht genaamd ’11Fountains‘. In iedere stad staat een andere fontein. In Workum staat ook een bijzonder kunstwerk die te bezichtigen is: De Woeste Leeuwen van Workum. Al eeuwen lang ondersteunen twee leeuwen het stadswapen op ‘De Waag’ van Workum. De fontein van Workum, met twee levensgrote leeuwen, zijn de hoofdrolspelers van Workum. Wandel De Merk en langs It Noard en It Súd, hier vind je vele leuke winkels, gezellige terrasjes en kun je heerlijk uit eten in de restaurants.

De haven is een centraal punt in de stad waar je kunt genieten van de sfeer van een levendige watersportgemeenschap. Het is ook de plek waar traditionele platbodemzeilschepen aanmeren.  Workum ligt aan het IJsselmeer en biedt prachtige routes voor fietsers en wandelaars. Geniet van de frisse lucht en de mooie landschappen langs de waterkant of door de landelijke omgeving.