Wat te doen in Stadskanaal

De stad met de rijke historie!

Stadskanaal is een in 1765 met de hand gegraven stad in Groningen met een rijke historie in de turfvaart.

Wat te doen in Stadskanaal

Stadskanaal is ontstaan door de cafés en winkels die in de 19e eeuw zijn opgericht, vanwege de hoeveelheid wachtende mensen bij de sluizen van het kanaal. Nu is Stadskanaal een rijke stad met veel winkelmogelijkheden, een uitgebreide culturele agenda, wandelroutes, recreatie en (stoom)locomotieven.

De gemeente Stadskanaal vierde in 2019 haar 50-jarig jubileum, daarmee is Stadskanaal een gouden gemeente.

Bezienswaardigheden in Stadskanaal

Stadskanaal is trots op zijn bezienswaardigheden, waaronder Museumspoorlijn STAR, een prachtige gerestaureerde stoomtrein waarmee je langs de historische spoorlijn Groningen – Drenthe reist. Na de reis kun je in het museum en de werkplaats bij station Stadskanaal alles leren over de geschiedenis van de spoorlijn en kun je oude (stoom)locomotieven van dichtbij bekijken.

In het Streekhistorisch Centrum ontdek je alles over de geschiedenis van de kanaalstreek. Het museum zit gevestigd in het rijksmonument Villa Heuze ter Marse, naast de Watertoren van Stadskanaal.

In Stadskanaal zijn ook vele parken te bezoeken, voor een heerlijke fiets of wandeltocht. Wat dacht je van het in de Engelse landschapstijl ontworpen Julianapark, een rijksmonument met een verzetsmonument aan de noordwestzijde en een ‘Roodkapje en de wolf’ sculptuur aan de andere zijde. In het park staat ook een muziekkoepel.

Op nog geen half uur rijden ligt het Natuurgebied Dal van de Ruiten Aa. Hier kun je ook heerlijk wandelen, genieten van de natuur, wandelen langs de meanderende beek en door één van de oudste bossen van Nederland, het Liefstingsbroek. Beleef de natuur van ‘vroeger’.

Evenementen en activiteiten in Stadskanaal

Eens in de twee jaar vindt in Stadskanaal het zomerevenement Verrassend Stadskanaal plaats, een evenement dat in het teken staat van sport, beweging, gezondheid en cultuur. Onderdeel hiervan is Go Sports, een sportevenement voor leerlingen van het basisonderwijs en Stadskanaal Live! met live-optredens van grote en kleine artiesten. Een happening voor jong en oud!

Voor een dagje recreëren kun je genieten van het Recreatiegebied Pagedal met een overdekt sportcentrum, subtropisch zwembad, tennisbannen en een zwemplas waar je heerlijk kunt wandelen, zwemmen en fietsen door bos en weilanden. Er is ook een manage en hertenkamp aanwezig. 

Voor een reis langs het kanaal kun je de ‘Knoal vaarroute’ opvragen bij de Tourist Info kantoren in Stadskanaal. Vaar langs ’t Knoal van Bareveld tot Munnekemoer en ontdek de boeiende geschiedenis van het veenkoloniaal gebied. Deze route is ook per fiets af te leggen.

Voor een culturele avond uit kun je in Theater Geert Teis geniet van een breed cultureel programma. Geert Teis is een toonaangevend regiotheater op de grens van Groningen en Drenthe met jaarlijks ruim 100 professionele voorstellingen met voor ieder wat wils.

Beleef een heerlijk dagje uit aan het kanaal van de stad Groningen, het Stadskanaal.