Wat te doen in Winschoten

Historische binnenstad met gezellige straatjes!

Een historische binnenstad, gezellige winkelstraten en culturele hoogstandjes in de Groningse stad die ook wel de Roos in de Regio wordt genoemd, lees wat te doen in Winschoten.

Wat te doen in Winschoten

De Groningse stad Winschoten, die in 1825 zijn eigen symbolische stadsrechten verkreeg, kent een rijke geschiedenis. En deze geschiedenis is nog dagelijks zichtbaar door de historische gebouwen en drie oude molens. Wandel urenlang door de gezellige binnenstad, geniet van kunst en cultuur, vele uitgaansmogelijkheden en bezoek het Rosarium, uitgegroeid tot één van de top 3 rosaria van Nederland, vandaar de bijnaam Roos in de Regio.

Bezienswaardigheden in Winschoten

Winschoten wordt gekenmerkt door een levendige binnenstad en zijn historische rijksmonumenten, zoals het stadshuis en de oude molens. Je kunt in de stad en omgeving heerlijk wandelen, onder andere door het Stadspark en de sprookjesachtige droomtuin het Rosarium in het zuidelijke deel van Winschoten.

Aan de Bosstraat bevindt zich de Synagoge uit de 18e eeuw met de op één na grootste Joodse gemeenschap in de 19eeeuw. Na de Tweede Wereldoorlog werd de gemeenschap te klein om de synagoge nog langer in stand te houden. Nu wordt de synagoge gebruikt als kunstgalerie. Ter nagedachtenis aan de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen is aan de muur in het NS-station een gedenkplaat bevestigd en op de Venne in Winschoten worden de zwarte bladzijdes uit de geschiedenis in leven gehouden met een monument.

De oudste molen van de provincie Groningen is Molen Edens, een korenmolen in Winschoten, gebouwd in 1763 en in 2006 drie meter verhoogd vanwege de bouw van appartementencomplexen. Naast de oudste nog bestaande molen van de provincie Groningen is het nu ook de hoogste molen. De molen staat aan de Nassaustraat.

Lees meer over de stad van tellerlikkers via Oldambt

Evenementen en activiteiten in Winschoten

Jaarlijks wordt de Groenmarkt in Rosarium Winschoten georganiseerd. Een markt te midden van 320 verschillende bloeiende rozenrassen met meer dan 70 standhouders die rozen, vaste planten, tuinmeubelen en informatievoorziening verzorgen en aanbieden. Hét evenement voor de groenliefhebber. Als aanvulling op de Groenmarkt wordt het Rozenfestival georganiseerd met akoestische live-optredens en een cultuurpodium.

In de zomer wordt in Winschoten het driedaagse Middeleeuws Winschoten georganiseerd. Een evenement met een middeleeuwse- en fantasymarkt, sfeervolle kampementen, workshops en verschillende demonstraties in het Stadspark. Droom weg in een wereld vol fantasie!

Tijdens de traditionele Nacht van Winschoten wordt het startschot gegeven voor drie dagen feest tijdens het Zomerfestival Winschoten. Een sfeervol festival met (live) muziek, grote en kleine artiesten en een groot uitgezette braderie, kermis en entertainment voor jong en oud. Het festival vindt altijd plaats in de zomer.

Winschoten heeft veel te bieden!