Wat te doen in Franeker

Bezoek de prachte Friese stad Franeker.

Franeker, Ster van de Elfsteden. Franker is gastvrijheid en daar vind je rust en ruimte. Franeker heeft het allemaal, er is een jachthaven, veel horeca, de stad bruist van de evenementen, theater en een groot, divers winkelaanbod. Cultuurliefhebbers kunnen naar de musea in Franeker en historische monumenten en gebouwen bezichtigen.

Wat te doen in Franeker

Franeker is een stad in de provincie Friesland. Franeker ligt ten noordoosten van Harlingen, ten noorden van Bolsward en ten zuidwesten van Leeuwarden. Er is altijd veel te doen en te beleven in Franeker.  De vele fiets- en wandelroutes nemen je mee naar bijzondere plekjes in Franeker. Ga de natuur in of neem de boot en verken al varend Franeker.

De wereld ziet er vanaf het water heel anders uit! Franeker is de poort naar het Waddenlandschap! Franeker heeft meerdere ligplaatsen en prima faciliteiten voor als je er een paar dagen wilt verblijven. Ook zijn er diverse vaarroutes beschikbaar om Franeker goed te leren kennen vanaf het water!

Bekijk de verschillende routes

Bezienswaardigheden in Franeker

Franeker is een stad vol verhalen! Je treft er een prachtige combinatie van historisch erfgoed, stadse geneugten en de weidsheid van het omringende landschap die Franeker uniek maken. Ga op ontdekkingstocht in de musea om alles te weten te komen over Franeker.

Franeker heeft een rijke geschiedenis! Ontdek de 11 academische verhalen van Franeker.
In 1811 hielt de Academie van Friesland in Franeker op te bestaan, maar de geschiedenis wordt nu nieuw leven ingeblazen. Geniet van ontroerende, inspirerende verhalen en foto’s:

 1. De hakkelende heelmeester
 2. Het natte pak van Nassau
 3. Planeten aan het plafond
 4. De ballon van Van Swinden
 5. De studenten en het grote Franeker dambord
 6. De verliefde pastoor
 7. Het scheve krukje van Eise Eisinga
 8. De knieval van Rembrandt
 9. De belofte van Anna Maria
 10. De professor en de pokken
 11. De wiskundige wees

 

11Fountains Franeker

Franeker is één van de Elfsteden van de Elfstedentocht en heeft daarom net als alle andere Elfsteden in 2018 een prachtige fontein gekregen.
Franeker heeft de prachtige fontein De Oortwolk  gekregen. De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort.

De fontein heeft een mooie plek gekregen in Franeker bij de Martinikerk op de Breedeplaats.

Bezoek in Franeker ook zeker Museum Martena. Dit museum is het stadsmuseum van Franeker en besteedt aandacht aan de geschiedenis van deze historische elfstedenstad.

Bekijk hier nog meer tips!

Winkelen in Franeker

Franeker heeft tal van winkels waar je uren lang gezellig kunt shoppen. In de vele steegjes vindt je de leukste boetiekjes. Naast het winkelen is de horeca in Franeker ook veelvuldig aanwezig. Op de gezellige terrassen en in sfeervolle eetcafés kun je heerlijk zitten en genieten van Friese Lekkernijen.

Evenementen in Franeker

De agenda van Franeker staat jaarlijks vol met evenementen. Festivals, markten, Kindermiddagen en Avondvierdaagse zijn een aantal evenementen.

Bekijk de UITagenda van Franeker

Franeker de ster van de Elfsteden!