Wat te doen in Leiden

Op Wat te doen vandaag vind je de leukste uitjes en de leukste evenementen!

De stad Leiden vindt u in de provincie Zuid-Holland. Wat te doen in Leiden? Leiden is vooral bekend als studentenstad, er is namelijk de oudste universiteit van Nederland gevestigd. De stad heeft een rijke geschiedenis en een oude binnenstad waar van alles te beleven en te zien is. U vindt er bijvoorbeeld prachtige monumentale gebouwen, hofjes en grachten.

Bezienswaardigheden in Leiden

Leiden kent verschillende bezienswaardigheden. Bijzondere gebouwen zijn er volop te vinden. Het grootste kerkgebouw van Leiden is de Pieterskerk, hoewel deze niet meer als kerkgebouw in gebruik is. Vandaag de dag wordt de kerk vooral gebruikt voor allerlei evenementen.

De Doelenpoort is ook bijzonder, deze vindt u in de binnenstad van Leiden. Het geeft de toegang aan waar vroeger de Doelenkazerne stond, de poort stamt uit de 17e eeuw. De burcht van Leiden is ook uw bezoekje waard, deze bevindt zich midden in Leiden. Het is een van de oudste voorbeelden van een burcht in Nederland.

Musea in Leiden

Leiden kent verschillende interessante musea die allen uw bezoekje waard zijn. Heel bekend is het Naturalis Dioversity Center, vaak afgekort tot Naturalis. Dit is een natuurhistorisch museum en onderzoeksinstituut. Het museum heeft een megacollectie van meer dan 37 miljoen objecten. De collectie omvat onder andere 18 miljoen insecten, 5 miljoen ongewervelden, 3 miljoen fossielen en bijna een miljoen mineralen en gesteenten. Dit is slechts een kleine greep uit het aanbod van Naturalis.

Ook de Hortus Botanicus is uw bezoekje waard. Deze oudste nog bestaande botanische tuin in Nederland werd opgericht in 1590. Al vanaf de opening is de tuin open voor publiek, heel bijzonder in die tijd. Daarnaast zijn er nog veel meer musea in Leiden zoals het bijzondere Japanmuseum SieboldHuis welke is opgericht door de bijzondere band met Japan en Nederland. Japanmuseum SieboldHuis kun je de Japanse kunst, natuur en cultuur bewonderen in de diverse exposities.

Een andere museum in Leiden die je zeker moet bezoeken is Museum De Lakenhal. Het museum is voor jong en oud! Kinderen tot 18 jaar hebben altijd gratis toegang in het museum.

Weekendje weg in Leiden

Er zijn zoveel dingen te doen in Leiden dat u aan één dagje Leiden eigenlijk niet genoeg hebt. Gelukkig zijn er verschillende hotels te vinden waarmee u er direct een weekendje weg in Leiden van kunt maken.

De leukste evenementen in Leiden

Er worden elk jaar in Leiden verschillende leuke evenementen georganiseerd. Op sportgebied vindt u hier onder andere de Marathon van Leiden, de Gouden Spike en de Leidse Singelloop. Op cultureel gebied kunt u hier elk jaar terecht op onder andere de Leidse Jazzweek, Zomerjam en het Rembrandtfestival. Ook wordt elk jaar op 2 en 3 oktober het Leidens Ontzet gevierd.

Visit Leiden

Wat te doen in Leiden? Leiden, ook wel de stad der ontdekkingen genoemd. Ontdekt u zelf maar!

Visit Leiden