Wat te doen in het Westerkwartier

Dorpen in wijds landschap in het Westerkwartier!

In de provincie Groningen ligt het coulissen- en dijkenlandschap de Westerkwartier. Dorpen in wijds landschap met uitzicht op grasvlakte, kronkelende wegen, sloten en wierden. In het Westerkwartier liggen onder andere Leek, Marum en Zuidhorn.

Lees hier wat te doen in het Westerkwartier.

Wat te doen in het Westerkwartier

In het Westerkwartier, het hart van het Noorden, is van alles te beleven. Bezoek een museum en maak kennis met de geschiedenis van het wierdenlandschap, ga een dagje op pad met de kinderen op Landgoed Nienoord in Leek of bezoek het Museum ’t Steenhuus in Niebert voor een kijkje in het oude bakkersvak en de schildersambacht.

Het Westerkwartier is onderdeel van het Ommeland en kent een rijke natuur, met een bodem die in de jaren van zeeklei naar veen naar zand is veranderd. Het Westerkwartier is het beste te fiets of te voet te ontdekken. Er zijn diverse fiets- en wandelroute uitgestippeld die een mooi beeld geven van de akkers, het moeras en de houtsingels in het Westerkwartier.

Tip van de redactie:
Vanaf de Theetuin Het Blotevoetenhof in Opende kun je het Blotevoetenpad bewandelen.

Wat te doen in Leek

Het Groningse Leek grenst aan de provincie Drenthe en ligt op slechts een half uurtje rijden van de hoofdstad Groningen. In Leek kun je gezellig winkelen, een visje halen bij de viskraam en ’s avonds heerlijk uit eten bij bijvoorbeeld het All-you-can-eat restaurant BREED.

Voor een dagje uit met de hele familie is een bezoekje aan Landgoed Nienoord erg aan te raden. Nienoord is verreweg de bekendste attractie van Leek met een borg, een museum en een openluchttheater. Voor kinderen is er het familiepark met vele activiteiten en evenementen, een kinderboerderij, zwemkasteel en (overdekte) speeltuin.

Jaarlijks zijn er vele evenementen in Leek, waaronder de Pinksterkermis en het muziekfestival Flinke Pink! Nabij Leek ligt onder andere Tolbert, met een activiteiten arena in de Postwagen, waar je ook overheerlijk kunt dineren en allerlei outdoor activiteiten kunt beleven.

Vanuit Leek rij je binnen 5 kilometer Drenthe binnen. Roden – Gemeente Noordenveld grenst aan Leek en heeft een gezellig centrum en jaarlijkse een druk bezochte Rodermarkt.

Het Groninger Landschap

Het Groninger Landschap beheert, beschermt en behoudt natuur en erfgoed in uw omgeving. Bezoek het Gronings erfgoed en de unieke flora en fauna. Dichtbij de natuur, Het Groninger Landschap biedt oneindige mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, te varen ook vanaf de omgeving Westerkwartier.

Wat te doen in Marum

Marum ligt centraal tussen Friesland en Groningen en was tot 2018 de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. Marum staat onder de natuurliefhebbers bekend om het Trimunt, een bos met natuurrijke paden en dé plek om (kleine) wilde dieren te spotten. Een toegankelijk bos voor fietsers, wandelaars en rolstoelgebruikers.

Onder de jongeren is Restaurant- en Bowlingcentrum De Kruisweg de plek voor een gezellige avond uit. In de Kruisweg kun je heerlijk eten, bowlen en genieten van muziek, entertainment en feesten zoals Q-Music The Party of Teenage Nights.

Wat te doen in Zuidhorn

Ongeveer 12 kilometer ten westen van de stad Groningen ligt Zuidhorn, een dorp dat van Noordhorn wordt gescheiden door het Van Starkenborghkanaal. Zuidhorn is een belangrijk forensendorp en ligt aan de op 1 juni 1866 geopende spoorlijn Leeuwarden – Groningen.

Aan de Kerkstraat bevindt zich de Liudgerkerk Oldenhove, gebouwd in de 13 eeuw en onderdeel van Stichting Oude Groninger Kerken. In de kerk worden regelmatig exposities tentoongesteld. Op het gebied van cultuur en welzijn biedt het Cultureel Centrum Zuidhorn tal van mogelijkheden, van het huren van vergaderruimtes, voorleesmiddagen in de bibliotheek en ontmoetingsplekken tot kunstexposities en muziek- en theatervoorstellingen.