Wat te doen in Emmen

Emmen is gezellig!

In de regio Zuidenveld in de provincie Drenthe ligt de levendige stad Emmen. Lees hier wat te doen in Emmen.

Wat te doen in Emmen

Emmen is een stad die alles heeft, een gezellig centrum, een prachtig plein, een stadspark, een divers winkelaanbod, restaurants en cafés en een bos op steenworp afstand. Er is van alles te beleven in de stad Emmen. Geniet van de rust en ruimte in het park of in het bos of meng je onder het winkelend publiek in het overdekte winkelcentrum.

Weekmarkt Emmen

In het centrum is er wekelijks een weekmarkt. De markt in Emmen is de grootste en gezelligste markt van Drenthe. Iedere week vind je meer dan 100 kramen met allerlei diverse producten op het Marktplein en in de Hoofdstraat. De Warenmarkt is van 08:00 uur t/m 14:00 uur.

Bezoek dé vlooienmarkt en braderie in de zomer in het centrum van Emmen Vlinderstad. In de winter kun je naar de overdekte ijsbaan of ga er een dagje op uit met de kinderen met een bezoekje aan de WILDLANDS Adventure Zoo. Ook in de bossen van Drenthe is veel te beleven, van het bewonderen van eeuwenoude hunebedden tot mysterieus heide- en veenlandschap. Te veel om op te noemen.

Bezienswaardigheden in Emmen

Op de locatie van het vroegere Dierenpark Emmen ligt nu het Rensenpark, een park genoemd naar het echtpaar Rensen (naar oud-directeur Aleid Rensen van Dierenpark Emmen). Een verrassende ontmoetingsplek voor kunst, cultuur en innovatie, met jaarlijks leuke activiteiten voor jong en oud.

In het Valtherbos tussen Emmen en Valthe is één van de oude schuilplaatsen uit de Tweede Wereldoorlog te bewonderen, een onderduikershol dat in 1942 werd uitgegraven en onderdak bood aan 16 Joodse onderduikers. Sinds 1984 staat er een gedenkteken op deze plek.

Vlakbij Emmen, in Nieuw-Dordrecht, staat het Museum Collectie Brands, een museum dat de collectie van Jans Brands tentoonstelt, een uitzonderlijke collectie boeken en objecten die hij vond op rommelmarkten. “Waarom zou je dingen weggooien, dan zie je het later nooit weer” was zijn credo. Het museum brengt een mengeling van twee betekenissen: verwondering en vermaak. Met zowel uiterst zeldzame objecten als vreemde en grappige spullen.

Je kunt ook heerlijk genieten van een fietstocht via het fietsknooppuntennetwerk, een wandeling via de paaltjesroute of de knapzakroute(s) of door een bootje te huren en te varen over de Veenvaart, een uniek (stuk van het) kanaal tussen Drenthe en Duitsland.

Activiteiten in Emmen

Wie Emmen zegt, zegt WILDLANDS Adventure Zoo, een prachtig dieren- en avonturenpark middenin het centrum van Emmen. Volg verschillende expedities, spot ijsberen in Nortica, vaaar tussen de olifanten en apen en door het tropisch oerwoud en maak een spannende avontuurlijke tocht in een safari-truck over de savanne van Serenga. Een uitje naar WILDLANDS is een werelds avontuur om niet gauw te vergeten.

Vlak naast de WILDLANDS Adventure Zoo ligt het ATLAS Theater, een theater met een gevarieerde programmering en aanbod voor jong en oud. Beleef de unieke combinatie van natuur en cultuur en geniet van wilde dieren, spannende avonturen, educatieve evenementen en activiteiten en leuke, mooie en indrukwekkende muziek- en theatervoorstellingen.

Daarnaast zijn er ook nog tal van leuke activiteiten in Emmen, zoals een avondje bowlen in het bowlingscentrum Bowl & Fun Emmen, ontsnappen uit een escape room bij Emmen Escapes of karten op het kartcircuit Pottendijk in Nieuw-Weerdinge.

Of verken het deinende hoogveen in het Drents Veenland, een mooi en afwisselend landschap met groene, weidse landerijen en meanderende riviertjes. Ontmoet de natuur met een natuurexcursie van Meeting Nature, een organisatie die diverse activiteiten aanbiedt om zwevende hoogvenen, bijzondere bossen en cultuurhistorische sporen te ontdekken.

Bekijk meer op de website van Meeting Nature

Evenementen in Emmen

In Emmen worden jaarlijks vele evenementen en festivals georganiseerd. Wat dacht je van het Hello Festival! (voorheen Retropop!), een groot en bekend muziekfestival met een gevarieerd aanbod van artiesten, een eigen camping en een gemoedelijke huiskamersfeer.

Of geniet in het centrum van Emmen van het festival C’est la Vie, een spectaculair straatfestival met boeiende acts, een braderie en vlooienmarkt en natuurlijk een gezellige kermis en een gevarieerd muziekprogramma voor jong en oud.

Sinds 1979 vindt in Emmen jaarlijks het bekende wieler- en amusement spektakel de Gouden Pijl plaats, hét evenement voor de liefhebber van de wielersport. Profwielrenners van formaat rijden een ‘rondje rond de kerk’. Het evenement vindt jaarlijks enkele weken na de Tour de France plaats.

In de zomer vindt jaarlijks het Alles Kids festival plaats, een echt speelparadijs voor kinderen met vele stoere en leuke activiteiten. Een gratis festival in het centrum van Emmen met ruim 40.000 bezoekers per jaar.

Voor de liefhebbers van lekker eten, is er het Barrel Food Truck Fest. Tijdens dit festival wordt het Raadhuisplein in het centrum van Emmen voor drie dagen omgetoverd tot een groot openluchtrestaurant met oude wagens, ofwel: barrels, waaruit verschillende soorten streetfood wordt geserveerd. Lekker eten, goddelijke drankjes en een lekkere beat staan garant voor een relaxte gezellige sfeer.

Maak het mee in Emmen!

In Drenthe zijn nog tal van leuke uitjes in andere steden, zoals Assen en Hoogeveen.