Wat te doen in Giethoorn

Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd.

Het populaire karakteristieke dorpje Giethoorn ligt in het Nationaal Park Weerribben-Wieden in de provincie Overijssel. Jaarlijks trekt het dorp vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd.

Wat te doen in Giethoorn

In Giethoorn beweegt men zich enkel te voet, per fiets of per varend voertuig. Net als in Venetië doet men hier (bijna) alles per boot. In principe is het centrum autovrij. In werkelijkheid staan er buiten het dorpscentrum wel auto’s geparkeerd op de parkeerplaatsen, dus helemaal autovrij is Giethoorn niet. Echter is het veel mooier om Giethoorn vanaf de fiets, boot of tijdens een wandeling te bezichtigen.

Bezienswaardigheden in Giethoorn

Naast dat Giethoorn van zichzelf al een bezienswaardigheid is, zijn er ook nog diverse musea te vinden in het pittoreske dorp. Zo kun je een originele Gieterse boerderij bezichtigen in Museum ’t Olde Maat Uus. In de boerderij maak je kennis met het leven in Giethoorn van zo’n 100 jaar geleden, ingericht met opkamer, bedstee en tobbe.
In Museum De Oude Aarde vindt je edelstenen, mineralen en fossielen. Het museum stamt uit 1969 en geeft je een kijkje in de unieke collectie met vondsten van over de hele wereld.

Toptip: Een bijzonder item in Museum De Oude Aarde is het mammoet-struisvogelei: Het grootste ei ter wereld.

Natuur

Giethoorn ligt in Nationaal Park Weerribben-Wieden, een waterrijke omgeving langs pittoreske dorpjes waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen en aan boord kunt stappen van een fluisterpootje of een punter. Giethoorn is opgedeeld in drie buurten (Middelbuurt en Noord- en Zuideinde), deze zijn alleen per brug, vlonder of boot te bereiken en bieden een afwisselende en unieke ervaring voor de wandel- en vaarliefhebbers.

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is een onder invloed van mensenhanden ontstaan laagveenmoerasgebied. Als je Giethoorn uitloopt, wordt je verrast door een labyrint van meren, bossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden.

Winkelen

Giethoorn is niet de eerste plaats waar je aan denkt als je denkt aan winkelen, maar voor toeristen is ook in Giethoorn de mogelijkheid een souvenir of boodschap te kopen bij bijvoorbeeld Museum De Oude Aarde, cadeauwinkel Gloria Maris en PLUS ter Schure voor de dagelijkse boodschappen en verse producten.

Activiteiten en evenementen

In het hart van Giethoorn staat Kulturhus De Eendacht, een huis waarin men elkaar treft en waar de mogelijkheid bestaat om (samen) te werken, zorg te ontvangen, gezamenlijk te sporten of om een vergadering of bijeenkomst bij te wonen. Ook worden er voorstellingen, disco’s, films, exposities en markten georganiseerd.

Wil je een sportieve activiteit ondernemen? Arendshorst in Giethoorn organiseert buitenactiviteiten zoals meevaren in een sloep of fluisterboot, het huren van een kano of kayak of landactiviteiten zoals solexen, boogschieten en minigolf.

In Atelier66 is het tevens mogelijk om een unieke foto in klederdracht te laten maken.

Familie

In Giethoorn zijn tal van leuke uitjes voor gezinnen met kinderen, zoals het uitdagende minigolf parcours met 18 holes. Het is ook leuk om met de kinderen de bruggetjes over te steken, een bootje te huren met de hele familie of eendjes te tellen in de grachten.

In Eetcafé Giethoorn kun je het interactieve Boevenspel spelen. Loop door het dorp, ga op zoek naar de aanwijzingen over de inbraak en help de politie met het oplossen van mysterie van de inbraak op het gemeentehuis. Een gegarandeerd spannend spel! Ter afsluiting is er de Kids Build Your Own Burger in het restaurant.

Op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Giethoorn ligt het avontuurlijke Klimpos Paasloo, een splinternieuw klimbos op steenworp afstand van het Nationaal Park Weerribben-Wieden met vier parcoursen en geschikt voor zowel de beginnende als de ervaren klimmer.

Giethoorn is de plek waar je eens in je leven geweest moet zijn!