Wat te doen in Assen

Ontdek leuke activiteiten in Assen!

De hoofdstad van de provincie Drenthe is Assen, met het (wereld)beroemde TT Circuit en archeologische vondsten in het Drents Museum. Lees hier wat te doen in Assen.

Wat te doen in Assen

De stad Assen is in 1259 ontstaan door het Klooster Maria in Campis. In de zuidmuur van de Abdijkerk zijn nog stukken uit de muur van het klooster te zien. Nu is Assen een levendige stad met een rijke geschiedenis, rijksmonumenten, musea en grote evenementen. Rondom Assen liggen mooie natuurgebieden voor een heerlijke fietstocht of wandeling, zoals het Asserbos en het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap.

Bezienswaardigheden in Assen

Als je in Assen bent, mag een bezoek aan het Drents Museum niet ontbreken. Ontdek de geschiedenis van de stad en de provincie en bekijk archeologische en pre-historische vondsten en de levensechte reconstructie van het hoofd van het Meisje van Yde.

Lees ook: Wat te doen in Hoogeveen

Achter het Drents museum staat het standbeeld van Bartje, het hoofdkarakter uit het boek van Anne de Vries. Bartje werd vooral bekend door de televisieserie na op het boek is gebaseerd.

In het Drents Archief, ‘Het Geheugen van Drenthe’ kun je genieten van bijzondere verhalen, herkenbare foto’s en hartverwarmende films. Je vindt hier ook meer dan 10 kilometer lang archief uit de Drentse cultuurhistorie. Ontdek jouw sporen in het verleden en kijk je ogen uit. Geschikt voor alle leeftijden.

In het centrum van Assen ligt één van de oudste nog particuliere landgoederen, Landgoed Overcingel. Een landgoed met een opengesteld wandelpark van 5 hectare en een langwerpige waterpartij, Grand Canal.

Maak je een wandeling door het Asserbos? Dan kom je ook langs de Zuiderbegraafplaats, een cultureel-historische plek, aangelegd in de Engelse landschapstijl en deel geënt op een natuurconcept. Aan de rand van het Asserbos ligt het Duurzaamheidscentrum, een centrum voor jong en oud, met thema’s als afval grondstoffen, recycling, klimaat en duurzame energie.

Activiteiten en evenementen in Assen

Assen staat bekend om het TT Circuit en het jaarlijkse evenement TT Assen, hét toonaangevende sportevenement van het Noorden voor motorliefhebbers, met gezellige bandjes en dj’s, een heteluchtballonnenfestival, een kermis en nog veel meer. Na het festival start de race op het TT Circuit, met de Motul TT, hét grootste eendaagse sportevenement van Nederland en vervolgens de Grand Prix-klassen met de Moto3, Moto2 en de MotoGP.

In september wordt jaarlijks de kunstmanifestatie Art Explosion georganiseerd. Een expositie die samenvalt met het jeugdfestival Art of Wonder. Beeldend kunstenaars, kunstbeoefenaars en theatermakers kunnen hun hart op halen en een ‘kunstexplosie’ neerzetten. Rondom het Koopmansplein staan gezellige kraampjes, een doe-het-zelf plein en er worden workshops gegeven voor jong en oud.

Lees wat je nog meer kunt doen in Assen via DitisAssen

Vanuit Assen zijn de provincies Groningen en Friesland goed te bereiken.