Wat te doen in Volendam

Bezoek Volendam!

Volendam is een dorp in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Volendam is een toeristisch dorp vlak bij de hoofdstad van Nederland, Amsterdam en dichtbij Purmerend en Hoorn. Jaarlijks komen duizenden toeristen uit binnen en buitenland naar Volendam. Ook veel bekende artiesten zoals Jan Smit, Piet Veerman, De bandleden BZN, 3J’s en Nick en Simon komen uit Volendam.

Volendam behoort tot de gemeenten Edam-Volendam. Wil je de Volendammers echt kunnen verstaan, moet je goed je best doen! Volendam heeft namelijk zijn eigen dialect. Het Volendams dialect spreekt iedere Volendammer.

Wat te doen in Volendam

Duik in de levendige sfeer van Volendam en maak kennis met de unieke cultuur en tradities van dit charmante vissersdorp. Wandel door de gezellige straatjes, bewonder de karakteristieke houten huizen en geniet van de vriendelijke sfeer van de lokale bevolking.

In de haven kun je en kijkje nemen in een van de vele oud-Hollandse schepen. Geniet van de heerlijke smaken van Volendam door lokale delicatessen te proeven in een van de vele visrestaurants en eetgelegenheden langs de haven. Probeer verse haring, gerookte paling, kibbeling en andere zeevruchten die rechtstreeks uit de wateren van het IJsselmeer komen.

Tip: Maak ook een boottocht naar Marken!

In het Volendams Museum kom je alles te weten over Volendam en de geschiedenis van het dorp. Ook is de Palingsoundmuseum een aanrader om te bezoeken.

In het Palingsoundmuseum kom je alles te weten over de popmuziek die uit Volendam komt, deze wordt ook wel de Palingsound genoemd wat een verwijzing is naar de vis die in Volendam gevangen werd. Na een bezoek aan het museum kun je gelijk naar de palingrokerij. Tijdens een rondleiding kun je zien hoe paling wordt gerookt. Dit is al een eeuwenoude traditie! Geniet ook in het restaurant van de heerlijke gerechten die ze daar bereiden.

Wil je Volendam en omgeving verkennen? Huur dan een fiets of scooter bij Rent & Event Volendam en maak een onvergetelijke reis!

In de Cheese Factory Volendam krijg je alles mee over de streekproducten die uit het dorp komen. Je kunt er volop proeven en uiteraard kopen.

In Volendam

Bezoek de pittoreske haven van Volendam en bewonder de vele traditionele vissersboten en moderne jachten die hier aangemeerd liggen. Maak een ontspannen wandeling langs de kade, geniet van het uitzicht op het water en observeer het bedrijvige leven van de vissers en zeilers.

Maak een Foto in Traditionele Klederdracht: Beleef een unieke ervaring door je te kleden in traditionele Volendamse klederdracht en een foto te laten maken in een van de vele fotostudio’s langs de haven. Voel je voor even een echte Volendammer en neem een blijvende herinnering mee naar huis.

In de vele restaurants, Grand Cafe’s worden vele maaltijden geserveerd! In Lotje van Jan Smit is vis de specialiteit en wellicht het lekkerst! Wandel langs de haven dan kom je ze overal tegen, souvenirwinkeltjes. In de vele souvenirwinkeltjes aan de haven kun je leuke snuisterijen kopen en vergeet niet even op de foto te gaan in traditionele Volendammer klederdracht. In Volendam kun je zeven dagen per week terecht!

Leer meer over de geschiedenis en cultuur van Volendam in het Volendams Museum. Ontdek tentoonstellingen over de visserij, de klederdracht, de muziek en het dagelijks leven van de lokale bevolking. Bewonder ook de collectie van bekende Volendamse schilders zoals Marinus van de Wetering en Jan Steen.
Wandel over de Dijk: Maak een ontspannen wandeling over de beroemde dijk van Volendam en geniet van het prachtige uitzicht over het IJsselmeer en de omliggende landschappen. Stop bij een van de vele souvenirwinkels, cafeetjes en viskramen langs de dijk voor een authentieke Volendamse ervaring.

Weekend weg in Volendam

Ga je er een paar dagen op uit? In Volendam is altijd genoeg te doen en te beleven! Ook in de omgeving zoals in Monnickendam, Alkmaar en Marken kun je van alles doen en beleven! Maak een boottocht met de Volendam Marken Express en ontdek Marken. Het is een klein maar erg leuk dorp!

Op het Markermeer kun je met de boot de hele omgeving verkennen. Hou je van zeilen? Dan zit je op het Markermeer ook goed.

Leuk om te lezen: Blog over dagje uit naar Volendam

Bezoek vissersdorp Volendam!