Wat te doen in Mergelland

Bekend van de wijnstreek en mergelgrotten. 

Wat te doen in Mergelland/Krijtland

Mergelland, ook wel Krijtland genoemd, is een streek in Zuid-Limburg. Hier vind je een schitterend landschap met glooiende heuvels, boomgaarden, de Geul en pittoreske dorpjes. Verken de natuurrijke omgeving te voet of per fiets.

Natuurgebieden in Mergelland

In Mergelland kun je onder meer de Bemelerberg en Schiepersberg beklimmen, een Natura 2000-gebied met naast bovengrondse heuvels, graslanden en bossen ook ondergrondse groeven die beschermd zijn ten behoeve van enkele vleermuissoorten. Of wandel door het Savelsbos, een hellingbos met een rijke flora en fauna en de grootste dassenpopulatie van Nederland.

Tip: Stap op de fiets en volg de Mergelland fietsroute van de ANWB. Ontdek Zuid-Limburg op zijn mooist en ervaar de schoonheid van het Nederlandse landschap.

 

Mergelgrotten

Wil je een avontuurlijk uitje beleven in Mergelland? Ga dan met je familie, vrienden of collega’s naar MergelRijk, de leukste grot van Valkenburg. Ontdek verborgen geheimen, de rijke historie van de mergelgrotten, zandsculpturen en prachtige beelden. Wandel door de ondergrondse gangen van MergelRijk en laat je verrassen.

Kijk voor meer informatie op de website van MergelRijk.

Tip: Lees meer over de kasteelruïne en de grotten in Valkenburg

Wijnstreek

Mergelland is sinds maart 2018 een Beschermde Oorsprongsbenaming (afgekort BOB) voor wijn en mousserende wijn, die geproduceerd is in de gelijknamige streek. Mergelland is een officieel door de Europese Unie goedgekeurde wijnstreek met ruim 70 hectare aan wijngaarden. Het is een zogenaamde ‘cool climate’ wijnstreek met gemiddeld lagere temperaturen dan de gewone wijngebieden. De wijnen uit Mergelland hebben een friszure smaak, met fruitige aroma’s en veel mineralen. Het overgrote deel van de wijnen uit BOB Mergelland worden geschonken bij gastronomische restaurants zoals de Apostelhoeve, Hoeve Nekum en Wijndomeim Stokhem.

Ontdek het historische landschap van Mergelland.