Wat te doen in Winschoten

Historische binnenstad met gezellige straatjes!

Winschoten heeft een historische binnenstad, gezellige winkelstraten en culturele hoogstandjes in de Groningse stad die ook wel de Roos in de Regio wordt genoemd.

Wat te doen in Winschoten

De Groningse stad Winschoten, die in 1825 zijn eigen symbolische stadsrechten verkreeg, kent een rijke geschiedenis. En deze geschiedenis is nog dagelijks zichtbaar door de historische gebouwen en drie oude molens. Wandel urenlang door de gezellige binnenstad, geniet van kunst en cultuur, vele uitgaansmogelijkheden en bezoek het Rosarium, uitgegroeid tot één van de top 3 rosaria van Nederland, vandaar de bijnaam Roos in de Regio.

Winkelen in Winschoten

Je kunt door de straten van Winschoten wandelen en de leukste winkels tegen komen. Ben je een dag er op uit en heb je zin een dagje winkelen? Dan ben je in Winschoten aan het juiste adres.

Ekoplaza aan de Venne 9 in Winschoten is een biologische supermarkt, die je ondersteunt in een biologische leefstijl. Alle producten in de winkel zijn zonder synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen of conserveringsmiddelen, oftewel voedsel zoals het bedoeld is. Ben je opzoek naar een biologische supermarkt? Dan ben je bij Ekoplaza in Winschoten aan het juiste adres!

Ambachtelijke Slagerij Frederique aan de Engelstilstraat in Winschoten is een slagerij vol lekkers. Slagerij Frederique is Hét adres voor het lekkerste vlees, heerlijke specialiteiten, vers gemaakte maaltijden, alles voor de BBQ en heel veel lekkernijen om van te genieten! Wil je lekker tafelen? Dan moet je zeker naar de Ambachtelijke Slagerij Frederique gaan.

Bezienswaardigheden in Winschoten

Winschoten wordt gekenmerkt door een levendige binnenstad en zijn historische rijksmonumenten, zoals het stadshuis en de oude molens. Je kunt in de stad en omgeving heerlijk wandelen, onder andere door het Stadspark en de sprookjesachtige droomtuin het Rosarium in het zuidelijke deel van Winschoten.

Aan de Bosstraat bevindt zich de Synagoge uit de 18e eeuw met de op één na grootste Joodse gemeenschap in de 19eeeuw. Na de Tweede Wereldoorlog werd de gemeenschap te klein om de synagoge nog langer in stand te houden. Nu wordt de synagoge gebruikt als kunstgalerie. Ter nagedachtenis aan de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen is aan de muur in het NS-station een gedenkplaat bevestigd en op de Venne in Winschoten worden de zwarte bladzijdes uit de geschiedenis in leven gehouden met een monument.

De oudste molen van de provincie Groningen is Molen Edens, een korenmolen in Winschoten, gebouwd in 1763 en in 2006 drie meter verhoogd vanwege de bouw van appartementencomplexen. Naast de oudste nog bestaande molen van de provincie Groningen is het nu ook de hoogste molen. De molen staat aan de Nassaustraat.

Lees meer over de stad van tellerlikkers via Oldambt

Oldambt

De regio Oost-Groningen oftewel Oldambt is een prachtig gebied van de provincie. De plaatsen Winschoten, Blauwestad en Bad Nieuweschans behoren tot de regio Oldambt. Nog meer uitjes en nieuws vind je ook op de website van OldAmbt.

Lees alles wat er te doen in de omgeving Oldambt

Evenementen en activiteiten in Winschoten

Jaarlijks wordt de Groenmarkt in Rosarium Winschoten georganiseerd. Een markt te midden van 320 verschillende bloeiende rozenrassen met meer dan 70 standhouders die rozen, vaste planten, tuinmeubelen en informatievoorziening verzorgen en aanbieden. Hét evenement voor de groenliefhebber. Als aanvulling op de Groenmarkt wordt het Rozenfestival georganiseerd met akoestische live-optredens en een cultuurpodium.

In de zomer wordt in Winschoten het driedaagse Middeleeuws Winschoten georganiseerd. Een evenement met een middeleeuwse- en fantasymarkt, sfeervolle kampementen, workshops en verschillende demonstraties in het Stadspark. Droom weg in een wereld vol fantasie!

Tijdens de traditionele Nacht van Winschoten wordt het startschot gegeven voor drie dagen feest tijdens het Zomerfestival Winschoten. Een sfeervol festival met (live) muziek, grote en kleine artiesten en een groot uitgezette braderie, kermis en entertainment voor jong en oud. Het festival vindt altijd plaats in de zomer.

Winschoten heeft veel te bieden!