Wat te doen in Houten

Bezoek Houten in de provincie Utrecht.

Houten is een woonplaats in de provincie Utrecht, ten zuidoosten van de stad Utrecht, vlakbij rivier de Lek. Het gebied wordt ook wel De Kromme Rijnstreek genoemd.

Wat te doen in Houten

Houten kent een eeuwenoude geschiedenis, doordat er ruim 4200 al sprake was van bewoning in wat nu Houten heet. De naam Houten is afgeleid van de naam Haltna en betekent een open plek in het bos. De naam Haltna komt in Houten terug in de naam van het zorgcentra Het Haltna Huis.

Lees meer over de geschiedenis van Houten op Oud Houten

Houten staat bekend om zijn fietsvriendelijkheid en is in 2008 uitgeroepen tot fietsstad van Nederland. Autoverkeer kan alleen via de randwegen van de ene wijk de andere wijk inrijden. In het stadscentrum kun je heerlijk shoppen in het overdekte winkelcentrum Het Rond.

Daarnaast is er veel speelplezier voor kinderen, op de kinderboerderij en in de openlucht speeltuin De Speelheuvel en kun je de onderwaterwereld al spelenderwijs ontdekken bij GlowGolf Houten, een overdekte minigolfbaan.

Bezienswaardigheden in Houten

Eén van de mooiste gebouwen in Houten is Kasteel Heemstede, de opvolger van het kasteel (Ridderhofstad) dat 500 meter naar het westen stond. Ondanks dat het huis op een kasteel lijkt, is het een buitenplaats met indrukwekkende torens en bijgebouwen. Na een brand in 2002 is Kasteel Heemstede herbouwd. Momenteel is het kasteel ingericht als restaurant.

Restaurant Kasteel Heemstede is geopend van dinsdag tot en met zaterdag, voor zowel lunch als diner.

Het oude station van Houten dateert uit de 19e-eeuw en is het enige gebouw wat uit die tijd nog overeind staat. Het stationsgebouw was van de type SS vervanger 5e klasse, waarvan er in Nederland zes zijn gebouwd. Het gebouw bestaat uit een benedenruimte met zolder, de vroegere woning van de stationschef, dienstvertrekken en op het perron was de bediening van de wissels en seinen te vinden. Het station werd gebruikt voor zowel goederen- als personenvervoer. Het station wordt tegenwoordig gebruikt als trouwlocatie.

Vroeger waren er ongeveer 15 versterkte boerderijen met poortgebouwen. Deze zijn allemaal gesloopt, op één na in de wijk De Poort in Houten. De Steenen Poort is een rijksmonument uit de 16e-eeuw met trapgevels en een rieten dak. De deur van de poort werd rond 1980 voor het laatst gebruikt. Het poortgebouw is in 2014 gerestaureerd.

Festivals in Houten

Houten in de provincie Utrecht is een echte festivalstad, met jaarlijks een rijke programmering voor alle leeftijden. Wat dacht je van het Vrijstad Festival op Bevrijdingsdag, een festival met een breed aanbod van verschillende muziekstijlen op Plas Laagraven, of het Food & Festival Bon Appetito in het Imkerspark met drie dagen lang lekker eten, heerlijke wijnen, bijzondere bieren en live-muziek.

Ook worden er festivals georganiseerd door onder andere de Jongerenvereniging OKE, zoals het gratis festival OKEPoP op Koningsdag met twee podia en een lounge area en het Fair & Duurzaam Festival in College de Heemlanden met fairtrade producten, leuke kraampjes, live-muziek en lezingen en interviews over duurzaamheid.

Wil je een muziek- of theatervoorstelling, van professionale makers of amateurgezelschappen bezoeken? Neem dan eens een kijkje bij Theater Aan de Slinger, dé plek voor cultuur in Houten.

Ontdek wat te doen in Houten!

Bezoek ook eens wat te doen in Amerongen of Maarssen.