Wat te doen in Tynaarlo

Ontdek leuke activiteiten en evenementen in Tynaarlo!

Ten noorden van de provincie Drenthe ligt de gemeente Tynaarlo, in het Drents: Tynaorl. Hier lees je wat te doen in Tynaarlo.

Wat te doen in Tynaarlo

In 1998 is de gemeente Tynaarlo ontstaan, door toenmalige gemeentes Eelde, Vries en Zuidlaren samen te voegen. Een gemeente met een rijke natuur en grote meren, zoals het Zuidlaardermeer en het Paterswoldsemeer. Ook worden er jaarlijkse vele markten georganiseerd, van dieren tot warenmarkten en bruist het jaarlijkse van de galopperende paarden tijdens de Zuidlaardermarkt. Ook het cultureel en het archeologisch erfgoed speelt een belangrijke rol in de gemeente Tynaarlo.

Bezienswaardigheden in Tynaarlo

In de gemeente Tynaarlo staan een aantal molens die open zijn voor publiekelijk bezoek. Wat dacht je van de koren- en oliemolen uit 1851 “De Wachter” in Zuidlaren, of “De Boezemvriend” in De Groeve, een poldermolen uit 1871.

Kijk voor een bezichtiging op de website van de gemeente.

In Eelde kun je de Waterburcht bezoeken, een archeologisch rijksmonument met in de ondergrond de resten van een 13e -eeuws kasteel. Ook zijn er vele hunebedden en grafheuvels te bewonderen in de gemeente Tynaarlo. In de omgeving van Vries vindt men hunebedden in Zeijen. Hier zijn ook enkele grote grafheuvels te zien.

In de dorpen Eelde, Vries en Zuidlaren staan nog drie oude Romaanse kerken, waarvan de kerk in Vries nog stamt uit de (deels) 11e eeuw. Ook zijn er diverse parken, van Natuurmonumenten en landgoederen te bezichtigen nabij Eelde en Paterswolde, zoals Huize De Duinen, De Braak en Vennebroek. Langs deze landgoederen zijn wandelroutes bewegwijzerd.

In het Drents Museum in Assen is het Meisje van Yde te bezichtigen, een mysterieuze ontdekking van een geconserveerd lijk in het veen. Het Meisje van Yde kreeg internationale bekendheid door de reconstructie van haar hoofd door de Engelse professor Naeve van de Manchester University.

Activiteiten en evenementen in Tynaarlo

Ieder jaar in juni wordt in Zuidlaren een Tienkamp georganiseerd. Een evenement met tien verschillende sport- en spelonderdelen. Een groot spektakel voor jong en oud, met ieder jaar een thema waar op originele wijze aandacht aan wordt besteed.

Jaarlijks wordt in oktober de Zuidlaardermarkt georganiseerd. Een grootse paardenmarkt met een grote kermis en een vier kilometer lange warenmarkt. De markt trekt bezoekers uit binnen- en buitenland en er is veel aandacht voor het welzijn van de dieren. Op de historische grote Brink in Zuidlaren bevindt zich de kermis met meer dan 35 spannendste attracties. Een uitje naar de Zuidlaardenmarkt is leuk voor jong en oud!

In Zuidlaren, Eelde-Paterswolde en Vries is bij het Tourist Info Punt meer informatie op te vragen over de aankomende evenementen en wat te doen in Tynaarlo.

Er is altijd wat te doen in Tynaarlo!

Bekijk ook onze leukste tips voor een dagje Assen of Emmen.