Wat te doen in de Corona crisis

We worden er allemaal hopeloos van! 

Wat te doen in de Coronacrisis

Na de uitbraak in Wuhan, China in december 2019 en in Noord-Italië begin dit jaar is Nederland ook besmet geraakt met het COVID-19 virus, beter bekend als het Coronavirus. Het virus verspreidt zich van mens tot mens, waardoor door de Nederlandse regering is besloten vele activiteiten, eetgelegenheden, theaters en musea te sluiten tot in ieder geval 1 juni 2020. Vele mensen zitten noodgedwongen thuis of zijn vanwege een cruciaal beroep, zoals in de zorg, het openbaar vervoer, dagopvang of de bouw, alsnog aan het werk, maar kunnen na een werkdag niet even uitrazen tijdens de wekelijkse VrijMiBo. Nee, het coronavirus grijpt om zich heen en er is maar één bestrijdingsmiddel: Blijf alsjeblieft thuis. Maar, wat ga je doen als je alleen maar thuis mag blijven? Het huis voor de zoveelste keer schoonmaken? Je wc-rollen bevoorraden? Wij zetten een paar thuistips voor je op een rij:

Digitaal sociaal contact

Kun je je vrienden even niet zien? Dan zijn er diverse (video)balmogelijkheden om alsnog gezamenlijk een biertje te drinken, een liedje te zingen of simpelweg je dag door te nemen. Er zijn behalve WhatsApp een paar apps die uitstekend zijn voor videobellen, zoals HouseParty, Skype of Zoom. Beschikbaar in de Apple Store of Google Play.

Bezoek een virtuele tour

Omdat de musea en overige publieksevenementen zijn gesloten of afgelast, is er nu meer aandacht voor virtuele tours. Bekijk bijvoorbeeld eens de virtuele tour door het achterhuis van Anne Frank of bezoek een museum uit het buitenland, zoals het Guggenheim Museum in New York. Nu ineens vanuit jouw huiskamer en te bekijken vanaf je computer en/of smartphone.

Tip van de redactie: Volg @tussenkunstenquarantaine op Instagram voor een unieke kunst en quarantaine samenwerking

Speel een spelletje

Zit je thuis met je familie of je huisgenoten? Haal dan de oer-Hollandsche spelletjes uit de kast en speel een potje Ganzenbord, Mens erger je niet of Levensweg en ontdek wie het meest competitief is van je familie of vriendengroep. Zit je alleen thuis? Dan zijn er vele online spelletjes die je kan spelen met computergestuurde programma’s of met je vrienden, zoals Wordfeud (online Scrabble) of Kryss (online kruiswoordpuzzels).

Bekijk een theatervoorstelling

Naast musea zijn ook de theaters gesloten tot in ieder geval 1 juni 2020. Voor de theaterliefhebbers zijn er een aantal online platforms, waarop je registraties van voorstellingen kunt bekijken. Theaterflix en Voorstelling Gemist zijn twee voorbeelden. Daar is voor de fans van Jon van Eerd’s Harrie Vermeulen ook Harrieflix van het Pretpakhuis aan toegevoegd. Bekleed je bank met rood pluche en het is net alsof je in de schouwburg zit.

Binge-watch je favoriete serie

Je kent het wel, het nieuwe seizoen van je favoriete serie is net uit en je kijkt alle afleveringen in één keer uit. Daar is het nu de uitgelezen kans voor. Netflix, Videoland en Cineville hebben een uitgebreid aanbod van films en series uit binnen- en buitenland. Er is zelfs een heuse Netflixparty in het leven geroepen, zodat je samen met je vrienden naar je favoriete serie of film kunt kijken.

Ben je het zat om naar een scherm te kijken? Pak dan eens dat boek uit je boekenkast wat er al jaren staat om gelezen te worden of begin zelf met het schrijven van een boek. Of pak een kookboek en leer de fijne kunstjes uit het kookvak. En voor de echte creatievelingen, zet je schildersezel op, gooi die verf op je palet en laat je creativiteit de vrije loop. Deel je creaties met ons via [email protected] en wij plaatsen het op onze social media. Samen komen we deze tijd door.