Wat te doen in Bolsward

Ontdek de kleine, maar super gezellige stad Bolsward!

Bolsward is een stad in de provincie Friesland. Het ligt vlak naast Workum, Harlingen en Franeker. Meer landinwaarts vind je de bekende stad Sneek.

Wat te doen in Bolsward

Bolsward is geen grote stad in de provincie, maar wel het pareltje van Friesland! Ze zeggen wel dat Bolsward een stad is om van te houden. Je kunt er heerlijk wandelen en ronddwalen. Varen op de vele grachten en de interessante, historische monumenten bewonderen. Bolsward is de zesde stad op de Elfstedenroute van de Elfstedentocht. Het is dan exact 100 kilometer vanaf de start! Precies op de helft dus. Bolsward kent diverse historische pareltjes.

Bezienswaardigheden in Bolsward

Er is van alles te zien en bekijken in Bolsward!

Bezoek het Julianapark in Bolsward op een prachtige locatie midden in de stad. Het park is in 1913 aangelegd ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding van de Franse overheersing, toen 100 jaar geleden. Het park is locatie voor diverse evenementen. 

Al wandelend door het prachtige stadje moet je echt even stil staan bij het stadhuis. Loop je langs De Martinikerk dan zie je één van de belangrijkste gotische monumenten in Friesland. De kerk kenmerkt zich met zijn zadeldaktoren en bepaald hiermee tevens het stadsbeeld van Bolsward. Het rijksmonument stamt uit de 15e eeuw.

De ruïnes van de Broerekerk kerk uit de 13e eeuw zijn een bezichtiging waard. Een uniek glazen overkapping beschermt nu de overblijfselen en creëert een bijzondere sfeer. De ambachtelijke Us Heit Distilleerderij staat bekend om zijn Friese whisky, biedt rondleidingen en proeverijen. Het is een geweldige kans om meer te leren over het distillatieproces en om lokale producten te proeven. In het voormalige stadhuis van Bolsward, toont Museum Bolsward de geschiedenis en cultuur van de stad en de omliggende regio. Het omvat ook een tentoonstelling gewijd aan Titus Brandsma, een priester en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

11Fountains Bolsward

Bolsward is net als Dokkum, Harlingen, Leeuwarden één van de Elfsteden van de Elfstedentocht en heeft daarom ook in 2018 een prachtige fontein gekregen. In Bolsward staat ´De Vleermuis´. De Vleermuis is ontstaan als inspiratiebron door de gevel van de afgebrande Broerekerk.

De Vleermuis kun je vinden op het Broereplein voor de Broerekerk.

Lees meer over de 11Fountains

Bolsward is gelegen in een prachtig landschap, ideaal voor fietsliefhebbers. Er zijn diverse fietsroutes die je langs de historische steden en het mooie landschap van Friesland leiden.

Evenementen in Bolsward

Bolsward host verschillende culturele en sportieve evenementen, waaronder de Heamiel Festiviteiten, een festival dat de start van de zomer viert met muziek, eten, en diverse activiteiten.

Bekijk de agenda van Bolsward.

In Bolsward is altijd wat te doen! Veel plezier in Bolsward!