Wat te doen in Veenendaal

Bezoek in de provincie Utrecht, Veenendaal

In de provincie Utrecht, aan de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei ligt Veenendaal. Een stad met rijke monumenten en vol van natuur.

Wat te doen in Veenendaal

Veenendaal, aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei heeft een dorps karakter en een groots winkelhart. In Veenendaal kun je uitgebreid winkelen en genieten van een drankje op het terras of een lekkere maaltijd in één van de restaurants. Ook zijn er diverse wellness mogelijkheden en kun je een theater- en/of muziekvoorstelling bezoeken in Theater Lampegiet.

Hou je meer van cultuur? Bezoek dan de rijke monumenten, zoals de Oude Kerk en de Salvatorkerk.

Bezienswaardigheden in Veenendaal

Ontdek de geschiedenis van Veenendaal in Museum Veenendaal, een museum met tentoongestelde stukken, moderne multitouchtafels en aanvullende beelden en interviews. Een aantrekkelijk museum voor jong en oud met het verleden, heden en de toekomst van Veenendaal samengebracht op één plek. Het museum is gelegen in het zuidelijke deel van de Gelderse Vallei en de Grebbelinie.

Tussen Renswoude, Ederveen en Veenendaal ligt het nieuwe Grebbelinie Bezoekerscentrum. Ontdek de geschiedenis van de Grebbelinie die eeuwenlang een grote rol heeft gespeeld in de landsverdediging. In het bezoekerscentrum wordt het verhaal verteld door acht soldaten en een ijsvogel. Er is tevens een interactieve landschapstafel en een loopgraafreconstructie te zien. De militaire geschiedenis van de Grebbelinie is nu enigszins verborgen in 40 kilometer lang uitgestrekt natuurgebied, langs Eem en het Valleikanaal.

Ten zuiden van Veenendaal, op de Utrechtse Heuvelrug, ligt het natuurgebied Kwintelooyen. Kwintelooyen is een zandafgraving uit de jaren ’70. Je kunt hier heerlijk wandelen langs meer dan 300 plantensoorten en speciale poelen aangelegd voor de rugstreeppad. Een deel van de Kwintelooyen is beschermd natuurgebied. Ook heb je vanaf het terrein een prachtig uitzicht over onder andere de Gelderse Vallei.

Activiteiten en evenementen in Veenendaal

Ieder jaar verandert het Stadspark in Veenendaal in één van de leukste festivals van Nederland, het Fuze Festival. Een muzikale happening die mensen uit het hele land naar Veenendaal trekt. Los gaan op Hardstyle, Urban, Techno, (Deep)House en Hardcore. Voor de muziekliefhebber hét evenement van het jaar.

Op het Stadsstrand van Veenendaal vindt jaarlijks het Proef Festival plaats, een festival met gerechten uit alle windstreken, diverse pop-up keukens, cocktails, lokale bierbrouwerijen en een diverse muziekprogrammering. Ga mee op ontdekkingsreis! Het festival is gratis toegankelijk.

Eén keer in de twee jaar wordt het Kunstfestival georganiseerd. Een Amateurkunst Festival met optredens van verschillende Veenendaalse podiumkunstenaars. Van solisten tot gezelschappen, van amateurkunst tot professionele artiesten, van dans tot toneel, van klassiek tot cabaret en van jong tot oud. Er is een podium voor iedereen! Het festival begint tijdens het filmfestival VeenendaalFilmt! in de filmzaal van Spectrum.

Bekijk ook de evenementen in Winkelstad Veenendaal.

Ontdek de geschiedenis en de verrassende evenementen in Veenendaal

Benieuwd naar wat te doen in andere steden in de provincie Utrecht? Bezoek dan eens Amersfoort of Zeist.