Wat te doen in Wageningen

Wageningen in de provincie Gelderland vertelt een bijzonder verhaal.

Wageningen in de provincie Gelderland vertelt een bijzonder verhaal, het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in 1945. Maar ook is het een universiteitsstad met een internationaal karakter, een duurzame levensstijl en een stad met mensen met een verhaal.

Wat te doen in Wageningen

In de ‘City of Life Sciences’ heerst een gemoedelijke, internationale en gastvrije sfeer. Wageningen is onlosmakelijk verbonden aan de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei 1945 werd in het centrum van Wageningen de overgave van de Duitse troepen getekend. Hotel De Wereld, waar de capitulatie getekend is, is nog steeds een belangrijke trekpleister in de stad. De stad van de bevrijding.

Bezienswaardigheden in Wageningen

De geschiedenis van Wageningen zie je terug in de historische binnenstad. De stad telt een verscheidenheid aan monumentale panden, zoals het stadhuis, Huize Sint Cunera en de Theekoepel.

Op het 5 mei plein staat het Nationaal Bevrijdingsmonument. Jaarlijks een waardig toneel voor de herdenking van de slachtoffers en de viering van de, onze vrijheid.

Op ongeveer 20 minuten rijden vanaf Wageningen ligt het Kasteel Doorwerth, één van de kastelen van Geldersch Landschap en Kasteelen. Een stoer middeleeuws kasteel waar je kunt herbeleven hoe men op het landgoed leefde vroeger. Rondom het kasteel kun je in een heuvelachtig landschap een mooie wandeling maken.

Natuur

De omgeving rondom Wageningen leent zich uitermate goed voor een fijne wandeling of fietstocht. Van een stadswandeling door de historische binnenstad tot een zoektocht naar de sporen uit de Tweede Wereldoorlog en van een mooie tocht langs fietsknooppunten tot het beklimmen van de Wageningse Berg.
De stad ligt strategisch tussen de Betuwe en de Veluwe en op steenworp afstand van de Utrechtse Heuvelrug.

In Rhenen, nabij Wageningen, kun je een wandeling maken over de bekende historische Grebbeberg en in Ede is een wandeling over de Ginkelse heide, zeker in de zomermaanden, een echte aanrader. Geniet van de paars gloed in augustus en kom pasgeboren lammetjes aaien in de lente.

De NS heeft verschillende wandelroutes uitgestippeld, waarbij de wandelroute Ede-Wageningen een echte aanrader is. Deze ‘Belmonteroute’ van station Ede-Wageningen naar Wageningen leidt je via het bos, de botanische tuinen naar het weidse uitzicht over de Rijn en de Betuwe.

Toptip: Bezoek Het Belmonte Arboretum, één van de grootste botanische tuinen van Nederland met bijzondere seizoensgebonden collecties en uitstekend geschikt voor een middagwandeling.

Winkelen

In het historische centrum van Wageningen kun je gezellig shoppen. Van de grote bekende ketens tot de lokale ondernemers in de Wageningse straatjes en de zijstraten van de Hoofstraat. Warenhuizen en speciaalzaken wisselen elkaar af. Op zaterdag kun je terecht op de warenmarkt op het Raadhuisplein, het Salverdaplein en de Markt.

In het Bijenhuis aan de Grintweg in Wageningen vindt je de beste honingsoorten uit binnen- en buitenland. Vanwege een eigen imkerij, winkel en productieruimte kan het Bijenhuis de beste honing bieden. Je kunt ook advies inwinnen over de producten en imkerervaring en bijenkasten adopteren.

Cultuur

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Het Depot, een beeldengalerij temidden van een aantal prachtige tuinen met hedendaagse beeldhouwkunst waarbij de menselijk lichaam centraal staat. Het Depot is gratis toegankelijk.

Activiteiten en evenementen

Wageningen is een echte (internationale) universiteitsstad. De kroegen aan de Markt zijn erg populair, maar ook in de verschillende restaurants kun je je goed vermaken. Ook voor een avondje naar de bioscoop of naar het theater kun je in Wageningen goed terecht.

Wil je een dagje varen? Stap dan aan boord van de Blauwe Bever, een safarischip dat vanaf Wageningen naar het stuw- en sluiscomplex bij Driel vaart. Onderweg vertelt een gids alles over de bezienswaardigheden, flora en fauna op de route. Ontdek hoe mooi het rivierengebied is!

In de lente wordt jaarlijks de Duurzame Lentemarkt georganiseerd. In de historische binnenstad staan talloze kraampjes met duurzame en lente gerelateerde producten. Wageningen Schoon neemt deel aan de Duurzame Lentemarkt door zich in te zetten voor een schone stad.

Ieder jaar wordt er door Stichting City of Cultures het gelijknamige festival City of Cultures georganiseerd, met als doel belangstellenden kennis te laten maken met de cultuur van andere landen. Een driedaags festival met indrukwekkende verhalen, poëzie, internationale keukens, traditionele performances en prachtige live-muziek.

Familie

Organiseer jij binnenkort een familiedag in Wageningen? Neem dan eens een kijkje in het aanbod van De Blaauwe Arena. Samen lasergamen, boogschieten of maak je familie in tijdens een spelletje De Slimste Mens.

Vlakbij Wageningen, in Rhenen, bevindt zich te Ouwehands Dierenpark. Een prachtige dierentuin met speelse ijsberen, slingerende orang-oetans, beren in het Expeditie Berenbos en de bekende reuzenpanda’s Xing Ya, Wu Wen en Fan Xing. Ontdek de kracht en de pracht van de dieren in Ouwehands Dierenpark.

Of ga je met de kinderen naar Speeltuin Tuindorp met een leuke activiteitenagenda.

Wageningen, de stad met een sociaal, creatief en duurzaam karakter. Bezoek deze bijzondere stad.