Wat te doen in Raalte

Raalte, in het kloppende hart van Salland.

Het oude vissersdorp Lemmer in de provincie Friesland, ook wel de Poort van Friesland genoemd, heeft vele voorzieningen, een sfeervol karakter en een populaire ligging tussen de Friese Meren en het IJsselmeer. Er is veel te doen in Lemmer.

Wat te doen in Lemmer

Het aan het water gelegen plaatsje Lemmer biedt een breed aanbod voor inwoners, bezoekers en toeristen. Vroeger was Lemmer een belangrijke handelspost dankzij de ligging aan de voormalige Zuiderzee. Tegenwoordig is Lemmer een populaire trekpleister, dankzij de Lemstersluisen, de jachthaven en het historische centrum. Lemmer is vanaf de A6 goed te bereiken.

Bij VVV Lemmer, in het monumentale pand aan de Nieuwburen, kun je meer informatie verkrijgen over de plaats Lemmer en de omgeving.

Bezienswaardigheden in Lemmer

Lemmer biedt een mooie plaats aan het strand, maar ook in het centrum zijn enkele bezienswaardigheden te bezichtigen zoals de Sint-Willibroduskerk en het Burgemeester Krijgerplein.

En denk je aan Lemmer, dan denk je aan het Ir. D.F. Woudagemaal. Hét UNESCO Werelderfgoed in Friesland. Het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld! Bezoek het stoomgemaal met de hele familie, ontdek het verhaal van het Friese waterbeheer, ontdek de duurzame en klimaatbestendig keuzes die je zelf kunt maken bij de puzzeltafel en laat je rondleiden door een gids door de majestueuze machinehal en het aangrenzende ketelhuis. Beleef de kracht van stoom!

Winkelen

Voor een sfeervol centrum, een aantal kledingzaken en de minimale levensbehoefte kun je in Lemmer prima winkelen. Aan de Langestreek in Lemmer bevinden zich een aantal winkelpanden die het winkelen aangenaam maken. Bijna iedere zondag is het koopzondag in Lemmer.

Wil je winkelen in een wat grotere stad? Dan ligt binnen 25 kilometer de stad Heerenveen met een uitgebreid aanbod aan winkels en ketens.

Natuur

Lemmer ligt aan het water, dus een uitje naar het strand van Lemmer, ook wel het Lemsterstrand genoemd, is bij uitstek een aanrader. Het strand ligt aan het IJsselmeer en biedt vertier voor iedereen.

Vanaf de Gemaalweg kun je diverse fietsroutes tussen de 2 en 3 uur volgen. Zoals ‘Tussen de Tsjonger en Tsjûkemar’. Een gevarieerde fietstocht door het polderlandschap, langs rietlanden, boomwallen en streekdorpjes. Of fiets over de podium van de voormalige Zuiderzee met de route ‘Naar de polder’ (50km). Een afwisselende fietsroute door het bos, langs akker, de IJsselmeerkust en het voormalige Zuiderzeestadje Kuinre.

Cultuur

Naar een bezoekje aan het historische centrum van Lemmer kun je aan het eind van de zomer naar het strandfestival Glemmer Beach gaan. Een festival voor alle leeftijden met volop muziek, zon en strand.

De theaterliefhebber kan zijn hart ophalen in Theater de Hege Fonnen in het Sport en cultuurcentrum aan de Betelgeuze. Het ‘Theater op’e Lemmer’ biedt een gevarieerd aanbod. Voor ieder wat wils.

Activiteiten en evenementen

Lemmer is bij uitstek de plek voor watersportactiviteiten. Huur een boot en trek er op uit op het IJsselmeer, leer kitesurfen, stap aan boord van de fluisterboot of ga zeilen met de Frisian Sailing Company.

Tip: Bezoek de Lemster Visserijdagen.

Voor wedstrijdzeilers en liefhebbers van de zeilsport én van gezelligheid wordt er jaarlijks het driedaagse evenement; Lemmer Ahoy georganiseerd. Een populair evenement waarbij de eerste grote wedstrijdreeks skûtsjesilen centraal staat. Lemmer Ahoy start op de morgen van Hemelvaartsdag.

In de zomer wordt het startsein van de Feestweek Lemmer gegeven met de intocht van de skûtsjes. Het SKS Skûtsjesilen is te bekijken vanaf het strand in Lemmer. Kijk voor actuele informatie op deze website.

Familie

Wil je met het gezin een avontuurlijk uitje beleven? Rij dan vanaf Lemmer, in slechts 15 minuten, naar Pantropica in Luttelgeest. Een groot park met tropische tuinen, spannende junglepaden, watervallen, loopbruggen en vele bijzondere bloemen, planten, tropische vogels en koikarpers.

In de prachtige bossen van Gaasterland, op slechts 20 minuten rijden van Lemmer, ligt het Speelpark Sybrandy’s in Oudemirdum. Een prachtig attractiepark voor kinderen van 3 tot 13 jaar. Met skelterbanen, safari jeeps, grote glijbanen en een speeljungle.

Kom naar Lemmer en beleef avonturen aan het water.