Hallo november

Het is november. Wat is er zoal te doen in november?

De herfst is in volle gang en de winterse feestdagen staan voor de deur, maar eerst kunnen we nog een maand genieten van al het moois dat november te bieden heeft. Want ook in november is er genoeg te doen in Nederland! Ben jij benieuwd welke uitjes jij deze maand niet mag missen? Dat zetten wij voor je op een rijtje! 

Wat te doen in november

We zijn in november liever wat meer binnen dan buiten, terwijl de natuur geen dag stil staat! In november kun je bijvoorbeeld heerlijk wandelen in één van de bossen in Nederland. Ben je liever binnen? Als je erop uit wil met het gezin is een indoor speelparadijs of museum een goede keuze. Sluit de dag bijvoorbeeld af met een gezellig etentje.

Sint Maarten

‘Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten…’. Ieder jaar op 11 november gaan kinderen met kleurrijke lampions langs de deuren om een liedje te zingen en zoveel mogelijk snoep te verzamelen. De feestdag komt van oorsprong uit het jaar 316, waarin de Hongaarse Martinus van Tours (ook wel Sint Maarten genoemd) een gift gaf aan een arme oude man. Toen hij op een dag verdween werd er met man en macht en met lichtjes naar hem gezocht. Hij werd teruggevonden en nadat hij stierf in 397 werd hij op 11 november begraven. Om hem te eren gaan de kinderen langs de deuren om mensen op te vrolijken. En tegenwoordig krijgen de kinderen er iets lekkers voor terug.

Noordelijk Film Festival

Het Noordelijk Film Festival is een filmfestival in Leeuwarden dat over het algemeen elk jaar plaatsvindt rond het tweede weekend van november. Wat kun je verwachten? Er zijn speelfilms, intrigerende documentaires maar ook gesprekken met (inter)nationale gasten en live muziek. Het festival is met zo’n twintigduizend bezoekers één van de grootste regionale filmfestivals van Nederland.

Lees alles over het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden

Valkenburg, de kerststad van Europa

Kun je niet langer wachten op de gezellige kerstsfeer? Ga in november naar de kerststad van Europa: Valkenburg. In Valkenburg is het 52 dagen lang kerst! Valkenburg mag zich namelijk ‘European City of Christmas’ noemen. In de winter wordt Valkenburg omgetoverd tot een waar kerstparadijs. Tijdens de winterperiode barst de stad van de feestelijke activiteiten zoals een betoverende kerstparade met praalwagens en gekostumeerde dansers die twee keer per week door de stad trekken en ondergrondse kerstmarkten in de grot.

Kom in de kerststemming! Lees hier alles over kerststad Valkenburg

Kunstmaand Ameland

Bezoek in november het eiland Ameland. Geniet op Ameland niet alleen van de mooiste natuur, maar ook van de mooiste cultuur! Ongeveer 70 kunstenaars uit verschillende landen exposeren hun werk, verspreid over het hele eiland. Je kunt hier van alles bekijken: van schilderkunst en fotografie tot beeldhouwwerk, glaskunst en keramiek.

Lees meer over de kunstmaand op Ameland

Country & ChristmasFair

Als één van de eerste kerstmarkten van Nederland duikt ieder jaar de Country & Christmas Fair op op het kasteelterrein van Kasteel de Haar bij Utrecht. Dagenlang kun je genieten van sprookjesachtige sferen, warme chocolademelk drinken, struinen langs woonaccessoires, genieten van kerstentertainment, live-optredens en honderdduizenden kerstlichtjes. En je kunt de kerstman ontmoeten! Kom in november al in de kerststemming met een bezoekje aan de mooiste kerstfair van Nederland.

Lees meer over de Country & Christmas Fair  

GLOW Eindhoven

Eindhoven wordt één grote lichttentoonstelling met de mooiste lichtinstallaties van kunstenaars uit de hele wereld. Ieder jaar wordt er in Eindhoven het lichtkunstfestival GLOW georganiseerd. Tientallen lichtkunstenaars geven met hun lichtkunstwerken de binnenstad van Eindhoven een nieuw gezicht.

De prachtige gevels van statige panden en de vele openbare ruimtes veranderen in sprookjesachtige kunstwerken. Ieder jaar wordt er een nieuw thema voor GLOW uitgekozen en staat de bezoekers een nieuwe verrassing te wachten. Bezoek GLOW en geniet van een schitterend spektakel.

Eindhoven maakt het verschil in Lichtkunst! Lees er alles over klik hier!

Museumnacht

In heel Nederland kun je naar tal van musea. In november is de jaarlijkse Museumnacht waar meer dan vijftig musea aan deelnemen. De grote bekende namen als het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum doen mee, maar ook kleinere musea openen hun deuren tijdens deze nacht die in het teken staat van kunst en cultuur.

Met slecht één ticket kun je de hele nacht naar alle musea als je dat wilt!

Lees alles over de Museumnacht in Amsterdam

Dagje weg in november

November is een heerlijke maand om eropuit te gaan! Geniet in november van alles wat Nederland te bieden heeft. Ga een dagje weg, plan een tripje naar een andere stad of onderneem een actief uitje.

Eropuit in november

Geen inspiratie voor een leuk uitje? Of ben je gewoon benieuwd wat er allemaal te doen is in november? Bekijk hier alle uitjes en evenementen, ontdek de leukste wandelroutes en lees welke plekken echt de moeite waard zijn om te bezoeken. Nederland heeft alles!