Wat te doen in Sittard

Bezoek één van de oudste steden in Nederland. Bezoek Sittard!

Sittard is een plaats in de provincie Limburg. Sittard is een oude stad met veel geschiedenis. Sittard is in het midden van Limburg gelegen op het smalste stukje van de provincie. De stad ligt vlak naast Geleen en Brunsum en Duitsland.

Wat te doen in Sittard

Sittard is een echte bourgondische stad en het hele jaar zijn hier tal van evenementen. Cultuurliefhebbers kunnen volop genieten van het historische erfgoed en de vele culturele activiteiten. Je treft in de hele stad heel veel terrassen en horeca gelegenheden waar je gezellig kunt een wijntje of bier kunt drinken met een groep of je geliefde. Geniet op het sfeervolle marktplein van de zon en gezelligheid!

Begin je bezoek op de markt in het centrum van Sittard. Dit pittoreske plein is omgeven door historische gebouwen en gezellige terrassen. Het is een geweldige plek om de lokale sfeer te proeven en te genieten van een kopje koffie of een Limburgse vlaai.

Bezoek de Sint-Petruskerk. Deze gotische kerk, ook bekend als de Grote Kerk, domineert de skyline van Sittard en is een bezoek waard vanwege haar indrukwekkende architectuur en rijke geschiedenis. Ontdek de charmante straatjes en verborgen hoekjes van Sittard met een stadswandeling. Onderweg kom je langs prachtige oude gebouwen, kunstwerken en gezellige winkeltjes.  Museum De Domijnen is een museum voor hedendaagse kunst en regionale geschiedenis. In het museum zijn wisselende tentoonstellingen en geeft het je een interessante kijk op de culturele ontwikkeling van de regio.

Bezoek de overblijfselen van Fort Sanderbout. Dit oude fort, dat ooit deel uitmaakte van de stadsmuren van Sittard. Het biedt nu een mooi uitzicht over de stad.

De Historische binnenstad Sittard

Sittard behoort tot de oudste steden van Nederland. in 1243 kreeg de stad al stadsrechten! In de binnenstad van Sittard tref je veel markante monumentale bouwwerken. De vele slingerende straatjes met de leukste winkeltjes daar kunn je uren lang je ogen uit kijken.

Bezoek in Sittard zeker de Basiliek. Het is de eerste kerk in Nederland! De kerk is gebouwd in Neogotische stijl wat een prachtige foto op zal leveren! De kerk is gebouwd als bedevaartkerk en is dagelijks te bezichtigen van 09:00-12:00 uur en van 14:00-16:00 uur. Op maandag is de Basiliek gesloten.

Tegenover de basiliek staat het Mariapark. Het Mariapark heeft de vorm van een kloostergang en werd in 1891 tegenover de Basiliek gebouwd met een altaar en de 14 kruiswegstaties. Mariapark is in gebruik genomen als ontmoetings- en vergaderruimte.

  • De Grote Kerk
  • Het Kloosterkwartier
  • De Stadswal
  • Schootvelden
  • Geheime tuinen
  • Michiels- of Paterkerk
  • Gruizenkerkje
  • Fort Sanderbout

zijn ook zeer zeker een bezoek waard!

Wandelen en fietsen door Sittard

De omgeving van Sittard is rijk aan mooie natuur. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes beschikbaar die je langs groene velden, door bossen en naar nabijgelegen dorpen leiden. De heuvel Kollenberg net buiten het stadscentrum is een populaire plek voor een wandeling. Op de top vind je een kleine kapel, de Rosa Kapel, een plaats van lokale pelgrimage. 

Sitard heeft veel bos en natuurgebieden. Je kunt in Sittard de omgeving goed leren kennen op de fiets of wandelend. De vele wandel- en fietsroutes neemt je mee door de hele omgeving of stap op de voet-en fietsveer ’t Veerke de Maas over!

Bekijk alle routes

Doen in Sittard

Bezoek de wekelijkse markt of de antiek- en curiosamarkt die regelmatig in het centrum van Sittard wordt gehouden. Deze markten zijn een leuke manier om lokale producten en unieke vondsten te ontdekken. In de stad houden ze wel vaneen feestje! Carnaval wordt groots gevierd! Als je in het juiste seizoen bent, is het carnaval in Sittard een must-see. Het is een van de grootste en meest kleurrijke carnavalsfeesten in Limburg.

Ga er gezellig op uit in Sittard. Overdag cultuur snuiven in één van de musea in Sittard of winkelen in de stad. Geniet daarna in een restaurant van de Limburgse gerechten en ga er vervolgens op uit! in Schouwburg – Filmhuis de Domijnen of Poppodium Volt, waag een gokje in het casino of stap een café in en dans en zing mee met de Limburgers. Limburgers houden wel van een pintje, jij ook?

Geniet van het Bourgondische Limburgse leven.