Wat te doen in Delfzijl

De stad met een maritiem karakter!

Beleef en ontdek de eeuwenoude relatie die havenstad Delfzijl met het water heeft, lees hier wat te doen in Delfzijl.

Wat te doen in Delfzijl

Delfzijl is een stad met een uniek maritiem karakter, een stad met avontuurlijke verhalen over bezettingen en overstromingen en een stad die al honderden jaren onlosmakelijk verbonden is met schepen en het water. In Delfzijl kun je heerlijk rondneuzen bij vele winkeltjes en geniet van een hapje en drankje op het terras.

Bezienswaardigheden in Delfzijl

Delfzijl is oorspronkelijk een vesting gelegen aan de Eems, ontstaan rond het jaar 1300. Het afwateringskanaal de Delf heet tegenwoordig Damsterdiep en loopt helemaal door tot aan de stad Groningen. Als je het winkelgebied van Delfzijl binnenloopt, loop je langs twee oude waterpoorten de oude haven in. De haven biedt een prachtig gezicht over de jachthaven en de verderop gelegen handelsindustrie.

In het Damsterdiep bevinden zich twee monumenten voor de vroegere De Drie Delfzijlen. Drie sluizen die het overtollige regenwater afvoerden en vrachtschepen doorlieten naar het achterland. De deuren aan de zijkant van het gemaal zijn versierd met houtsnijwerk van Gerrit Piek.

Als ode aan de in 1986 overleden Groningse zanger Ede Staal is in 2001, aan de Zeebadweg, een standbeeld geplaatst. Een grote zuil met een roestvrij stalen band, waarop staat ‘Credo – Mien Bestoan’, één van Staal’s bekendste liedjes.

Aan de Weg naar den Dam staat de Steenfabriek Fivelmonde Delfzijl, een steenfabriek uit 1862 die nog geheel intact is, maar niet meer wordt gebruikt voor productie. Het pand dient nu vooral voor culturele educatie en toeristische activiteiten.

Lees meer over de havenstad Delfzijl

Evenementen en activiteiten in Delfzijl

In Delfzijl wordt eens in de zoveel jaar DelfSail georganiseerd, het tweede Sailevenement in Nederland na SAIL Amsterdam. Een internationaal maritiem evenement met bijzondere en exotische schepen, een hartelijk en informeel karakter, optredens van populaire artiesten en gedragen door honderden bevlogen vrijwilligers.

Lees ook: SAIL Amsterdam en SAIL Kampen

In de zomer staat Delfzijl in het teken van de Havendagen en het gratis muziekfestival Deltapop. Er zijn activiteiten en evenementen voor jong en oud met een kermis op het Molenbergplein, een talentenjacht, nautische marktkramen en ambachten en live-optredens. Geniet van maritieme sferen en een heleboel gezelligheid.

Kunst en cultuur in Delfzijl

Laat je verwonderen met een bezoekje aan het MuzeeAquarium, een bijzonder museum en aquarium in één met een druipsteengrot, hunebedden en de wereld onder de zeespiegel, met schelpen, kristallen en mineralen. Ook worden er prachtige modelschepen en oude scheepsvoorwerpen, navigatiemiddelen en schilderen tentoongesteld.

Voor het bezoeken van een film, muziek- of theatervoorstelling moet je bij Cultureel Centrum de Molenberg zijn. Hier worden zowel professionele als amateurvoorstellingen georganiseerd en geprogrammeerd. Eén keer per jaar wordt er in het kader van de kunst en cultuur en het landelijke Franse filmfestival een Franse film vertoond.

Ontdek de geschiedenis van de stad aan het water.