Wat te doen in IJlst

Bezoek eens de Houtstad van Friesland. Bezoek IJlst!

In Zuid-West Friesland ligt IJlst, of Drylst in het Fries. IJlst wordt naast één van de Elfsteden ook wel de ‘Houtstad’ genoemd en is met zijn grootte een klein stad met ongeveer 3.200 inwoners.

Wat te doen in IJlst

IJlst staat bekend om zijn scheepsbouw en wordt de ‘Houtstad’ genoemd omdat hier jarenlang boomstammen door legendarische houthandelaren Oppedijk en S.O. de Vries werden verzaagd.

De Houtzaagmolen De Rat, nog steeds in bedrijf, herinnert aan die tijd en is een echte trekpleister voor de bezoeker aan IJlst. Op een mooie zonnige dag kun je met een bootje door de smalle kanalen net voorbij IJlst varen en genieten van de mooie karakteristieke groene tuintjes.

Bezienswaardigheden in IJlst

Aan het historische vaarwater De Geeuw in IJlst ligt Museum en Werkplaats Houtstad IJlst met een boeiende geschiedenis over de Friese stad, met de houtindustrie en scheepsbouw in het bijzonder. De collectie van Jan Jarigs Nooitgedagt, de grootste schaatsenmaker van IJlst, staat hier tentoongesteld.

De overtuinen zijn ook zeker de moeite waar te bezoeken. Dit zijn de tuinen die bij de huizen horen die aan de gracht liggen. Deze tuintjes werden vroeger gebruikt om de was te bleken. De gracht en tuinen zijn tevens gebruikt als filmdecor voor de Kameleonfilms van Steven de Jong.

In de voormalig schaatsenfabriek Nooitgedagt is nu Het Wapen van IJlst gevestigd, de stadsherberg voor een heerlijke kopje koffie, lunch of a la carte diner. Kom je IJlst binnenvaren? Dan kun je voor de deur aanmeren.

11Fountains in IJlst

In elf Friese steden staat op een centrale plek een fontein, om het sterke gevoel van gemeenschap te symboliseren. In IJlst staat De Onsterfelijke Bloemen – Rikka van Shinji Ohmaki. Een fontein met bloeiende stinzenplanten als element uit de Friese natuur met een oude vorm van de Japanse bloemschikkunst Ikebana. De fontein staat voor de onzichtbare onderlaag en de rol van de mens bij de ontwikkeling daarvan. Ohmaki verbindt de mens, cultuur en natuur.

Lees alles over de 11 Fonteinen

Evenementen en activiteiten in IJlst

Een echte Friese sport is natuurlijk fierljeppen. In IJlst kun je een clinic boeken op de schans. Je wordt begeleid door ervaren fierljeppers op één van de modernste accommodaties van Nederland. De fierljepclinic wordt jaarlijks gegeven in de periode half april tot en met september. 

Elke eerste zaterdag in juni wordt de Overtuinenfair georganiseerd. Een fair met een rijk aanbod aan curosia, brocante, planten, kleding, lekkernijen en woonaccessoires in een historisch decor langs de gracht. Een dagje uit naar IJlst is een echte aanrader, een kleine stad voor ultiem vermaak en leuke en leerzame bezienswaardigheden. Heb je toch de behoefte aan een grotere stad? Bezoek dan eens Sneek of Bolsward. Of rij langs alle Elf steden!