Wat te doen in Elburg

Dé visserstad van de Hanze aan het Veluwemeer.

Elburg is dé visserstad van de Hanze en ligt aan het Veluwemeer in de provincie Gelderland. De stad kent een rijke geschiedenis en is omringd door grachten, wallen en een stukje stadsmuur. 

Wat te doen in Elburg

In de middeleeuwen maakt Elburg deel uit van het Hanzeverbond; een samenwerkingsverbond van handelaren en steden om gezamenlijk hun handel te beschermen en uit te breiden. Elburg is bij uitstek geschikt voor de liefhebber van watersport en natuur.

Bezienswaardigheden in Elburg

De stad Elburg zelf is al een bezichtiging waard. De stad is omringd door grachten en een deel van de oude stadsmuur. De haven, kaarsrechte straten, de stadsmuur, de oude vissershuisjes en de visserijartikelen uit het handelsverleden zijn nog goed zichtbaar. Als je vanuit de haven de stad komt binnenlopen, sta je oog in oog met de Vischpoort, een bijzondere stadspoort uit de 15e eeuw.

Aan de Van Kinsbergenstraat staat het Kasteel Elburg, ook wel het Arent thoe Boecophuis, uit de 14e eeuw. Het kasteel is nu onderdeel van het stadhuis.

Toptip: Van de oorspronkelijk 22 leeuwen (standbeelden) zijn er nog 2 overgebleven. Deze zijn te vinden bij de Goorpoort.

Tevens een mooie bezichtiging waard is het Gruithuis, een stenen gebouw uit 1400. Het huis werd ooit gebouwd als handelsplaats, waar onder meer bierkruiden werden verhandeld.

In tegenstelling tot de rechte straten in Elburg is de Krommesteeg – de naam zegt het al – een uitzondering op de regel. Het is een fotogenieke steeg die een bezichtiging zeker waard is.

Natuur

Elburg grenst aan de Veluwe en biedt een schitterend uitzicht over weides en het water van de vroegere Zuiderzee. Geniet van fraaie rustpunten, uitgestrekte Hollandse polders en het stuifzandgebied ten westen van ’t Harde.

Een bijzondere fietsroute is de route Elburg-Harderwijk (78 km.). Fiets door de gelderse streken, langs boerderijen en weilanden, bezoek de historische hanzesteden en laat je verrassen door het afwisselende karakter van bos en heide.

Toptip: Bezoek de Kruidentuin De Groene Kruidhof. Een mooie halteplaats tijdens een stadswandeling. Toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

Winkelen

Vanwege het middeleeuwse karakter van Elburg zitten vele winkels gevestigd in een monumentaal pand. Dat maakt winkelen in Elburg een ervaring om niet snel te vergeten. Geniet van het gevarieerde aanbod en laat je verrassen door de unieke doorkijkjes in de stad. In Elburg vindt je onder meer de bekende winkelketens, maar ook de lokale ondernemers, zoals een kaasboerderij, een wijnboer en verschillende modezaken zijn hier te vinden.

Cultuur

Om de rijke historie van Elburg te ontdekken, moet je een bezoekje brengen aan Museum Elburg. Het museum bevindt zich in het voormalige vrouwenklooster (het Agnietenconvent) en bevat een uitgebreide collectie voorwerpen over de stad, de historie en de mensen. In het museum kun je tevens de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de middeleeuwse dubbelkapel, en vanuit de kloostertuin heb je een prachtig uitzicht op het klooster.

Activiteiten en evenementen

Het hele jaar door kun je aan de Havenkade in Elburg de meest bijzondere zandsculpturen bezichtigen. Het is ’s werelds grootste overdekte zandsculpturen tentoonstelling met een oppervlakte van 5000 m², zo’n 4000 m³ zand, tientallen sluisdeuren, 1000 jaren oude olijfbomen, botters en beeldhouwwerken.

Wil je het water op? Stap dan aan boord van een Elburgse Botter. Een traditioneel zeilschip dat vroeger werd gebruikt voor de visserij. Luister naar de inspirerende verhalen van de Zuiderzeevissers en maak een indrukwekkende zeiltocht die je niet snel zult vergeten.

Voor liefhebbers van klassieke muziek, vindt in Elburg jaarlijks het Festival Klassieke Muziek Elburg plaats. Een driedaags festival dat in het teken staat van prachtige klassieke muziek in een middeleeuwse omgeving. Er worden tevens wandelconcerten georganiseerd, waarbij je meerdere concerten op één middag kunt beleven.
Kijk voor meer informatie op: www.klassieke-concerten.nl

Familie

Elburg is een stad met activiteiten voor jong en oud. Ga met je hele gezin het water op, daag elkaar uit op de midgetgolfbaan of neem de kinderen mee naar Speeltuin de Wildebras aan de Wildemaetstraat.

Op een kwartiertje rijden van Elburg ligt Biddinghuizen en in Biddinghuizen ligt het attractiepark Walibi Holland met verschillende spectaculaire achtbanen, een groot reuzenrad, parkshows en tijdens Halloween in oktober de Walibi Fright Nights. Alleen voor de écht durfal!

Laat je verwonderen door het historische karakter van Elburg en bezoek de oude vissersstad!