Wat te doen in Wijk bij Duurstede

Bezoek Wijk bij Duurstede in de provincie Utrecht

Wijk bij Duurstede ligt ten zuiden van de provincie Utrecht en is rijk aan kastelen, monumenten en verrassende festivals.

Wat te doen in Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede kent een rijke geschiedenis en dat zie je terug in de prachtige oude binnenstad met vele bezienswaardigheden, waaronder de Grote Kerk op de markt en Kasteel Duurstede. In en rondom Wijk bij Duurstede kun je heerlijk wandelen over de dijken, genieten van vergezichten over de Lek en iedere eerste zondag van de maand cultuur snuiven in opengestelde galeries, ateliers en monumenten.

Bezienswaardigheden in Wijk bij Duurstede

Ontdek de geschiedenis van Wijk bij Duurstede en bewonder archeologische opgravingen in Museum Dorestad. Dorestad was één van de belangrijkste handelscentra van Europa, de vondsten uit de handelsplaats worden nu tentoongesteld in het museum, met daarnaast foto’s, tekeningen en maquettes uit de tijd van Karel de Grote. Kom het ontdekken in het museum!

Eén van de mooiste en oudste kastelen van Nederland is Kasteel Duurstede. Een groot middeleeuws kasteel uit de 13e eeuw, omringd door een slotgracht en alleen te bereiken via een ophaalbrug. In het kleinschalig, maar prachtige park rondom het kasteel staan vele meer dan 150 jaar oude bomen. Het kasteel ver weg van elk verkeerslawaai, met unieke kerktorens en een ruime binnenplaats is absoluut het bezoeken waard.

Rondom Wijk bij Duurstede zijn diverse natuurgebieden opengesteld voor publiek, waaronder het 12e-eeuwse ontwateringskanaal Langbroekerwetering en het Essenhakhoutbos. Even verderop in Beusichem ligt De Meent (Uiterwaarde), een recreatiepark met diverse sport- en spelactiviteiten en een nieuwe beachclub voor een gezellig hapje en drankje.

Activiteiten en evenementen in Wijk bij Duurstede

In Wijk bij Duurstede in de Krommerijnstreek worden jaarlijks vele evenementen georganiseerd. Wat dacht je van één van de oudste kermissen van Nederland, de Lekkodagen, een maritiem evenement met historische schepen of de Schapenmarkt in Langbroek, op de eerste zaterdag in juli. Er is altijd wat te beleven in Wijk bij Duurstede, én voor alle leeftijden.

Aan het begin van het nieuwe culturele seizoen wordt in Wijk bij Duurstede ‘Kleurrijk Uit in de Wijk’ georganiseerd. Een spetterend festival met een cultuurmarkt, swingende muziek, muzikale acts, een multiculturele markt en nog veel meer. De organisatie ligt in handen van het Calypso Theater.

Voor de mensen die van lekker eten houden, is er het TOOST Festival, het lekkerste reizende festival van het jaar met een bonte karavaan aan foodtrucks en een weekend vol vermaak, vrienden, familie en dansen op het rollende podium. Voor de jeugdige bezoekers zijn er nostalgische schommels en kun je je laten schminken. Toost je mee?

Liefhebbers van kersen kunnen hun hart ophalen tijdens het Kersenfestival Cothen, een festival in de kersenboomgaard van Theo en Martine Vernooy. Bewonder de hoogstamboomgaard en geniet van een heerlijke wandeling, rondleiding en smaaksensatie.

Wijk bij Duurstede heeft een heleboel te bieden!

Liefhebber van fruit- en boomgaarden? Bezoek dan ook eens de Betuwe in de provincie Gelderland.