Wat te doen in Haarlem

Haarlem neemt je mee

In het westen van ons land ligt Haarlem, de hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Haarlem heeft een sfeervol, historisch stadscentrum waar u veel authentieke straatjes en monumenten vindt.

Wat is er allemaal te doen in Haarlem?

Haarlem, gelegen dicht bij Amsterdam in de provincie Noord-Holland, is een charmante stad met een rijke historie, prachtige architectuur en een bruisend cultureel leven.

Bezoek de Grote of Sint-Bavokerk. Deze indrukwekkende kerk, gelegen aan de Grote Markt, domineert het stadsbeeld. De kerk herbergt een beroemd Müller-orgel, dat door Mozart werd bespeeld, en prachtige gebrandschilderde ramen. In het Frans Hals Museum kun je alle werken van Frans Hals, een meester-schilder uit de Gouden Eeuw bezichtigen. Het museum toont ook andere kunstenaars uit de 16e tot de 21e eeuw.

Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. Het museum dat kunst, natuurhistorie en wetenschap tentoonstelt. Het museum staat bekend om zijn authentieke uitstraling en unieke collecties, waaronder fossielen, mineralen, historische boeken en tekeningen. 

Centrum

Winkelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de winkelrijke en autoluwe historische binnenstad. De Grote Markt is regelmatig het toneel van levendige markten, waar je alles kunt vinden van verse bloemen en voedsel tot antiek en kunst.

Bezienswaardigheden in Haarlem

Vindt u de lente ook zo’n prachtig jaargetijde? Dan moet u echt eens langskomen in de Haarlemse Keukenhof. In het voorjaar kunt u hier optimaal genieten van een overdaad aan typische voorjaarsbloemen zoals krokussen, narcissen, tulpen, hyacinten en lelies.

Haarlemse hofjes

Verken de verborgen hofjes van Haarlem, die dateren uit de middeleeuwen. Deze kleine binnenplaatsen met hun prachtige tuinen en historische huizen bieden een rustige ontsnapping uit de stadsdrukte.

Ook bijzonder om te bekijken is De Amsterdamse Poort; de laatste overgebleven stadspoort in Haarlem, welke dateert van 1355. Wat te doen in Haarlem,  meer dag uitjes en bezienswaardigheden! Zoekt u een leuk uitje voor de zondag? Bekijk dan hier alle uitjes op zondag in Haarlem!

Uitgaan in Haarlem

Na Maastricht telt Haarlem de meeste restaurants en cafés van Nederland. U kunt hier dus uitstekend terecht voor een gevarieerd en uitgebreid aanbod. Bent u op zoek naar een simpel of juist exclusief restaurant? Wilt u wat drinken in een gezellige bruine kroeg of juist in een trendy koffiebar? Het is allemaal mogelijk in Haarlem!

Visit Haarlem!

Haarlem Jazzstad

Haarlem Jazzstad is het grootste gratis jazzfestival van Europa. Elk jaar in augustus komen er duizenden bezoekers af op dit fantastische festival dat plaatsvindt in de gezellige binnenstad van Haarlem. Op en rond de Grote Markt vinden gedurende 5 dagen grote en kleine concerten plaats.

Haarlem Culinair

Begin augustus vindt jaarlijks het Haarlem Culinair plaats. Op deze dagen wordt de Grote Markt volledig omgetoverd tot een culinair terrein. Verschillende restaurants uit Haarlem en omgeving presenteren zich tijdens dit evenement aan de bezoekers. Ideaal om bij meerdere restaurants langs te gaan en van diverse gerechten te proeven! Bezoek ook zeker de Jopenkerk. Dit is een unieke brouwerij gevestigd in een voormalige kerk. Hier kun je lokale bieren proeven, vaak met interessante achtergrondverhalen.

Als u van zee, strand, voorjaarsbloemen en culinaire evenementen houdt, dan is een bezoek aan Haarlem echt een aanrader!