Wat te doen in Kampen

De Hanzestad Kampen kent een rijke historie met prachtige monumenten in de oude binnenstad.

In Overijssel ligt Hanzestad Kampen, een stad met een rijke historie en prachtige monumenten in de oude binnenstad.

Wat te doen in Kampen

Kampen heeft een eeuwenoude traditie van handel en scheepvaart en dat zie je dagelijks terug in de Hanzestad. De Hanzestad kent ruim 500 monumenten, van de Sint Nicolaaskerk tot de oude stadspoorten, de Vispoort en de voormalig Synagoge. Ontdek de geschiedenis van de stad in het Stedelijk Museum, bekijk de langste sigaar ter wereld in De Olifant, eet een visje op het water of haal het lekkerste Italiaanse ijs van Overijssel bij IJssalon Marena.

Of verken de stad met een stadsgids en laat je verrassen.

Bezienswaardigheden in Kampen

In het voormalige stadhuis van Kampen zit het Stedelijk Museum Kampen gevestigd. Het museum vertoond de stad en de stad het museum. De vaste collectie is onderverdeeld in vier thema’s, water, geloof, rechtspraak en het Huis van Oranje. In de Schepenzaal, waar vroeger het recht werd gesproken, ontdek je het vroegere reilen en zeilen van recht en bestuur. Naast de vaste collectie worden er wisselende werken geëxposeerd.

De stad Kampen wordt omringd door een stadsmuur, ter bescherming van de stad tot de 19e eeuw. De stadsmuur wordt onderbroken door enkele stadspoorten, waaronder de Koornmarktspoort uit de 14e eeuw, de Broederpoort op de grens van het Stadspark en de Cellebroederspoort die ter stadsuitbreiding in 1465 is gebouwd.

Aan de Kamper Skyline staat de Sint Nicolaaskerk, de oudste kerk van Kampen en de meest markante verschijning aan het IJsselfront. Deze gotische kruisbasiliek met in 1481 gegoten klokken, een schip met dubbele zijbeuken, een gesloten priesterkoor en straalkapellen. De monumentale kerk trekt jaarlijks vele bezoekers.

Wil je een dagje naar Zwolle vanaf Kampen? Neem dan Het Kamperlijntje, sinds 1914 de kortste spoorlijn van Nederland. Laat je tien minuten en dertien kilometer lang vervoeren door één van de oudste landschappen van Nederland, de Mastenbroeker Polder.

Lees meer over Overijssel

Evenementen en activiteiten in Kampen

Het grootste zomerevenement van Kampen zijn de Kamper Ui(t) dagen, met een breed programma voor jong en oud. Van een kunstmarkt met meer dan dertig kunstenaars tot de kleedjesrommelmarkt en de minikermis op het Ouderaadhuisplein. Het evenement wordt afgesloten met een groot feest op de Nieuwe Markt.

Op steenworp afstand in Genemuiden worden tijdens de Stoomdagen de machines van het Oude Stoomgemaal Mastenbroek in werking gezet. Ontdek de geschiedenis van de stoomketel en de stoommachine, het drijfwerk en het uitslaan van water uit de polder. Wandel door het gemaal en geniet van een lekker kopje koffie, thee of fris en wat lekkers bij het Bezoekerscentrum.

Eens in de zoveel jaar vindt in Kampen het evenement SAIL Kampen plaats. Een maritiem evenement met een uitgebreid programma samengesteld met verschillende schepen, attracties en artiesten. Ervaar op een bijzondere wijze het leven uit de glorietijd van rijke kooplieden in de Middeleeuwen.

Ga op ontdekkingstocht door Kampen, onder begeleiding van een stadsgids die je alles verteld over het historische verleden van de Hanzestad.

Wandel door historische steegjes, loop de Ambachtelijke Route of trekt er op uit met de schepen van de Bruine Vloot voor een avontuur op de IJsseldelta.

Laat je verrassen en ontdek de veelzijdigheid van Kampen.