Wat te doen in Hoogeveen

Ontdek de levendige stad Hoogeveen!

Hoogeveen is een levendige stad in de gelijknamige gemeente in het zuiden van de provincie Drenthe. Lees nu wat te doen in Hoogeveen.

Wat te doen in Hoogeveen

De stad Hoogeveen is in 1636 gesticht en ontstaan uit turf, toen turfgravers zich mochten vestigen op de veengronden. In de hele stad zijn sporen te vinden van de ontstaansgeschiedenis, zoals de Hoogeveense Vaart, een kanaal uit de Gouden Eeuw, en in het stadswapen, een stapel turf met aan weerszijden een bijenkorf en vliegende bijen, refererend aan de turf en honing, die als belangrijkste inkomsten van de stad werden benoemd.

Bezienswaardigheden in Hoogeveen

Hoogeveen kent vele bijzondere gebouwen, waaronder het de Grote Kerk, het Huis van de Duivengaten met waterlijsten en toppinakels en Het Olde Schippershuus met 17e -eeuwse sierankers.

Aan de Van Echtenstraat uit 1725 liggen de bijzonder indrukwekkende Joodse begraafplaatsen en aan de Zuiderweg uit 1829 het raadhuis, de kolenmolen, synagoge, Remonstrantse kerk en de Hoofdstraatkerk.

Aan de Kleine Kerkstraat staat een standbeeld, een tamboer (een trommelslager) die vroeger de veenarbeiders optrommelde om op zondag naar de kerk te gaan. Theater en Congrescentrum de Tamboer heeft zijn naam hieraan te danken.

In 1883 logeerde de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh in het huis aan de Pesserstraat. Nu het Vincent van Gogh-huis. Vanuit dit huis maakte hij talloze wandeltochten en tijdens deze wandeltochten maakte hij veel tekeningen van de dingen die hij zag. Het huis zelf is niet toegankelijk voor bezoekers. In Veenoord staat het Van Gogh Huis. Deze is wel toegankelijk voor bezoekers.

In de bibliotheek van Hoogeveen ligt de legendarische Kano van Pesse, de oudste boot ter wereld, in 1955 gevonden bij het dorp Pesse, ten noorden van Hoogeveen. De kano is ongeveer 8000 jaar voor Christus gebouwd.

Sinds de 21e-eeuw is Hoogeveen eigenaar van het langste waterkunstwerk van Europa. Op de plaats van het gedempte kanaal, midden in de Hoofdstraat, ligt de Cascade. Een 250 meter lang waterbassin met langzaam stromend water. Een echte publiekstrekker en ’s avonds prachtig verlicht met waterfonteinen.

Activiteiten en evenementen in Hoogeveen

Het grootste hardloopevenement in Drenthe is de Cascaderun. Jaarlijks doen er ruim 8000 deelnemers mee en staan er meer dan 30.000 bezoekers aan de zijlijn om de renners aan te moedigen. Langs het parcours treden verschillende (lokale) artiesten op, van DJ’s tot piratenkoren en van Harmony Singers tot Coverbands.

Jaarlijks vindt in de zomer het Hoogeveense fietsevenement Trappen, Happen en Stappen plaats. Elke dag zijn er leuke nieuwe routes, met diverse (sport)activiteiten voor jong en oud, muziek, vermaak en lekker eten. Meedoen kan één, twee, drie of vier dagen.

In de winter wordt, in de binnenstad, de Noorderlichtjesparade georganiseerd. Een groot evenement met verschillende verlichte praalwagens, aangekleed in een winterse sfeer en aangevuld met passende (live-)muziek.

Eind van het jaar staat Hoogeveen in het teken van het Kerst- en Winterbierenfestival, een festival met 10 brouwerijen, meer dan 30 soorten bieren en een gezellige sfeer.

Vanaf 2021 zal in Hoogeveen het Stadsfestival plaats vinden, een nieuw evenement met optredens voor jong en oud, bekende artiesten, een kinderprogramma, lekker eten en een heleboel entertainment.

Je vindt wat je zoekt in Hoogeveen!

Wil je er verder op uit in de provincie Drenthe? Lees ook wat te doen in Emmen en Tynaarlo.