Wat te doen in Drachten

Het dorp Drachten ligt in Zuid-Oost Friesland en is de op één na grootste plaats in Friesland.

In de provincie Friesland kun je naast in onder meer Sneek en Leeuwarden ook eens een bezoekje brengen aan Drachten. In Drachten is altijd wat te doen.

Wat te doen in Drachten

Het dorp Drachten ligt in Zuid-Oost Friesland en is de op één na grootste plaats in Friesland. Drachten is van oorsprong een veenkolonie en kenmerkt zich nu meer bekend als een modern(e) dorp/stad.

Natuur

Rondom het dorp Earnewâld (Eernewoude) bevindt zich Nationaal Park De Alde Feanen, één van de grootste moerasgebieden van West Europa met een afwisselend landschap, veel water, rietlanden, flora en fauna. Een goed startpunt voor een wandeling in het Nationaal Park is Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen.

In het gebied De Leyen bij Rottevalle, op steenworp afstand van Drachten, kun je met Staatsbosbeheer een route volgen langs een beschermd vogelgebied. Lees hier meer over ‘Ien mei de Natoer’, een wandeling met een boswachter door De Leyen.

Ook in het bosgebied bij Beetsterzwaag en De Veenhoop zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgestippeld.

In de buurt van Drachten, in Opende in het Westerkwartier, bevindt zich ook het Blotevoetenpad. Een uitdagende route die je – in de zomer of bij goed weer – op blote voeten kan bewandelen. Het is ook mogelijk om de route met schoeisel te bewandelen.

Winkelen

In het centrum van Drachten vindt je een gevarieerd aanbod. Van grote namen tot kleine boetiekjes en van gezellige terrasjes tot uitgaansgelegenheden zoals de bioscoop, een discotheek of theater.

Iedere donderdag en zaterdag kun je op het Raadhuisplein naar de markt, voor verse groente, een bloemetje of een delicatesse.

Cultuur

De cultuurliefhebber kan ik Drachten terecht in onder andere Schouwburg De Lawei voor een breed aanbod aan theatervoorstellingen voor alle leeftijden. In De Lawei komen naast de grote namen, zoals bekende cabaretiers en grote musicals, ook amateur voorstellingen aan bod van lokale verenigingen. Voor een goed concert, festival of dancefeest ga je naar Poppodium Iduna. Hier geniet je van bekende en onbekende artiesten.

Voor moderne én hedendaagse kunt moet je in Museum Dr8888 zijn. Een museum met een (inter)nationale collectie, variërend van kunstbewegingen De Stijl en Dada tot (Fries) expressionisme.

Tip: Bezoek in Museum Dr8888 het Van Doesburg-Rinsemahuis: een complete museumwoning in de stijl van De Stijl.

Activiteiten en evenementen

Het uitgaansgebied in Drachten bevindt zich op de Kaden. Op de Noord- en Zuidkade zitten verschillende restaurants, kroegen en discotheken voor plezier tot in de late uurtjes.
Wil je een groepsuitje organiseren? Kies dan bijvoorbeeld voor een uitje naar Escape Room Drachten en probeer te ontsnappen uit een gevaarlijke gevangenis, mysterieus landhuis of een donker bos.

Jaarlijks vindt in Drachten het Theaterfestival Simmerdeis plaats. Een festival in samenwerking met Schouwburg De Lawei zet de gemeente Smallingerland vier dagen in het teken van theater, muziek en bijzondere ontmoetingen.

Vlakbij Drachten, op het Grytmansrak in De Veenhoop, vindt het Veenhoop Festival plaats. Een vierdaags festival met ieder jaar een actueel aanbod. Het is ook mogelijk om gedurende het festival op de camping van het festivalterrein te verblijven.

Familie

Voor kinderen is er genoeg te beleven in Drachten. Van hutten bouwen in Speeltuin Spijkerdorp tot De Naterij, het 70.000m2 grote familiepark met een verkeerspark, een indoor speelhal en een mega buitenspeeltuin. Ook bij Ballorig kunnen kinderen rennen, springen en klimmen in een overdekte speeltuin.

In het Friese Drachten is voor alle leeftijden iets te doen. Of je nu houdt van een middagje shoppen in het centrum, de natuur ontdekt op De Alde Faenen of een concert bezoekt op de Kaden, er is voor ieder wat wils.