Hallo november

Het is november. Wat is er zoal te doen in november?

November is dan misschien een ’tussen’maand en kijken we in november uit naar de winter en de december maand. Maar ook in november is er genoeg te beleven in Nederland!

Wat te doen in november

We zijn in november liever wat meer binnen dan buiten terwijl de natuur geen dag stil staat! In november zijn er heerlijk wandelingen in de vele bossen in Nederland! In november is het wel vaak wat meer regen en kouder, als je er op uit wilt met het gezin is een indoor speelparadijs of museum een goede keuze. Sluit een gezellige dag af met een etentje!

Sint Maarten

“Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten…”. Ieder jaar op 11 november gaan kinderen met hun prachtige lampion, zelf gemaakt of gekocht, langs de deuren om een liedje te zingen en snoepgoed en mandarijnen op te halen om thuis lekker op te peuzelen. De feestdag komt van oorsprong uit het jaar 316, waarin de Hongaarse Martinus van Tours (ook wel Sint Kaarten genoemd) een gift gaf aan een arme oude man. Toen hij op een dag verdween werd er met man en macht en met lichtjes naar hem gezocht. Hij werd teruggevonden en nadat hij stierf in 397 werd hij op 11 november begraven. Om de goede man te eren gaan de kinderen langs de deuren om mensen op te vrolijken. En tegenwoordig krijgen de kinderen er iets lekkers voor terug.

Noordelijk Film Festival

In onze culturele hoofdstad Leeuwarden presenteert het Noordelijk Film Festival in 2019 een overweldigend filmprogramma, vol nieuw avontuur!  Het is de 40ste editie met meer dan 150 titels voor de film liefhebber is het Noordelijk Film festival een mustgo! Wat kunt u er verwachten? Er zijn spiksplinternieuwe speelfilms, intrigerende documentaires maar ook gesprekken met (inter)nationale gasten, live muziek, film & food events, fijne feestjes en natuurlijk een geweldige sfeer.

Lees alles over het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden

Valkenburg de Kerststad van Europa

Ga in november naar de kerststad van Europa voor een warm kerstgevoel. In Valkenburg is het 52 dagen lang kerst! Valkenburg mag zich namelijk ‘European City of Christmas’ noemen. In de winter wordt Valkenburg omgetoverd tot een waar kerstparadijs. Tijdens de winterperiode barst de stad van de feestelijke activiteiten zoals een betoverende kerstparade met praalwagens en gekostumeerde dansers die twee keer per week door de stad trekken, ondergrondse kerstmarkten in de Gemeente- en Fluweelengrot en sprookjesachtige zandsculpturen in de Wilhelminagrot.

Valkenburg is uitgeroepen tot ‘European City of Christmas’ Lees er alles over!

Kunstmaand Ameland

Bezoek in november het eiland Ameland. Geniet op Ameland niet alleen van de mooiste natuur, maar ook van de mooiste cultuur! ongeveer 70 kunstenaars uit verschillende landen exposeren hun werk, verspreid over het hele eiland. Het werk wat u treft op Ameland van de kunstenaars varieert van schilderkunst tot fotografie tot beeldhouwwerk tot glaskunst tot keramiek.

Lees meer over de kunstmaand op Ameland

Country & ChristmasFair

Als één van de eerste kerstmarkten van Nederland duikt ieder jaar de Country & Christmas Fair op op het kasteelterrein van Kasteel de Haar bij Utrecht. Dagenlang kun je genieten van sprookjesachtige sferen, warme chocolademelk drinken, struinen langs woonaccessoires, genieten van kerstentertainment, live-optredens en honderdduizenden kerstlichtjes. En je kunt de kerstman ontmoeten! Kom in november al in de kerststemming met een bezoekje aan de mooiste Kerstfair van Nederland.

Lees meer over de Country & Christmas Fair  

GLOW Eindhoven

Eindhoven wordt een grote lichttentoonstelling met de mooiste lichtinstallaties van kunstenaars uit de hele wereld! Ieder jaar wordt er in Eindhoven het lichtkunstfestival GLOW georganiseerd. Tientallen lichtkunstenaars geven met hun lichtinstallaties de binnenstad van Eindhoven een nieuw aangezicht.

De prachtige gevels van statige panden en de vele openbare ruimtes veranderen in sprookjesachtige kunstwerken. Ieder jaar wordt er een nieuw thema voor GLOW uitgekozen en staat de bezoekers een nieuwe verrassing te wachten. Bezoek GLOW en geniet van een schitterend spektakel.

Eindhoven maakt het verschil in Lichtkunst! Lees er alles over klik hier!

Museumnacht Amsterdam

In heel Amsterdam kun je naar tal van musea! In november is de jaarlijkse Museumnacht waar meer dan 50 musea aan deelnemen. De grote bekende namen als het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum doen mee, maar ook kleinere musea openen hun deuren tijdens deze nacht die in het teken staat van kunst en cultuur.

Met slecht één ticket kun je de hele nacht naar alle musea als je dat wilt!

Lees alles over de Museumnacht in Amsterdam

Dagje weg in november

November is een heerlijk maand om eens een dagje weg te gaan! Geniet in november van alles wat Nederland te bieden heeft. Geniet van jouw gezin van een dagje weg, ga met collega’s een weekend weg of onderneem een actief uitje.

Eropuit in november

Soms gooit het weer of een wereldwijde pandemie roet in het eten van geplande evenementen. Maar, wees niet getreurd, er blijft nog altijd veel te doen in Nederland. Bekijk alle uitjes en evenementen. Boek je uitje vooraf, reserveer een tijdslot bij een dierentuin of museum. Bezoek een stad of dorp waar je nog nooit bent geweest.

Nederland heeft alles! Ga eropuit in november!