Wat te doen in Dalfsen

Geniet van de rust en ruimte en laat je verwonderen over het weidse uitzicht.

Dalfsen ligt in het Vechtdal in de provincie Overijssel en biedt mogelijkheden voor wandelliefhebbers, sportieve fietsers en cultuurfanaten. Geniet van de rust en ruimte en laat je verwonderen over het weidse uitzicht richting het bosrijke landschap bij de Vecht.

Wat te doen in Dalfsen

Via de markante Blauwe Bogenbrug kom je binnen in het gezellige dorp Dalfsen. Het dorp aan de Vecht biedt vertier voor jong en oud en beschikt over een historisch centrum met monumentale panden en knusse straatjes. In de zomer worden er markten en braderieën georganiseerd in Dalfsen. Dalfsen biedt vele wandel- en fietsroutes in de omgeving.

Tijdens de Europese Verkiezing in 2016 is Dalfsen uitgeroepen tot Groenste Kleine Stad.

Bezienswaardigheden in Dalfsen

Een opmerkelijke bezienswaardigheid in Dalfsen is de zwevende kei. Een gigantische zwerfkei, gemaakt door kunstenaar Bas Maters, die hoog boven de grond op een metalen onderstel zweeft. De kei staat (zweeft) op een kunstmatige grasheuvel met uitzicht over de omgeving.

Midden in het centrum staat het oude Nonnenklooster van Dalfsen. Het rijksmonumentale klooster waar je de serene rust proeft en de verhalen van de Orde van het Heilige Hart kunt ontdekken. Het is mogelijk om in het Klooster van Dalfsen te overnachten.

Natuur

De meanderende Vecht en de vele routes en bezienswaardigheden zijn bij uitstek geschikt voor een heerlijke wandel- en/of fietstocht. Dalfsen wordt ook wel de groene parel aan de Overijsselse Vecht genoemd. Zo kun je op de Pleisterplaats en Uitkijktoren De Stokte genieten van het weidse uitzicht over de Vecht of via het Pontje Hessum handmatig de overtocht maken naar het buurtschap Hessum aan de noordzijde van de Vecht.

Ten zuiden van Dalfsen liggen verschillende landgoederen. Met de +/- 12 kilometer lange wandelroute ‘Landgoederenroute Dalfsen’ beleef je de historie, wandel je door het Sterrenbos en ontdek je onder meer het landhuis Havezate Den Aalshorst en Huis Den Berg.

Geniet van en kom tot rust in de kleine groene stad in de provincie Overijssel.

Winkelen

Het centrum van Dalfsen kenmerkt zich als kleinschalig en gemoedelijk. Voor een gezellige sfeer kun je fijn winkelen in Dalfsen. Je vindt er bekende (inter)nationale ketens, maar ook kleine boetiekjes en lokale ondernemers.

Cultuur

Ieder jaar wordt in Dalfsen het Kunst- en Cultuurweekend georganiseerd. Een weekend dat volledig in het teken staat van activiteiten rondom kunst en cultuur, zoals schilderen, tekenen, beeldhouwen, fotografie, siersmeedwerken en meer. Ben je eigenaar van een kunstlocatie en ben je gevestigd in de Gemeente Dalfsen? Dan kun je je aanmelden als Kunstpunt via www.kunstomdalfsen.nl.

In de voormalige cichoreifabriek zit nu Theater de Stoomfabriek gevestigd. Een kleine zaal met jaarlijks een gevarieerde programmering.

Toptip: In de expositieruimte van Expo Madrid in Dalfsen is een replica van de Nachtwacht van Rembrandt te bewonderen.

Activiteiten en evenementen

Ben je op zoek naar een geschikt groepsuitje in (de buurt van) Dalfsen? Hiawatha Actief biedt een breed aanbod gaan groepsactiviteiten, zoals een zeskamp, SupaGolf en kano-afzaktochten.
In Dalfsen kun je aan boord stappen van de Vechtzomp, een elektrisch aangedreven boot die door het landschap van de Vecht vaart.

Wil je een ritje maken in een huifkar? ’t Belsenspan in Dalfsen werkt met uitsluitend Belgische trekpaarden en kan voorzien in onder andere huifkarritten, een ritje in een koets of authentieke boerenwagen.

In Dalfsen wordt tevens The Living Village Festival, een experimenteel festival dat zich richt op een schone toekomst en zich kernmerkt door muziek, community, zelfvoorziening, bewustzijn en kunst. Als jij je hierin herkent, dan ben jij ook een bewoner van het Living Village Festival. (Het Levende Dorp).

Familie

Ook met de familie is een uitje naar Dalfsen een echte aanrader. Zo kun je bij Café/Restaurant/Expo Madrid in Dalfsen spelen in een gemoedelijke ouderwetse speeltuin zonder mechanische toestellen. De speeltuin beschikt over 45 speeltoestellen en is geschikt voor zowel de allerkleinsten als de wat grotere kinderen. In de zomermaanden is er ook een waterbaan beschikbaar.

In de meest nabij stad Zwolle, de hoofdstad van Overijssel, bevinden zich meerdere parken, zoals Dinoland Zwolle, Doepark Nooterhof en Monkey Town. En op een half uur rijden van Dalfsen ligt het Avonturenpark Hellendoorn, een attractiepark met maar liefst 30 attracties, waaronder achtbanen, parkshows en een waterpark met glijbanen.

Laat je verrassen in het Vechtdal en kom een dagje naar Dalfsen aan de Overijsselse Vecht.