Wat te doen in Appingedam

De historische stad aan het water!

Ontdek de historie van het Groningse Appingedam, een historische stad aan het water met middeleeuwse gebouwen en gezellige steegjes en bruggetjes.

Wat te doen in Appingedam

Vroeger een handels- en vestigingsstad en nu een sfeervolle stad met een rijke historie. Een dagje Appingedam betekent dwalen door nauwe steegjes, wandelen over smalle bruggetjes en langs monumentale panden, gezellige winkels en sfeervolle cafés en restaurants.

Appingedam

Bezienswaardigheden in Appingedam

In één van de oudste delen van de stad, waar in de 7e of 8e eeuw een wierde (een kunstmatige heuvel) werd opgeworpen vind je de oude algemene begraafplaats van het klooster wat in 1237 werd gebouwd. Ook werd de wierde gebruikt door bewoners om droog te blijven tijdens een overstroming.

Aan de Wijkstraat in het centrum van Appingedam staat de Nicolaïkerk, onderdeel van de Nederlandse Unesco-monumenten. De kerk stamt uit de 13e eeuw en bevat omder andere een Hinsz-orgel, middeleeuws schilderwerk en een preekstoel met een kuip die het stadswapen verbeeldt. De kerk is te bezichtigen onder leiding van een kerkgids en duurt circa een half uur.

Bekijk de mogelijkheden voor een bezichtiging

Tegenover de Nicolaïkerk bevindt zich één van de twee museumpanden van Museum Stad Appingedam. Hier ontdek je de geschiedenis van Appingedam tentoonstellingen in opkamers en op zolders. Wandel door smalle gangetjes en trappetjes en bewonder de pronkstukken uit de geschiedenis van deze Groningse stad. Het museum bezit een unieke zilvercollectie, gemaakt door zilversmeden uit Appingedam.

Ook kun je een rondvaart door Appingedam boeken of een stadswandeling maken langs de beroemde ‘hangende keukens’. Deze bezienswaardigheid is het beste te bekijken vanaf het bruggetje aan de Kniestraat.

Appingedam

Evenementen en activiteiten in Appingedam

Appingedam is een echte evenementenstad met een breed aanbod voor jong en oud. Jaarlijks worden er door de ‘Damsters’ vele evenementen georganiseerd. Er is ieder jaar veel belangstelling uit binnen- en buitenland en plezier en gezelligheid staan voorop.

In het laatste weekend van juni halen de horecaondernemingen uit Appingedam alles uit de kast voor het Horeca Weekend.

Vier dagen lang bruist het van de feestelijke en sportieve activiteiten, een Duitse kermis, live optredens, oldtimers en natuurlijk lekker eten. Op zaterdag wordt de Univé Stadsloop georganiseerd met topsporters uit binnen- en buitenland. Tijdens dit internationale hardloopevenement moeten renners 10 kilometer afleggen over de prachtige straten van Appingedam.

Coopluydenmarkt Appingedam

Elke eerste vrijdag in augustus verandert het historische stadscentrum in een zomers festival in middeleeuwse stijl tijdens de Coopluydenmarkt. Je waant je echt even in de middeleeuwen, met marktkramen en handelsgoederen, vuurspuwers en ridders in harnassen en talloze verklede marktkooplieden en acteurs die figureren als middeleeuwse figuren, zwervers en heksen. Ook worden er diverse streekproducten verkocht en voorstellingen en demonstraties gegeven.

Streekproducten

Eind augustus staat Appingedam drie dagen lang in het teken van het grootste Folk & Seasongfestival van Europa: Bie Daip. Een festival met shantygroepen uit binnen- en buitenland, een traditionele gondelvaart door de historische binnenstad, versierde vlotten en gezellige avonden in de kroeg.

Bekijk alle evenementen in Appingedam

Kom de charme van Appingedam nu ontdekken!