Wat te doen in Tilburg

Bezoek in Noord-Brabant de stad Tilburg.

Tilburg is een stad in de provincie Noord-Brabant. Tilburg ligt tussen Breda en Eindhoven en Oosterhout. De gemeentes Gilze, Rijen, Kaatsheuvel, Waalwijk, Oisterwijk, Hilvarenbeek omringen de grote stad.

Wat te doen in Tilburg

Met de natuurgebieden in en rondom de stad is Tilburg een prachtige stad om te bezoeken. De drukte even ontvluchten? Ga dan het park of een natuurgebied in. Je kunt bijvoorbeeld in de Dongevalei heerlijk genieten de natuur of naar Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen gaan.

Lees de blog; Wandelen in Park Loonse en Drunense Duinen

Op Landschappark Moerenburg kun je uren lang fietsen en wandelen. Moerembrug heeft een prachtig natuur en landschap. Moerenburg is onderdeel van ‘Het Groene Woud’ en ligt tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. Bezoek VVV Tilburg voor alle informatie over de stad en alle gebieden!

Willem II is de bekende voetbalclub van Tilburg. De echte Voetbalfanaat uit Tilburg is fan van Willem II. Vlakbij Tilburg in Hilvarenbeek kun je met het hele gezin naar Safaripark Beekse Bergen, of naar Kaatheuvel naar De Efteling.

Leer meer over de textielgeschiedenis van Tilburg in het Textielmuseum. Ontdek de geschiedenis van de textielindustrie in de regio, bewonder de collectie oude machines en weefgetouwen, en neem deel aan workshops en rondleidingen om zelf aan de slag te gaan met textiel.

Centrum Tilburg

In het centrum zijn tal van monumenten en gebouwen uit de historie nog goed te zien. Enkele voorbeelden van belangrijke bezienswaardigheden in het centrum zijn:

 • Het Stadsforum
 • Het Willemsplein met Het paleis van koning Willem II
 • De Heikese kerk
 • De Willem II-naald
 • Het ‘Helga van Deen Monument’
 • Het Spoorpark
 • Kunstwerk de Rits van Marieke Vromans
 • Uitkijktoren De Kempentoren
 • Drie stadsparken grenzen aan het Stadsforum, het stadspark Oude Dijk, De Muzentuin en het Vredesplein.
 • Heuvelse kerk uit 1872-1889.
 • Het Willem II-monument.
 • De Lancierskazerne aan de Kazernehof

Wandel langs een aantal bezienswaardigheden en je komt alles te weten over de geschiedenis van Tilburg. In Tilburg zijn er verschillende actieve en thematische wandelingen en fietsroutes. Er zijn in de hele omgeving meer dan honderd fietspaden en knooppunten. De VVV Tilburg bied alle routes aan.

Ook buiten het centrum kom je prachtige bezienswaardigheden tegen zoals de Hasselts kapel en het geboortehuis van Peerke Donders. In de vele musea in Tilburg kun je alles te weten komen over de stad en de regio. Voor kunst moet je echt naar het Vincent van Gogh Museum of naar Museum de Pont. Ook zijn natuurmuseum Brabant en het TextielMuseum aanraders om te bezoeken.

Verken de Spoorzone, een voormalig industriegebied dat is omgetoverd tot een bruisende culturele hub. Bezoek de LocHal, een modern bibliotheekconcept in een historische locomotiefhal, en ontdek de vele creatieve bedrijven, restaurants en evenementenlocaties in de omgeving.

Evenementen Tilburg

Het grootste en bekendste evenement in Tilburg is de Tilburgse Kermis met Roze Maandag. de Tilburgse kermis is de grootste kermis van de Benelux! Meer dan 40.000 bezoekers komen jaarlijks naar de kermis in Tilburg. Tijdens carnaval heet Tilburg Kruikenstad en dan vieren Tilburgers een week lang carnaval met vele festiviteiten. Ook dan kennen heel veel Nederlanders de weg naar Tilburg. Vele bezoekers trekken dan richting Tilburg om met de Tilburgers carnaval te vieren.

Daarnaast zijn er nog vele andere activiteiten in Tilburg zoals de Meimarkt, Tilburg Ten Miles, Hart van Brabantloop, de Festival Mundial en het Tilburgs Bierfestival.

Winkelen in Tilburg

Shop liefhebbers kunnen in Tilburg heerlijk vertoeven! In het centrum zijn er tal van winkelstraten met grote ketens en kleinere winkeltjes. In de overdekte winkelcentra, de gezellige slenterstraatjes die elkaar verbinden kun je urenlang shoppen. In het centrum kun je ook even heerlijk uitrusten in een café, brasserie of lunchroom voor een kopje koffie tot uitgebreide lunch of borrel.

Bezoek ook zeker de Piushaven. De Piushaven ligt midden in de stad met veel horeca gelegenheden en daar kun heerlijk aan het water recreëren. Vanuit het centrum ben je zo in en rondom de Piushaven. Je kunt niet alleen heerlijk genieten met vrienden van een gezellige borrel of hapje eten er worden ook veel evenementen georganiseerd.

Op culinair gebied kun jij je in Tilburg echt laten verassen! Geniet van heerlijk streekproducten die op vele culinaire hoogstandjes klaar gemaakt worden in een restaurant of ben je meer van de simpele dag hap?

Bekijk de eetgelegenheden in Tilburg

Genieten in Tilburg

Tilburg bezoek je eigenlijk niet in 1 dag. Tilburg en de omgeving hebben je zoveel te bieden! verblijf je een paar dagen, of wil je op vakantie naar Tilburg? Er zijn overnachtingen mogelijk. Verblijf in een hotel, B&B of trek de natuur in en verblijf op een camping.

Bekijk de mogelijkheden om te overnachten in Tilburg

In Tilburg voelen natuur, cultuur liefhebbers zich snel thuis. Tilburg is een gastvrije stad!