Wat te doen in Edam

Méér dan alleen kaas!

Een authentieke Hollands dorp op steenworp afstand van Amsterdam. Lees wat te doen in Edam in de provincie Noord-Holland.

Wat te doen in Edam

Edam staat voornamelijk bekend om zijn kaas, kaasmarkten en kaaspakhuizen, maar er is meer dan alleen kaas in Edam. Al in de 12e eeuw vestigden boeren en visser zich aan het riviertje de IJe. Later ontstond de stad Edam die tot ver in de 17e eeuw een toenemende welvaart kende. Naast kaas kent Edam ook een rijke historie op het gebied van scheepsvaart en handel.

Bezienswaardigheden in Edam

Ontdek de geschiedenis van Edam aan de hand van een grote collectie in het Edams Museum en op De Dam van Edam. Op deze plek, in het midden van het historische hart van Edam, legden vroeger de handelsmannen hun schepen aan. De Dam is eigenlijk een sluis die in 1544 op orders van Keizer Karel V is aangelegd om de Zuiderzee af te dammen en het achterland te beschermen voor overstromingen. In 1570 werden de sluisdeuren vernield door de Edammers, omdat ze niet blij waren met de sluis en liever Edam een grote havenstad hadden zien worden.

Aan de damsluis staat het Steenen Coopmanshuys, het eerste stenen koopmanshuis van Edam met luxe bakstenen muren en een drijvende kelder. In plaats van een normale gegraven kelder, heeft het koopmanshuis een waterdicht gemetselde bak die op het grondwater drijft. Het verhaal gaat de ronde dat deze werd gebouwd door een oude kapitein die naar de kelder ging om zich op zee te wanen. Je kunt het water nog horen klotsen.

Activiteiten en evenementen in Edam

In de zomer worden op iedere woensdag kaasmarkten in Edam georganiseerd. Onder toeziend oog van de marktmeester wordt de Noorwester Edammer door boeren per bootje of te paard en wagen naar de markt gebracht. De kaas wordt neergezet door de kaaszetter en gekeurd door de handelaar. Wat volgt is een ritueel van loven, bieden en handjeklap, waarna, als de kaas in de smaak valt, de kaas naar de weegschaal wordt gedragen en vervolgens weer wordt opgeladen.

Lees hier meer over de kaasmarkten van Edam

Je kunt je bezoek aan de kaasmarkt in Edam goed combineren met een rondvaart per koeboot door de grachten van Edam.

Ontdek wat Edam nog meer te bieden heeft!