Wat te doen in Monnickendam

Bezoek Monnickendam!

Bezoek de waterstad van de provincie Noord-Holland.

Wat te doen in Monnickendam

Monnickendam is een kleine stad in de gemeente Waterland, gelegen aan het Markermeer in de provincie Noord-Holland. Monnickendam is een echte waterstad met een sfeervol centrum en een rijke historie in de scheepvaart en handelsindustrie. Vanwege ernstige branden in het verleden zijn de meeste gebouwen uit 1355 verwoest. Alleen de Speeltoren staat nog en kan nog altijd worden bewonderd, naast de Waag.

Wat te doen in Monnickendam

Bezienswaardigheden in Monnickendam

In de Speeltoren, één van de rijksmonumenten en het oudste gebouw van de stad, bevindt zich nu een museum met verhalen over de gemeente, de stadsgeschiedenis en het vaste carillon van Europa. In het Waterlands Museum de Speeltoren. Ontdek de geheimen van de toren, hoe de klokken van het carillon werden gegoten en het verhaal van de wulpse faam die ieder heel uur op haar toeter blaast. Andere bezienswaardigheden zijn de Grote Sint-Nicolaaskerk en de houten ophaalbrug in de haven van Monnickendam. Of maak een wandeling door het oude centrum en verwonder je om de historische huizen en gevels uit de 17e eeuw.

Activiteiten en evenementen in Monnickendam

In Monnickendam wordt het Soundbites Festival georganiseerd. Een gratis toegankelijk festival met smakelijk eten en gezellige drankjes. Geniet van liveoptredens van lokale artiesten aangevuld met internationale muzikanten. De toegang is gratis, maar een donatie in de collectiebussen, de hoed of de gitaarkoffer wordt zeer gewaardeerd.

In de haven van Monnickendam wordt al eeuwen lang vis gerookt. Je ruikt het meteen als je de haven binnenstapt. Als visliefhebber kun je allerlei soorten vis proeven. Ben je de trotse eigenaar van een boot? Dan kun je de haven van Monnickendam invaren en aanmeren bij één van de vier jachtgavens. Vanuit de jachthaven kun je een boottocht maken over het Markermeer of de Gouwzee. Je kunt ook een boot, een klipper of een tjalk huren.

Proef de sfeer in Monnickendam!